Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вертер“ от програмата на OperaVision

2
Снимка: OperaVision

В европейската интернет платформа OperaVision, в която имаме възможност да гледаме избрани спектакли на 29 оперни театри и фестивали, започна нова поредица „Млади артисти“. В нея се представят оперни спектакли с участието на млади певци, лауреати на международни конкурси, много от които вероятно се изявяват за първи път на сцена.

Първият предложен спектакъл е на операта „Вертер“ от Масне - видеозапис от Театро Сочиале ди Комо с участието на лауреати на 71-я международен  певчески конкурс на Италианската  оперна и концертна асоциация или както съкратено навсякъде  се обявява АСЛИКО. Първият конкурс се е състоял през 1949 година в Комо със съдействието на сенатора Джовани Трекани. За популярността на този конкурс говори фактът, че още следващата година участват 326 певци от 29 страни, а през 1951 г. лауреат е Карло Бергонци -една от легендите на италианското оперно изкуство. В последвалите години награди от конкурса получават Мирела Френи, Катя Ричарели, Рената Ското, Даниела Деси, Симоне Алаимо, Амброджо Маестри и още много други звезди на операта, някои  и до днес на сцената. От 2017 година съществува и Академията Аслико, където се обучават младежите, показали обещаващи  гласови и музикални качества. През 2020  година техни преподаватели са били изтъкнати певци като Соня Ганаси, Иво Винко, Силвия Далла Берета, Роберто ди Кандиа. Дори и по времето на локдауна занятията не са прекратени - участниците са учили италиански език и дикция дистанционно. На последния конкурс, 71-и по ред, в журито са участвали  ръководители на най-престижните италиански оперни театри - Миланската Скала, Римската опера, Театър Сан Карло Неапол, фестивалите в Павиа, Мартина Франка, фондацията Джузепе Верди Пиза, а от чужбина - от Виенската държавна опера и фестивала в Брегенц. От наградените млади артисти от 71-ото издание на конкурса в спектакъла на „Вертер“,  който се предлага от OperaVision, участват мецосопранът Карина Демурова от Русия и сопранът  Мария Рита Комбатели от Италия. Останалите певци също са много млади  и са  участвали в конкурсите в предишните години.

Спектакълът на „Вертер“ се е състоял на 13-и декември 2020 г. под диригентството на Франческо Паскуалети и с участието на детския хор “Вочи бианке“ на оперния театър в Комо и оркестър „И помериджи музикали“. Спектакълът е на  много добро ниво и музикално, и артистично. Режисьорът Стефано Вициоли не е търсил евтини сензации, действието се развива логично и естествено. Сцената е оформена по един и същи начин -представлява една стая, като дъното наподобява „голяма книжно платно, смачкано от нервна ръка посред думи, които са композирани и разкъсани, напоени с мастило, от което капят сълзи и кръв“. Това са думи на художника  Емануеле Синиси. Гледката на тези черно-бели сенки на екрана и на откъсите от писмата на Вертер е силно въздействаща. Въздействащи са и младите певци, които участват - впечатляващи гласове, много добре поставени, артистични, чаровни. Удоволствие е да ги гледаш и слушаш, преди всичко изпълнителят на ролята на Вертер - испанският тенор Гилен Мунгуиа! Успях да науча за него, че е 28-годишен ,внук на знаменития испански певец Карлос Мунгуиа. Има изключително красив по тембър лиричен теноров глас, представителен на сцената - висок, привлекателен, а и артистичен.

Пандемията не позволи на артистите да разгърнат напълно темперамента си. Спектакълът бе съобразен с изискванията на карантината - певците, особено в последното действие, стояха на разстояние един от друг. Дори и когато Вертер умираше, Шарлота беше далеч, седнала на стол, давайки илюзията, че си спомня за това, което е станало, трагедията, която е изживяла. Партията на Шарлота изпълнява Карина Демурова - руски мецосопран с красив, лиричен глас, много музикална и естествена на сцената. Млада  и елегантна, тя е истинска Шарлота - такава, каквато си я е представял вероятно и Масне. Демурова е 26-годишна и си е създала вече  реноме - лауреатка е на  Певческия конкурс в Рим, Оперния конкурс в Москва, Конкурса в Тенерифе, пяла един сезон в операта на Цюрих. И другата  лауреатка на 71-я конкурс на Аслико направи добро впечатление. Мариа Рита Комбатели е 24-годишна - млада, красива като Софи, със свеж глас и очарователно  присъствие на сцената. Тя вече е започнала кариерата си и пее в много от оперните теарти на Италия. И останалите участници направиха  впечатление преди всичко с красивите и звучни гласове и естествено  сценично поведение. Много ярък баритонов глас притежава Алберто  Комес, запомнящ се в ролята на Съдията. Трябва да спомена и певците в по-малки роли, но с не по-малки гласове: Гидо Даццани като Алберт, Никола ди Филипо, Филипо Ротондо.

Приятно е  да слушаш тези млади гласове! Мога само да кажа, че това е един много сполучлив спектакъл и една истинска надежда за оперното бъдеще! Записът ще бъде наличен за гледане до 13 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49