Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите на протест: Най-големият бич е смъртността на пчелите

Снимка: БГНЕС

Пчелари излязоха на протест пред Министерството на земеделието заради голямата смъртност при пчелите и с настояване да се вземат спешни мерки. Те настояват и за свикване на Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията със смъртността и да се предвидят действия за компенсиране на пчеларите.

От Националния браншови пчеларски съюз и от Сдружение "Български свободни пчелари" настояват за спешна промяна в Наредба 13 за мерките за опазване на пчелите.

Протестиращите са против извършването на нерегламентирано пръскане с химични препарати на земеделската продукция. Препаратите са вредни не само за пчелите, но и за хората и за цялата природа, каза Ясен Янев:

"Вие сами виждате вече какво става с нашата страна, с нашата природа. Дивите опрашители ги няма. Вижте, няма врабчета вече. Обърнете внимание, само в България само пчелари протестират. Навсякъде протестират земеделци“.

Настоява се да има изискване пръсканията да се извършват само и единствено в тъмната част на деня, като за различните месеци да се въвеждат различни часови пояси в зависимост от залеза и изгрева на слънцето.

Да се разпише нова Наредба за контрол на пръсканията, както да се въведат и GPS датчици, които да се поставят на техниката за пръскане, за да има контрол и да се следи дали се спазват изискванията. Дори, казаха още пчеларите, да има възможност да се следи в реално време по подобие на системата за отчитане на бензиностанциите.

Авиационните пръскания да се извършват само в изключителни случаи и да има необходимост от това.

Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация заяви:

"Всички земеделски производители, които са възложители на пръскане, също да се регистрират в тази система. Да не получават субсидии и ако има две или повече нарушения, да бъдат санкционирани. Разбира се, най-големият в момента бич това е смъртността на пчелите. За нас има колапс в момента. И вече пчеларите нямат никакви финансови възможности да я компенсират".

Поради ангажимент министърът на земеделието Десислава Танева не се срещна с протестиращите, които от своя страна казаха, че ще продължат с протестните си акции и следващата им проява ще бъде разпъването на палатков лагер.

Същевременно от 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Платформата има за цел да подобри координацията между пчеларите и земеделците с цел опазване на пчелните семейства от отравяне с препарати.

По данни на статистиката регистрираните пчелари у нас са 14 хиляди, а в платформата обаче са се вписали едва 4000 от тях. Няма краен срок за регистрация в системата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма степен очакванията на българското общество за достойно участие на България в Европейския съюз, за..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59
Снимката е илюстративна

Великденско вино в израелска винарна сближава хората и създава добро настроение

Откакто е написана пиесата на Константин Илиев, названието "великденско вино" е синоним на виното, което изкарва на бял свят истината. Създадена преди десетки години от дядото на Юда Камиса, братовчед на бившия посланик на Израел в България, Шаул Камиса, за винената фабрика разказва търговската директорка на предприятието Ринат Биренфелд:..

публикувано на 07.05.24 в 10:54