Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

LOFAR телескопът тества теориите за произхода на Вселената

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суперкомпютри и радиотелескопи по Земята правят на практика света един голям телескоп за наблюдаването на Галактиките. А размерът има значение, става ясно от думите на проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания на онлайн среща в Ютюб канала на „Рацио““за доброволци, които организират събития за популярна наука:
„Радиотелескопите могат да бъдат изградени от много евтини материали. Дания започнаха с тази идея. След това германците, Полша, Франция, Великобритания. И ние решихме да направим такъв. Колкото и странно да звучи, за изграждането на подобни телескопи се използват евтини материали. Конструкцията му представлява кабели, жици, които са разположени на пилони. И понеже са евтини, можем да направим телескопа много голям. Създадохме и консорциум, привлякохме най-големите университети в Ирландия, получихме подкрепа дори от местните деца, които започнаха да събират пари. Местната община същото помогна. И правителството се намеси в построяването на този телескоп“, това казва проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания по време на дискусията. И обясни:

Успяхме да създадем този LOFAR телескоп - голям колкото две футболни игрища. Свързахме кабелите и по оптика започнахме да споделяме данните с Нидерландия, за да може да се обработи информацията и дори да изкараме снимки. На галактики, на слънчеви експлозии, на екзопланети.В Нидерландия има общо 40 LOFAR станции, а в Европа още 13 станции. Започнат е строеж на още две нови станции – в Латвия и в Италия.“

БГНЕС

Проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания казва, че сега системата от нискочестотни станции от телескопа ще подпомагат мисията на сондата Solar Orbiter. Космическият апарат е проектът на Европейската космическа агенция, който беше изстрелян преди година, за да изследва Слънцето. Едно от другите постижения на радиотелескопа LOFAR е, че е засякъл пулсирането на т.нар. пулсари, което може да доведе до проверка на Теорията на относителността и времето във Вселената.

Чрез радиотелескопите хората да могат да погледнат отвъд онова, което са смятали, че могат да видят.

„Позволяват ни да тестваме теории за самия произход на Вселената, структурата на звездите, структурата на галактиките. Междувременно обучаваме студенти, развиваме IT уменията на студентите. И може би и затова България също създава своя радиотелескоп от тази система LOFAR. Това би увеличило обхвата на системата от радиотелескопи. И може да спомогне за нови открития. Проектът на Института по астрономия получи нужното финансиране преди близо година. Партньори са Техническият университет-София, Дъблинският институт за научни изследвания и Нидерландският институт за радиоастрономия. Проектът предвижда през следващите 13 години да се изгради и развие българска наблюдателна станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR. А в края на миналата година антените за тестване на българския радиотелескоп са били доставени. С тях от Института по астрономия ще потърсят най-подходящото място за това къде да бъде построен той. Така че скоро ни обещават добри новини“, казва още проф. Питър Галахър .

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42
Служебният министър-председател Стефан Янев

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика от страната и чужбина. Фестивалът на родопската каба гайда на Илинденските поляни край Гела се проведе отново, след като миналата година бе отменен заради пандемията. Илинденският събор край Гела е с вековна история, възникнал е като среща на родопски фамилии,..

публикувано на 02.08.21 в 20:06

Учреди се Алианс "Българско Черноморие"

Учреди се Алианс "Българско Черноморие" с участието на туристическите камари на Варна и Бургас . Идеята е на директора на Летище Варна. Инициативата е подкрепена от някои от хотелиерите, но има и съпротива . "Ние сме решили да дадем кредит на доверие на това събитие. Аз съм убеден, че всичко ще бъде наред.  С един немски прагматизъм и с..

публикувано на 02.08.21 в 17:49

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина . Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа.  Според Националната карта за висшето образование в..

публикувано на 02.08.21 в 16:53

Добивите от мед в Ямбол са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година

Пчеларите в района на Ямбол отчитат, че през 2021 година са се сблъскали с много проблеми заради неблагоприятните метеорологични условия. „Когато отворя кошера забравям кой съм, забравям си проблемите“, каза за БНР дългогодишния пчелар Косьо Косев. Добивите от мед тази година са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година...

публикувано на 02.08.21 в 15:20
Марк Ван де Хей и Тома Песке

Астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей отговориха на въпроси на деца

Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса?, Кога ще бъде позволено на децата да летят там? Дали може да ходим и с асансьор там. Това бяха само част от десетките провокативни въпроси, които българските деца зададоха на астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей от Международната космическа станция. Срещата, почти виртуално и почти реално..

публикувано на 02.08.21 в 13:29
Разкопките на върха на Небет тепе, Пловдив

Старт на последния етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта .  Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но..

публикувано на 02.08.21 в 12:14