Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Субсидиите водят до икономически растеж, но не винаги свършеното е добро

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

"Историята и това, което предстои, са двата типа основания за повишаване на рейтинга", така икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет, коментира пред БНР повишената перспектива на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна от Международната рейтингова агенция "Фич". Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.

Той подчерта, че България беше добре в края на 2020-а година и беше една от добре стоящите от макроикономическа гледна точка страни в ЕС, включително по спад на икономиката:

"Относително добър бюджет, малки дефицити, всичко е така, както е планирано и най-важното - много малък държавен дълъг спрямо БВП, в сравнение с другите страни от ЕС. Единствена страна, която е по-добре от нас, е Естония, горе-долу като България е Люксембург".

По думите на доц. Станчев около 40% от БВП свежи пари е възможно да дойдат от ЕС:

"От "Фич" предполагат, че това ще създаде възможности за икономически растеж и за изплащане на дълговете. ... Другото, което е свързано с бъдещето, е, че България вече е в чакалнята на Еврозоната. Предполага се, че тогава, когато страната стане член, вероятно за този 7-годишен период, който предстои, няма особени рискове за тези, които дават кредити на българското правителство".

Според икономиста традицията в европейските трансфери е, че се усвояват около половината:

"Това, което се случва при наличието на толкова много пари, е, че те се харчат - независимо кой и как управлява. Колкото по-меки са условията за парите, с които разполагате, толкова по-малко са грижите за качеството на това, което купувате. Така е и в семейните бюджети".

Доц. Станчев подчерта, че трябва да се отчита, че винаги, когато има субсидии, първият ефект е по-добър живот - хората получават повече и повече купуват. Но, когато свършат тези пари, не е ясно какво ще се случи:

"Така сме живели няколко години подред, с увеличаване на европейските трансфери след 2014-а година. Крайният резултат е, че има определен икономически растеж. Това не означава, че каквото е свършено - е добро".

Вероятно 2 години ще са необходими, за да се върне икономиката на страната на нивото от преди кризата заради коронавируса, прогнозира Станчев, но уточни, че това е "сметка без кръчмар", защото икономическият потенциал сега не е наличен, както е бил в предишни години. 

Интервюто на Людмила Железова с Красен Станчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Иван Анчев

Иван Анчев: В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки

В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки . За това призова  Иван Анчев, експерт по сигурност и съпредседател на Атлантическия съвет на България. " Целта на Руската федерация е да се посее сянката на съмнението и на някаква емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим. Ние като държава не сме..

публикувано на 24.04.24 в 12:44
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30