Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Време е ГЕРБ да си почине от властта

Снимка: БГНЕС

Колкото повече стоиш във властта, толкова повече се изхабяваш. Някои дори твърдят, че дългото пребиваване в управлението безвъзвратно корумпира хората, но нека оставим тези констатации на компетентните органи. Без да претендираме, че сме правораздавателен орган или носители на абсолютната истина, можем да кажем, че ГЕРБ, както и нейното физическо въплъщение Бойко Борисов, са изморени. То Хелмут Кол и Тони Блеър изглеждаха съсипани в края на управленските си мандати, та Борисов ли няма да има такъв уморен вид? Умората личи и в дребни, на пръв поглед, детайли. Например, крайно нелепо е да се появиш на изпращането на посланик на чужда държава, пременен с фланела и дънки. Дреболии, ще каже някой, не бива да обръщаме внимание. Неуважение, ще кажат други. И ще бъдат прави. Явно, ако пребиваваш достатъчно дълго във властта, престава да ти пука. Дори и за най-елементарните норми на поведение. Толкова те домързява, че не си даваш труд нито да преместиш кюлчетата и пачките от чекмеджето, нито да си сложиш сако и вратовръзка преди важна среща. И защо да го правиш наистина? Вече възприемаш себе си като несменяем властелин на републиката. Сигурен си, че никой нищо не може да ти стори. Можеш да правиш, каквото си пожелаеш.

Да, властта изхабява, развращава, притъпява сетивата. И колкото повече стоиш в нея, толкова повече тези процеси се засилват. Затова партиите и техните лидери трябва да си почиват от високите постове. Не бива да се вкопчват на всяка цена във властта. ГЕРБ вероятно са забравили простичкия факт, че има живот и извън властта. Не е толкова страшно да бъдеш опозиция за известно време. Даже и здравословно може да бъде. Управляващите, разбира се, имат готов отговор на това твърдение. Ние нямаме нищо против да бъдем опозиция, казват те, обаче хората продължават да гласуват за нас. Значи, искат именно ние да сме във властта. Няма как да не се съобразим с волята на гласоподавателите и затова се налага пак и пак да управляваме.

Тези твърдения съвсем не са толкова безпочвени, както биха ги определили противниците на ГЕРБ. Факт е, че тази партия управлява толкова дълго време, защото по-голямата част от българските избиратели гласуват за нея. И тук не говоря само за онези гласоподаватели, които са пряко свързани с управляващите, като заетите в държавната администрация, например. Има и други хора, които гласуват за ГЕРБ, защото не виждат алтернатива. Че кого друг да изберем, питат риторично те. Кои са по-добри от настоящите? Да не би префърцунената „автентична десница“? Или набедените „патриоти“? Или най-новата бургаско-варненска коалиция?

Претенциите към най-голямата опозиционна сила БСП също не са малко. И също са основателни. Дълго време социалистите бяха отдадени главно на вътрешните си боричкания. Как да убедиш гласоподавателите, че можеш да се справиш с проблемите в държавата, когато собствената ти партия се раздира от противоречия. Вярно, сега изглежда, че вътрешнопартийната нощ на дългите ножове е приключила, но, както гласи популярният израз, лошото чувство остава. Освен това странният навик на лидерката на БСП да съди журналисти и политолози, които се изказват критично за нея, със сигурност не допринася за увеличаване на популярността на партията. Хората с право си задават въпроса: след като тази партия, която сега е в опозиция, проявява такава нетърпимост към критиката, как ли пък ще се отнася към критиците си, когато дойде на власт?

Разбира се, всички тези притеснения не могат да служат като основание да бъде крепено до безкрай статуквото. Още повече че освен добре познатите ни партии, вече има и нови политически образувания. Така че обяснението „ми то няма за кого да гласувам“ никак не отговоря на действителността. Статуквото никога не е безалтернативно. Дори и най-прекрасното. Да не говорим, че нашето политическо статукво е далеч от прекрасността. Толкова е далеч, че понякога ми се струва, че всяка промяна, независимо каква и независимо кой я олицетворява, би била по-добър вариант от сегашния. Статуквото така е запушило всички възможности за развитие, че премахването му е задължително, ако искаме България да излезе от продължителния застой

снимка: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ апелира Столичната община да въведе временна организация на бул. "България" в София

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:09

Протести припомниха за децата, загинали при пътни инциденти

На прага на новата учебна година в различни градове на страната се организират прояви, свързани с безопасността на децата на пътя. "Ангели на пътя" организира шествие под наслов "Стоп на пътните убийства!" В София тази вечер сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под наслов “Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на..

публикувано на 15.09.24 в 18:49
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

Скопие вика българския посланик заради срещата Радев - Силяновска

Министерството на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония ще извика утре българския посланик в Скопие Желязко Радуков по темата за снимката на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска в София в петък, на която се виждат знамената на България и ЕС, но не и знамето на Северна Македония, съобщи МИА. Скопие ще иска..

публикувано на 15.09.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Национални празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години Чепеларе

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще..

публикувано на 15.09.24 в 17:59

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3%

Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз". Това става ясно от заявлението, което газовата компания е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране.  През следващия месец за покриване на вътрешното потребление ще се използват основно количества природен газ, доставени по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от..

публикувано на 15.09.24 в 17:58

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи "Ройтерс", като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура. По-рано местни медии съобщиха, че при руски..

публикувано на 15.09.24 в 17:27

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска "военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване. Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в..

публикувано на 15.09.24 в 17:14