Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Двамата свенливци“ на Нино Рота за първи път на българска сцена

На 26 февруари от 19 ч. и на 27 февруари от 16 ч. Старозагорската опера и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще представят за първи път на сцената на театъра в града на липите своята копродукция на камерната едноактна опера на Нино Рота „I due timidi“ или „Двамата свенливци“ по текст на Сузо Чекки Д'Амико.

Тъй като творбата е непозната за голямата част от българската публика, нека ви запозная накратко със съдържанието й: Действието се развива в малък квартал в периферията на модерен град, в средата на ХХ век. В двора има обущарска работилничка, стаичка за портиера, а вътре се помещават Пансион Гуидоти, апартаментът на Мариуча и кабинетът на д-р Синизгали. С изгрева на зората дворът се оживява с интересни персонажи – Обущарят Виторио, ироничен наблюдател на всичко случващо се; трите девойки Мария, Лучия и Лиза, които коментират любезно, но с насмешка събитията; портиерът Виторио, който не може да откаже поредната услуга да купи литър мляко на Лучия. Мариуча е пианистка. Тя не се харесва много на “слушателите“ на нейните упражнения по пиано, но всички са любезни с нея. Тази е и една от характерните черти на обществото там – задължителната етика, уви, не винаги искрена.

Преди година Мариуча и Раймондо се срещнали и се влюбили силно, но без да разкрият чувствата си един пред друг. Цяла година Раймондо обикаля около двора и Пансиона, но не може да събере смелост да признае на Мариуча колко много я обича. Мариуча също цяла година мечтае силно да му разкрие любовта си. Разговаря мислено с него, когато е сама, потънала и отдадена изцяло на голямата неосъществима любов. Най-после Раймондо решава да потърси стая в Пансиона, за да бъде близко до любимата. Случва се “непредвидимото“ зло, което решава любовната съдба на тези двама свенливи, чисти по душа  млади хора. Раймондо се показва на прозореца, за да зърне Мариуча, щората пада върху главата му и той изпада в безсъзнание. Сред обитателите на двора настават смут и тревога. Когато узнава, че Раймондо е ранен или дори убит, Мариуча изпада в безсъзнание. Докторът се втурва да спасява и двамата, които бълнувайки, разказват за прекрасната си чиста, свенлива любов – Раймондо на зрялата руса Хазяйка – г-жа Гуидоти, а Мариуча на Доктор Синизгали. Грешка, която струва скъпо на милите Свенливци. Раймондо се оженва за зрялата руса Хазяйка, а Мариуча – за Доктора, които зорко бдят двамата млади повече да не се срещнат. Каква свенливост! Трагичен край на една първа, невинна, нежна, изпълнена с мечти Любов! Минава време – Мариуча има две дечица, а Раймондо управлява строго Пансион Гуидоти. Мариуча вече не е толкова хубава, няма време и пари за това, а и много рядко свири на пиано. Но, когато Раймондо чуе звуците, които нежно е обичал, протестира на висок глас, а  Мариуча затръшва прозореца ядно… И още: две от девойките в двора се омъжват за Обущаря Виторио и Пиколото.
 

Това е. И на мен ми се иска да има второ действие, в което забърканата каша да се оправи, както си му е редът в комичните опери. „Двамата свенливци“ е създадена като радио продукция. Първото ѝ изпълнение в ефир е осъществено на 15 ноември 1950 г. под диригентството на Маестро Франко Ферара. Сценично е поставена за първи път в Лондонския Клуб-Театър „Скала“ през 1952 г., след това в Бари и в Бергамо.

Режисьор на българската продукция, която предстои да гледа публиката в Стара Загора, е на режисьора Огнян Драганов. Виктор Крумов и Мирослав Георгиев са автори на аранжимента за камерен оркестър. Сценографията е дело на Венцислав Петров, костюмите - на Теодора Джамбазова. 

„Избрах камерната опера на Нино Рота „Двамата свенливци”, защото това произведение не е поставяно в България и е великолепна възможност да бъде представено от млади артисти-студенти от Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“. Освен това моите наблюдения от работата ми вече четири години със студентите сочат, че за техните първи сценични изяви по време на обучението се избират обикновено познати моцартови заглавия като „Дон Жуан“ , „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“. Лично за мен това са заглавия, които не са подходящи, защото студентите се изкушават да учат, слушайки записи, каквито има в изобилие. Срещата на студентите с произведение, което няма толкова много записи в Интернет, провокира техния интерес, те работят по начин, по който един професионален певец обикновено трябва да работи. И това е една много важна част от нашата преподавателска работа – студентите да разучават партиите си по клавира, а не по записи. Затова се спрях на не толкова известно заглавие, което категорично не е познато на студентите. Както за тях, така и за мен, привлекателното в „Двамата свенливци” е именно това, че няма достатъчно източници, на които да се позовем, за да формираме някаква идея, базирана на традиция. Всичко започва отначало, което за мен е изключително предизвикателство. Аз винаги търся да поставям такива спектакли, в които се чувствам по-комфортно, отколкото в спектакли, които съм правил няколко пъти. А това пък стимулира креативността на артистите на сцената и тяхното израстване”, споделя режисьорът Огнян Драганов.

Пожелаваме на добър час на младите изпълнители от двата състава, които ще се превъплътят на 26 и 27 февруари в героите на комедията „Двамата свенливци“ на Нино Рота в партньорство с Камерния оркестър на Старозагорската опера под диригентството на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев: Любен Байчински /стипендиант на Академията „Борис Христов“ в Рим/, Анастасия Алтухова, Светозара Койнарска, Стоян Буюклиев, Васо Параскева, Костадин Якшев, Ивона Иванова, Анджела Гелева, Симона Тодорова, Мария-Магдалена Недкова, Лора Радева, Анна Янкова, Мериам Шамс, Томас Томов /победител в конкурса „България търси талант“ през 2014 г./!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52