Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LOFAR телескопът тества теориите за произхода на Вселената

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суперкомпютри и радиотелескопи по Земята правят на практика света един голям телескоп за наблюдаването на Галактиките. А размерът има значение, става ясно от думите на проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания на онлайн среща в Ютюб канала на „Рацио““за доброволци, които организират събития за популярна наука:
„Радиотелескопите могат да бъдат изградени от много евтини материали. Дания започнаха с тази идея. След това германците, Полша, Франция, Великобритания. И ние решихме да направим такъв. Колкото и странно да звучи, за изграждането на подобни телескопи се използват евтини материали. Конструкцията му представлява кабели, жици, които са разположени на пилони. И понеже са евтини, можем да направим телескопа много голям. Създадохме и консорциум, привлякохме най-големите университети в Ирландия, получихме подкрепа дори от местните деца, които започнаха да събират пари. Местната община същото помогна. И правителството се намеси в построяването на този телескоп“, това казва проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания по време на дискусията. И обясни:

Успяхме да създадем този LOFAR телескоп - голям колкото две футболни игрища. Свързахме кабелите и по оптика започнахме да споделяме данните с Нидерландия, за да може да се обработи информацията и дори да изкараме снимки. На галактики, на слънчеви експлозии, на екзопланети.В Нидерландия има общо 40 LOFAR станции, а в Европа още 13 станции. Започнат е строеж на още две нови станции – в Латвия и в Италия.“

БГНЕС

Проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания казва, че сега системата от нискочестотни станции от телескопа ще подпомагат мисията на сондата Solar Orbiter. Космическият апарат е проектът на Европейската космическа агенция, който беше изстрелян преди година, за да изследва Слънцето. Едно от другите постижения на радиотелескопа LOFAR е, че е засякъл пулсирането на т.нар. пулсари, което може да доведе до проверка на Теорията на относителността и времето във Вселената.

Чрез радиотелескопите хората да могат да погледнат отвъд онова, което са смятали, че могат да видят.

„Позволяват ни да тестваме теории за самия произход на Вселената, структурата на звездите, структурата на галактиките. Междувременно обучаваме студенти, развиваме IT уменията на студентите. И може би и затова България също създава своя радиотелескоп от тази система LOFAR. Това би увеличило обхвата на системата от радиотелескопи. И може да спомогне за нови открития. Проектът на Института по астрономия получи нужното финансиране преди близо година. Партньори са Техническият университет-София, Дъблинският институт за научни изследвания и Нидерландският институт за радиоастрономия. Проектът предвижда през следващите 13 години да се изгради и развие българска наблюдателна станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR. А в края на миналата година антените за тестване на българския радиотелескоп са били доставени. С тях от Института по астрономия ще потърсят най-подходящото място за това къде да бъде построен той. Така че скоро ни обещават добри новини“, казва още проф. Питър Галахър .

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50