Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Детски гид за галериите и музеите в София“ изгражда връзка между деца и възрастни

Музей за история на София
Снимка: Меглена Димитрова, БНР

Тодор Петев е изпълнителен директор на Фондация „Моят музей“. Той е съавтор на книгата „Детски гид за галериите и музеите в София“. „Мисля, че най-голямото предизвикателство беше да се съберем трима души, които имат допълващи се качества, но движещи се в синхрон в една посока“, подчерта Петев в предаването "Закуска на тревата".

Ние се опитахме да направим една подборка, на 10-12 музея в София, които ще влязат в тази книжка, но още по средата на начинанието си дадохме сметка, че би трябвало да има втора такава.

„Тази книжка е предназначена не само за деца, тя е за деца и родители. Самата концепция на книжката е да изгради връзки между децата и възрастните в контекста на музейната среда – децата на Ботаническата градина и в разговори с възрастните – децата с възрастните, възрастните с децата по отношение на това, което виждат, това което ги провокира да изградят“.

Зорница Христова е издател, съавтор на „Детски гид за галериите и музеите в София“. 
На мен ми е интересна от много дълго време темата за играта, наблюдението като начин за учене. Ние имаме и подобна книга за българското Средновековие“.
Светът сам по себе си е интересен, подчерта Христова:
„Ученето не е нещо, което се случва само в училище, човек се учи, когато прохожда, когато опитва за първи път някакво ядене, когато играе. Непрекъснато изпада в ситуации, които го карат да учи. Най-много се учим, когато грешим и затова искахме да подчертаем колко забавни неща има, които могат да се видят на живо“.
Авторите на „Детски гид за галериите и музеите в София“ имат намерение да издадат и втора част на книгата.
Интервютата по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюзът на артистите в България отбелязва 100-годишен юбилей

„100 години мисия“ - така е озаглавена изложбата, посветена на вековния юбилей на Съюза на артистите в България. Официалното ѝ откриване предстои в късния следобед в 17:00 часа, в градинката на „Кристал“ в столицата.Изложбата представя архивни фотографии на моменти и личности. Документалната изложба е традиционна за всяка годишнина на Съюза..

публикувано на 10.05.21 в 18:11
Лале на визуалния артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави във Велико Търново визуалният артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави на знакови места във Велико Търново световноизвестният визуален артист Христо Гелов. След 30 години работа в Америка и Испания той се завърна в родния си град с композицията от движещи се лалета, която нарече „Сливане“. Пролетно Велико Търново е визуално преобразено с пет огромни пъстри лалета. Кинетичната арт..

публикувано на 10.05.21 в 12:19
Любомир Дяковски

Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци

От 22 до 26 май Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова". Статутът на конкурса е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев - главен диригент на Плевенската филхармония. Крайният срок за записване е 12 май. Плевенчани и гости на града ще могат да чуят млади..

публикувано на 10.05.21 в 11:08
Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под..

публикувано на 09.05.21 в 20:02

Книгата „Блок №4“ търси естетическия контекст на промените в жилищата

В книгата „Блок №4“ Христо Панчев изследва естетическия контекст на промените, които собственици на апартаменти правят във външната част на жилищата си.  „Ние сме скарани с контекста, проблемът не е толкова на градската среда, тя е такава каквато е, защото ние сме такива каквито сме. Може би това разглежда и проекта.  Нека първо да се..

публикувано на 09.05.21 в 10:12

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27  юни в Националната галерия. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова. „ Нашата задача с моя колаборатор на тази изложба Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази колекция и да ги представим по максимално най-добър начин на публиката, това..

публикувано на 09.05.21 в 09:43

Съюзът на артистите отбелязва 100 г. от създаването си с фотоизложба

С фотоизложба Съюзът на артистите в България отбелязва 100 години от създаването си. В експозицията са представени кадри от значими моменти и личности от 1921 година до момента. Откриването на изложбата е планирано за 10 май, понеделник, в 17 часа. Таблата с фотографии ще бъдат разположени в пространството на градинката на „Кристал“ в София...

публикувано на 09.05.21 в 08:29