Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Черквата „Св. св. Кирил и Методий“ във В. Търново посреща 170-годишнината си без емблематичните си куполи

Подготвя се проект за реставрация

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е градът с най-много православни храмове, съградени от майстор Колю Фичето. Черквата „Свети Атанасий“, която днес носи името на светите равноапостоли - братята Кирил и Методий, е знакова, защото с нейния градеж Колю Фичето получава титлата архитект. Храмът тази години навършва 170 години от своя строеж, но повече от век е без двата си 16-метрови купола, които са съборени от унищожителното земетресение през 1913 години. Не са възстановени и части вътре в черквата, разрушени от земетресението. Родолюбиви великотърновци подеха инициатива за цялостното възстановяване на храма, готов е техническият и архитектурният проект. Предстои съгласуване с Великотърновската Митрополия и с Националния институт за недвижимото културно наследство, след което ще се търси възможност по различни проекти и програми и чрез дарения да бъдат събрани нужните за ремонта близо 800 хиляди лева.

Състоянието на храма е лошо, разказва протойерей Илия Пенков: 

В общи линии е много зле, отдолу трябва дренаж, дюшемето е изгнило, покривът целият трябва да се препокрива, ние го покривахме преди 7-8 години, но турските керемиди се свличат надолу и няма как. Таванът е целият за подмазване, абсолютно всичко, стени. Много е зле. Бутаме по малко. Малко от оградата направихме, малко - вратата. Ей такива, но то са ремонти, които не са толкова колосални, да го кажем. Дядо владика е запознат. Даже сега като направят проектите, всичко, както трябва да бъде, ще ги представим пред Епархийския съвет и ще минат за одобрение“. 

Проектът за цялостната реконструкция на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново е готов, заяви архитект Донка Колева, която отговаря за архитектурно-историческото наследство във Велико Търново и е член на екипа, подготвил проекта за ремонта на Фичевата черква. Проектът включва и ново изграждане на двата църковни купола, съборени при земетресението от 1913 година, и реконструкция на камбанарията, в която е единствената работеща часовникова кула във Велико Търново:

Възстановяването на купола и камбанарията ще бъде с дървена конструкция и тухли така, както е било навремето - измазани, и с полусферични куполи, покрити с ламарина. Покритието на покрива си остава с керемиди. То ще бъде подменено. Покривът е много ерозирал, имаме нанесени щети и от земетресението, и от различни други поправки и ремонти. Ако влезем в храма, виждаме, че основният проблем на опадване на мазилки, на гниене на дървени елементи, това е влагата и течовете, които са от покривната конструкция. Проектът не променя по никакъв начин характерната планова схема на храма. Възстановяват се по източната фасада, освен абсидата до покрив, по оригиналния образец корнизът и се възстановяват така неречените овални характерни прозорци, които ги има в абсидната част. Имаме доста образци в Търново, които са дело на майстора, така че изпълнението на проекта е правено с проучването и на останалите негови църкви“, допълни  Донка Колева.

Проектът за цялостна реставрация и консервация на Фичевата черква „Св. св. Кирил и Методий“ струва 10 хиляди лева. Осигурени са от дарители. Кампанията по възстановяването на емблематичната църква, с която уста Колю Фичето получава титлата архитект, е от 10 години. Подета е от великотърновския бизнесмен Станислав Стоянов, който в последните две години е народен представител от региона и дългогодишен член на църковното настоятелство. За проекта Станислав Стоянов поясни:

„Подмяна на дюшемето, дренаж, защото се наводнява, смяна на дограма с дървена в абсолютно автентичен вид с дърворезбите, криптата, абсолютно всичко - и от вън, и от вътре пълна реставрация, за да може да добие достойният вид, който заслужава. Започнахме с подготовката на проектната документация. Провел съм предварителни срещи с НИНКН в София, за да го направим както трябва, а не да правим измислени неща и бутафории, всичко да бъде спазено. Имахме определени насоки, спазени са. Това е тежък проект. Църквата е висока. Тези два купола, за да бъдат възстановени и да отговарят на модерните изисквания за земетръс и противопожарна безопасност, е необходимо да се проектира по специален начин, за да бъде всичко скрито, да не се вижда, да няма намеси, но да бъде и здраво, за да може при следващо земетресение да нямаме същия проблем. Проектантите са се справили. Предстои съгласуване. Прогнозната стойност ще бъде около 700-800 хиляди лева“.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново  Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои първо съгласуване от Великотърновската митрополия, а след това и от Националния институт за недвижимото културно наследство. Според закона, съгласувателната процедура не би трябвало да отнеме повече от 4 месеца, поясни арх. Донка Колева, която заедно със Станислав Стоянов разказват любопитни и малко известни детайли около историята на Фичевата черква „Св. св. Кирил и Методий“ във великотърновския квартал „Варуша“: 

„Според кондиката на храма, първият камък за изграждането е поставен на 10 март 1860 година по време на царуването на султан Абдул Меджит, тогава все още духовенството ни е било под гръцка власт. Храмът е осветен на 8 октомври 1861 година от петима свещеници на български език и така се влиза в конфликт с гръцкото духовенство. През 1872 година, когато Българската православна църква получава независимост, храмът е повторно осветен от митрополит Иларион Макариополски“, разказва Станислав Стоянов.

Интересно е, че сградата е построена на доста стръмен терен. Тя влиза в целия панорамен и културен пейзаж на стария град. Характерно за сградата е нейната височина. Тя е от първите, преди църквата „Св. св. Константин и Елена, другият шедьовър на майстор Колю Фичето, където майсторът прави едни колони от 10 метра височина с капители. Те представляват като растения, лалета с една стройна колонна част и един капител във вид на цвят, страхотен похват. В интериора сградата притежава т.нар. балдахинови сводове, те не са обикновените манастирски сводове, които са известни за доста църковни сгради и за катедралите на запад. Това са едни сплеснати арки, свод в неправилна форма и е като издуто платно. Мястото, където е изграден храмът, е оброчище, посветен на св. Атанасий, закрилникът на преселниците“, поясни арх. Донка Колева. 

Църквата е построена с дарения от преселниците от Кошарската махала с хора от планинските градчета, формирали са махалата и са събрали средства за построяването на църквата. Строител е майстор Колю Фичето, който също е и ктитор на църквата, дарител. Двата големи свещника които са пред олтара, са дарени от него и са надписани. Иконописците са от Трявна, а резбарите са Тодор Несторов и Иван Димитров от Калофер. Те са ученици на Ботю Петков, бащата на Христо Ботев, и се включват активно в подготовката на Априлското въстание и са сред четниците, които стават жертва в Дряновския манастир при неговата обсада“, допълни Станислав Стоянов. 

Въпреки окаяното състояние на черквата „Св. св. Кирил и Методий“ в нея се извършват служби. Великотърновската митрополия не може да финансира ремонта. Нужните близо 800 хиляди лева ще се търсят от програми на Министерството на културата, от Общината и чрез дарители.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На разходка из Азия с Катето

С дъх на буболечки в Бусан

Една сутрин тя отваря очи и решава, че ще отиде в Южна Корея . И наистина го прави. Обаче при южнокорейците вече е тъмно , няма никого и героинята ни се оказва сама и стресната на полуразрушената гара в Бусан  с един въпрос наум – какво ѝ се случва. Какво се е случило всъщност, защо точно там , колко вкусни или пък не   са буболечките от..

публикувано на 17.04.21 в 14:24

Творческият път на книгата "Опит за история на град Сливен"

В началото на XX век в София е създаден Комитет "Историята на град Сливен". Целта на Комитета е да се организира конкурс за написване на история на града, каза за БНР професор Иван Русев, преподавател в Икономическия университет във Варна. "На първия обявен конкурс се явява единствено и само д-р Симеон Табаков, тогава все още не е..

публикувано на 16.04.21 в 17:30
Искра Ангелова

Журналистът Искра Ангелова за професионалното развитие и семейството

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз , най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог. В продължение на 14 години тя водеше предаването "Нощни птици" в Българската национална телевизия. В екипа на..

публикувано на 16.04.21 в 14:54

Има нужда от шоково осъзнаване на ситуацията в образованието

„Ако направим аналогия с националния отбор, в образователния отбор на нацията около половината от играчите започват на куц крак . Като вземете предвид, че на PISA данните са от изследване, което се провежда в училищата и като вземете предвид, че 12-13% от нашите младежи са преждевременно отпаднали от училище, веднага може да добавите поне един..

публикувано на 16.04.21 в 10:44
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Добре е да има правителство, което да работи поне до есента

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни избори и да започнат първите стъпки на разграждане на сегашната система на управление .“ Това мнение..

публикувано на 16.04.21 в 07:53
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Българският народ победи в тези избори

" Българският народ победи в тези избори.  Май ГЕРБ не са разбрали какво им се е случило. Победата не е за тях, а за българския народ. В тази зала няма победители". Това каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която откри и ръководи първото заседание на 45-ото Народно събрание като доайен сред народните представители. Тя уточни, че..

публикувано на 15.04.21 в 14:42
Хижа „Боерица“

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема Общината, хижарите настояват за основен ремонт на пътя от квартал "Бояна" до "Златните мостове"...

публикувано на 15.04.21 в 14:08