Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство

Налице са маневри на обиграни администратори и измушване от отговорност, смята той по казуса със загиналото от токов удар 16-годишно момче

Борислав Игнатов
Снимка: Ани Петрова

Системата на Столичната община не работи и не е ефективна. Това мнение изрази пред БНР архитект Борислав Игнатов, замeстник-председател на Столичния общински съвет от „Демократична България – Обединение“.

„Това е някакво чудо на чудесата с огромен щат, което не може да свърши елементарни задачи. Системата е келява, лоша е, неработеща“, заяви Игнатов в предаването „Преди всички“. Много от процедурите са тенденциозно неработещи, за да прикриват схемаджийство, необходими са сериозно изриване на тази система и огромни реформи, добави той. 

Борислав Игнатов анализира случая със смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар на централен столичен булевард. 

„Още по-грозна е реакцията на различните т.нар. отговорни фактори. Сякаш не става дума за смърт на дете, а кой как да се измуши от някаква отговорност“. 

Снимка: БГНЕС

Виждаме паническо бягство от отговорност, размиване, търсене на бележки и неща в миналото, само и само да се отклони вниманието на обществото от главните виновници“, смята Игнатов, който вижда виновните в лицето на управлението на партия ГЕРБ от последните над 10 години и на кмета Йорданка Фандъкова, която по думите му не е направила нищо „да се въведе прозрачност, яснота и ред в този град“.

Игнатов описа „до болка познати отвратителни схеми, които се движат от дребни павилиончета, които правят доста големи обороти, до огромни катастрофи от архитектурна и градоустройствена гледна точка като пропадналото метро, течовете в подлезите“. 

Според Игнатов са налице „маневри на обиграни администратори, които представят пред обществото изкривени и неверни факти“. Оставката на архитекта на район „Триадица“ Иван Шишков Борислав Игнатов смята за „уговорена маневра“, а мотивът – за неясен. 

„Той по този начин негласно, с някакво замитане прехвърля в общественото съзнание някаква вина, несъществуваща, към района и отново отклонява вниманието, че проблемите са в централната община“, коментира той. 

В правно-архитектурния свят е невъзможно преместваем обект да е вписан като непреместваем, категоричен е Борислав Игнатов, визирайки вписването на павилион в кадастралната карта. „Все едно да си впишете автомобила, който е паркиран на улицата, като недвижим имот или къща на колела“. 

За този павилион най-важното е да се чуят две мнения и тези хора да бъдат накарани да говорят, подчерта арх. Игнатов – това са собственикът на павилиона и собственикът на имота - болницата.

Снимка: БГНЕС

„Да пуснат кабел през основен булевард в столицата, през шахта за комуникации, за слаботокови кабели, да пуснат кабел 220 волта и той да върви по метален парапет и то по ремонтирания булевард. Тези свински опашки и пластмасови гофрирани тръби – те не могат да издържат на атмосферни условия повече от 1-2 години. Всичко това, което е направено и, разбира се, спящият инспекторат, спящата полиция, всичко това води до високи протекции, съмнения за нещо, което там не бива да се пипа“. 

Арх. Игнатов вижда изход в „тотална реформа на устройството на Столичната община“, общинският съвет да избира кметовете на райони, за да може по всяко време на ги държи отговорни.

Борислав Игнатов е бивш председател на УС на Камарата на архитектите, член е на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от..

публикувано на 11.07.24 в 09:59