Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да санкционират германски компании заради „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ няма да включат германски компании в списъка на санкционираните фирми, свързани с изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предаде БГНЕС, която се позова на агенция Блумбърг.

Докладът за „Северен поток 2” може да бъде представен пред Конгреса още днес. Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия.

Според агенцията по този начин администрацията на президента Джо Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта и в същото време да не влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие под Балтийско море до Германия. Проектът среща острата съпротива на САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в ЕС, както и на Украйна и други европейски държави.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху компаниите, ангажирани със строежа на газопровода. Русия многократно е заявявала, че този проект е търговски и е от полза за Европа. Берлин подкрепя завършването на „Северен поток 2” и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът подал 18- годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството на..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32