Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн обмен на студенти чрез европейска университетска мрежа

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът даде мощен тласък за развитието и модернизацията на учебния процес. В рамките на една календарна година университетите в страната се адаптираха успешно към обучението в електронна среда - налице са повече онлайн услуги, дигитализация и иновации.

"Новите услуги осигуряват удобство и пестене на време, което се оценява високо от студентите", каза в "Хоризонт до обед" Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при Университета да национално и световно стопанство.

"Да ходим на библиотека онлайн вече не е абстрактна идея. И макар че атмосферата в книгохранилището и допирът до книжното тяло носят съвсем различно изживяване, в условията на социална изолация достъпът до дигиталните колекции се превръща в необходимост" посочи в "Хоризонт до обед" и директорът на Университетската библиотека Десислава Милушева:
Промените в библиотеката започват още преди пандемията. Разработването на информационни онлайн услуги идва в отговор на потребностите на студентите и преподавателите в неравностойно положение.
"Оптимизацията на библиотечно-информационното обслужване включва още регистрация на нови читатели от разстояние, връщане на книги в извънработно време, както и по куриер, а също така и подобряване на информационната грамотност на потребителите чрез поредица от онлайн обучения" , допълва още Десислава Милушева:
Заради пандемията университетът отчита спад до 70 процента на студентите, които ще се обучават по програмата за международен обмен - "Еразъм плюс".
"Идва и алтернативата - инициативата за онлайн обмен на студенти" , обясни в "Хоризонт до обед"  доц. Михаил Мусов, заместник ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество:

"Имаме 18 чуждестранни студени, които посещават УНСС, а наши студенти пък посещават курсове на чужди университети."

През 2020 година висшето училище стана част от международния проект Engage.eu - европейска мрежа от седем университета в областта на икономиката и социалните науки, чиято обща цел е създаването на съвместен виртуален кампус.


Предвиждат се още множество възможности за виртуална и физическа мобилност, както и специфични университетски курсове.  

"Така ще постигнем за трите съвместни специалности - дигитални трансформации, устойчиво развитие и отговорно управление - признаване на дипломите във всички университети партньори", поясни още Мусов.

В УНСС вторият семестър започна в началото на месеца - обучението протича изцяло в електронна среда.

"Дигиталната трансформация на обучението превърна  недостатъците в предимства - ние оборудвахме 50 зали с високо скоростен интернет за преподавателите, като преподават на място от учебното заведение - тоест имаме и хибридно образование", каза в "Хоризонт до обед"  ректорът на висшето училище проф. Димитър Димитров.

Кандидатстудентската кампания започна официално преди дни. Първите планирани по график изпити бяха отложени. Предвиждат се предварителни кандидатстудентски изпити в тестовия център, когато това стане възможно, както и кандидатстване с матурата.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хелия Иванова: Съвременното общество е изкушено от различни неща, но идеалите не са изгубени

Във времена на разделение и изгубени идеали имаме изключително силна нужда от военно-патриотично възпитание, което да повиши духа на нацията и да изгради чувство за национална значимост . В това е убедена Хелия Иванова, един от авторите на книгата „Военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия“. Самото обучение трябва..

публикувано на 06.05.21 в 12:28

Как българите в САЩ приемат поправките в Изборния кодекс

През последните години преди избори в САЩ неизменно започват коментари за броя на избирателните секции. Тази година не е изключение. Българи от САЩ се обединиха в социалните мрежи с настояване за повече избирателни секции. В Индиана например бяха много ядосани, защото от живеещите там около 300 българи - 85 бяха подали заявления, че ще гласуват,..

публикувано на 06.05.21 в 07:39
Георги Харизанов

Георги Харизанов: ГЕРБ и ДПС са традиционно най-подготвени за избори

" ГЕРБ и ДПС са традиционно най-подготвени за избори ", коментира  пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа".  Той прогнозира "мистерията" около Слави Трифонов да продължи да се задълбочава и мълчанието му да продължи да работи в полза на партията му "Има такъв народ" : "С непоявяването си и с..

публикувано на 05.05.21 в 13:59

Тодор Калайджиев: Почти всеки аспект от автомобила се контролира от софтуер

Софтуерът в автомобилите ще е също толкова важен, колкото и характеристиките на колата и в бъдеще ще играе значителна роля. Това казва Тодор Калайджиев, бивш инженер в Google и Amazon, основател на фирма за софтуер за автомобилна диагностика.  Стратегическият отдел на "Прайсуотърхаускупърс" подготви доклад, свързан с развитието на автомобилния..

публикувано на 05.05.21 в 13:18
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП

Да се прави правителство с третия мандат щеше да бъде политическа неграмотност, каза в интервю за БНР политологът Калоян Методиев, основател на Институт „РЕГО“.  По думите му всички, които са искали това да се случи, всъщност са искали да използват БСП за решаване на собствени проблеми или са били „заалчнели за някаква форма на власт или на..

публикувано на 05.05.21 в 08:42
Златина Димитрова

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който..

публикувано на 04.05.21 в 20:00

Засилва се интересът към екзотичните валути

Все по-засилен интерес към екзотичните валути се отчита от обменните бюра у нас. В деветия епизод на подкаста „На всяка цена“ Кирилка Епитропова , дилър в „Тавекс“ – една от големите компании за обмяна на валути и продажба на злато и сребро, коментира, че любителите на пътешествия избират дестинации, в които има по-облекчени..

публикувано на 04.05.21 в 18:21