Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

148 г. от гибелта на Васил Левски

| обновено на 18.02.21 в 15:08
Снимка: архив

С възпоменателна церемония в родния град на Васил Левски – Карлово, ще бъде почетена 148-та годишнина от гибелта му.

Церемонията тази вечер ще бъде на площад „Васил Левски“, на нея се очаква слово да произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това ще има митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началото на церемонията е в 18 часа.

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата ще има и в Ловеч.

Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал Вароша, където Апостола основава първия революционен комитет ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

Историкът Теодор Тончев, който от години проучва и изследва делото на Васил Левски, коментира:

„Трябва да отдадем почит на високите измерения на неговата личност, на неговото дело и да си спомним да неговите идеи, които всъщност са завети към нас“

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“.

От 17:30 часа  в  храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола.

Възпоменателни чествания по повод 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и в Троян, Силистра и други градове на страната.

Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново ще бъде почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет, носещ името на Апостола на свободата, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“.

Пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на бележития българин. Вицепремиерът Каракачанов ще произнесе слово за Апостола.

„Караул на паметта“ организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола. Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10.00 до 16.00 часа. 

„Караулът на паметта“ се осъществява по идея на децата и с помощта на техните преподаватели по история Надежда Иванова и Стела Андреева. 

Караулът на паметта не е караул с оръжие. Той е караул с всичко онова, което децата знаят за Левски и помнят. Това беше и начин да ги накараме да прочетат допълнително. Защото Левски някак остава сбит в учебниците, на него му е отредено място половин страница, два абзаца и една снимка“, казва Надежда Иванова.

Децата не знаят, че Левски е учителствал в Добруджа, не знаят много съществени елементи и периоди от биографията му, допълва тя.

Има красиви и силни думи и когато ги чуете от устата на толкова млади хора, ще повярвате, че България ще я има, смята преподавателката Стела Андреева. Затова решили да превърнат думите в пароли. Групите от ученици ще се сменят през 20-30 минути.

18 и 19 февруари са дати, на които сме свикнали сякаш да мълчим. Времето не е за това да пазим тишина, дори поводът да е такъв. Времето е тези деца да бъдат чути“, коментира Надежда Иванова.

По време на караула някои от децата ще рисуват, други ще изпълнят импресии на китара.

Преподавателите призовават минувачите да поспрат при децата и да поговорят с тях по различни теми – не само за Левски. На всеки спрял се да ги изслуша, те ще подарят и страница от тефтерчето на Апостола с написано от тях послание. 

Панихида ще бъде отслужена днес от 10,30 часа в Силистренския катедрален храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“ от Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков със свещеници от епархията по повод 148-та годишнина от гибелта на Апостола.

Пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат положени венци и цветя.

Открита е изложба в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ посветена на личността на Дякона в литературата и изкуството.

Общинският съвет във Велики Преслав одобри предложение за изграждане на паметник на Васил Левски в центъра на града. Вносителят на предложението Емил Енчев обясни пред радио Шумен, че се надява паметникът да бъде готов за националния празник - 3 март.

"Паметникът ще бъде монтиран в една градинска алея между библиотеката, църквата и читалището", обясни Емил Енчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44