Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

LOFAR телескопът тества теориите за произхода на Вселената

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суперкомпютри и радиотелескопи по Земята правят на практика света един голям телескоп за наблюдаването на Галактиките. А размерът има значение, става ясно от думите на проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания на онлайн среща в Ютюб канала на „Рацио““за доброволци, които организират събития за популярна наука:
„Радиотелескопите могат да бъдат изградени от много евтини материали. Дания започнаха с тази идея. След това германците, Полша, Франция, Великобритания. И ние решихме да направим такъв. Колкото и странно да звучи, за изграждането на подобни телескопи се използват евтини материали. Конструкцията му представлява кабели, жици, които са разположени на пилони. И понеже са евтини, можем да направим телескопа много голям. Създадохме и консорциум, привлякохме най-големите университети в Ирландия, получихме подкрепа дори от местните деца, които започнаха да събират пари. Местната община същото помогна. И правителството се намеси в построяването на този телескоп“, това казва проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания по време на дискусията. И обясни:

Успяхме да създадем този LOFAR телескоп - голям колкото две футболни игрища. Свързахме кабелите и по оптика започнахме да споделяме данните с Нидерландия, за да може да се обработи информацията и дори да изкараме снимки. На галактики, на слънчеви експлозии, на екзопланети.В Нидерландия има общо 40 LOFAR станции, а в Европа още 13 станции. Започнат е строеж на още две нови станции – в Латвия и в Италия.“

БГНЕС

Проф. Питър Галахър от Дъблинския институт за научни изследвания казва, че сега системата от нискочестотни станции от телескопа ще подпомагат мисията на сондата Solar Orbiter. Космическият апарат е проектът на Европейската космическа агенция, който беше изстрелян преди година, за да изследва Слънцето. Едно от другите постижения на радиотелескопа LOFAR е, че е засякъл пулсирането на т.нар. пулсари, което може да доведе до проверка на Теорията на относителността и времето във Вселената.

Чрез радиотелескопите хората да могат да погледнат отвъд онова, което са смятали, че могат да видят.

„Позволяват ни да тестваме теории за самия произход на Вселената, структурата на звездите, структурата на галактиките. Междувременно обучаваме студенти, развиваме IT уменията на студентите. И може би и затова България също създава своя радиотелескоп от тази система LOFAR. Това би увеличило обхвата на системата от радиотелескопи. И може да спомогне за нови открития. Проектът на Института по астрономия получи нужното финансиране преди близо година. Партньори са Техническият университет-София, Дъблинският институт за научни изследвания и Нидерландският институт за радиоастрономия. Проектът предвижда през следващите 13 години да се изгради и развие българска наблюдателна станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR. А в края на миналата година антените за тестване на българския радиотелескоп са били доставени. С тях от Института по астрономия ще потърсят най-подходящото място за това къде да бъде построен той. Така че скоро ни обещават добри новини“, казва още проф. Питър Галахър .

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56

Вирусите и Covid-19 могат да влошат състоянието на астматиците

"Вирусите и SARS-CoV-2, който предизвиква Covid-19, могат да влошат астмата, но изключително важно е за пациентите да знаят, че тяхното, така наречено контролиращо лечение, което  е назначено от техните пулмолози или алерголози,  трябва да не го преустановяват, трябва непрекъснато да го вземат, за да ги защитава и срещу всякакви вируси ",..

публикувано на 20.04.21 в 14:28