Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Германия ще продължи да работи в тясно сътрудничество и с новия парламент, и с новото правителство

Германският посланик Кристоф Айххорн пред БНР за свободата, изборите и независимите медии

Промените в Закона за радиото и телевизията са много добра основа за управлението на БНР и на БНТ

Кристоф Айххорн
Снимка: Ани Петрова

"Има една стара германска традиция, че срещите в сряда са един вид на хора, които има какво да си кажат и се харесват, имат възможност да дискутират по актуални въпроси, затова много се радвам, че днес, в сряда, съм в това студио". Това каза пред БНР негово превъзходителство Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България. Той е и тясно свързан с радиото, журналист, модератор и репортер в Радио ARD, следвал е история, публично право, европейско право, международно право и политология. Дипломацията го отвежда от Москва през Вашингтон до София.

Тема на разговора е как упражняваме свободата и дали се възползваме от нея, за изборите и за независимите медии.

"Сряда е добър ден да се говори за свобода, защото свободата е важна тема и така разговорът може да продължи до следващата сряда. Ще ви разкажа една лична история - бях на 16 и произхождам от Западна Германия, бяхме на гости в ГДР, там се запознах с 16-годишно момиче и тя сподели, че не може да пътува, където поиска, че трябва да чака да стане на 60 години, за да може да пътува. Тогава разбрах какво значи наистина свободата". 

В предаването "Хоризонт до обед" той сподели още:

"Бранденбургската врата е символ на загубената и отново намерената свобода. Тя е символ и за германците, и за цяла Европа. Когато светът се отвори, всички имахме големи надежди за бъдещето и разбрахме, че е изключително важно да запазим тази свобода, това основно чувство, което ни събира всички нас в Европа".

По повод отношенията между България и Македония, страни, които не се сближават, а дори се отдалечават, германският посланик коментира:

"Като член на европейското семейство, а това са както българите, така и германците, ако погледнем ситуацията на Балканите, на мен ми се появява една лична история отново - баща ми произхождаше от една полска в момента територия, а майка ми - от една част на Германия, която сега е част от Русия. Искам да кажа, че всички ние имаме трески за дялане. Възприех едно много важно чувство от родителите си - доникъде няма да стигнем, ако се опитваме непрекъснато да връщаме времето назад - трябва да научим своите уроци, но трябва да живеем живота си напред - за всички около нас европейски страни. Да преодолеем емоциите и да вървим всички в една посока, за да имаме едно добро бъдеще. Зная, че много българи мислят като мен". 

Във връзка с предстоящите избори германският посланик заяви:

"Всеки дипломат трябва да работи с всяко правителство и с всички политически сили, в страната, в която работи и живее. Като член на ЕС България ни е близък партньор и Германия ще продължи да работи също в толкова тясно сътрудничество както с новия парламент, така и с новото правителство, както и досега. Българските граждани избират бъдещите управници. Политическото бъдеще на България се решава от българитеПартиите също очакват един по-силен парламент с доверие на обществото към него". 

Посланик Кристоф Айххорн посочи още, че върховенството на закона е от централно значение за доверието на гражданите, за чуждестранните инвеститори, за развитието на страната изобщо


Във връзка с независимостта на медиите в България и във връзка с промените в Закона за радиото и телевизията, според които се предвижда нов принцип на финансиране за БНР и за БНТ - не както досега на час програма, а според нетните разходи, посланикът на Германия заяви:

"Като бивш радио журналист и приятел на България бих казал, че се зарадвах, че българският парламент и правителство се обърнаха към нас за експертна помощ. Американски колеги също консултираха промените в закона. Всеки може да види тези мнения в интернет. Но едно нещо е много важно - нашата роля беше да предоставим експерти, а не да напишем българския закон. Очаква се промените да се приемат преди изборите. Според мен това ще бъде една много добра основа за управлението както на БНР, така и на БНТ, за стабилно и дългосрочно финансиране, една много добра основа за независимостта на тези две медии и изключително важен сигнал за медийната свобода".

Интервюто с посланик Кристоф Айххорн можете да чуете звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: При смените на директори на държавни болници се подхожда партийно

"Повечето от директорите на държавни болници няма да бъдат сменени", каза за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването. Коментарът му е във връзка с предложението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за смяна на бордовете и на изпълнителните директори на..

публикувано на 09.04.21 в 12:26
Илка Зафирова получи

Илка Зафирова: По дух съм бунтарка

„Отговорен човек съм. Не понасям някой да закъснява, някой да не си знае текста. По дух съм бунтарка, но по реализация вече не . Ако усетя, че съм прекалила, винаги съм готова да подам ръка и да се извиня“. Това сподели в предаването „12+3“ на рождения си ден актрисата Илка Зафирова.  „ Талант, дисциплинираност и отдаване на това, което правиш ...

публикувано на 08.04.21 в 15:02
ANDREY TARKOVSKY INTERNATIONAL INSTITUTE - OFFICIAL PAGE

Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние не го чуваме

Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски . Проф. Владимир Игнатовски, един от големите ни кинокритици, е преводач на книга за Тарковски. Професор Владимир Игнатовски открива творчеството на Тарковски чрез първия филм на режисьора - „Иваново детство“. Впоследствие успява да се запознае с него и на живо:..

публикувано на 08.04.21 в 13:35
Коста Костов

Проф. Коста Костов: По-малкък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус, сочат последните данни

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР проф.Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на..

публикувано на 08.04.21 в 10:06
Славчо Пеев

Славчо Пеев: Не можем да се опазим от мрачния хумор

„Обичам страхотно този театър, а много от колегите ми, с които казвахме истини на народа от сцената, вече ги няма…  Аз съм благодарен, че животът ме свърза със Сатиричния театър, мястото, където се казваха неща, които другаде не можеше “. Това каза пред БНР Славчо Пеев, обичаният поколения наред български театрален, телевизионен и кино актьор,..

публикувано на 07.04.21 в 10:14
Слави Трифонов

Пътят на Слави Трифонов - от шоуто до депутатско място

Безспорно една от изненадите на парламентарния вот беше успехът на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". При 98,93% въведени протоколи "Има такъв народ" печели 17,73% от гласовете. Песента "Едно ферари с цвят червен" беляза поколението на 90-те - време на много надежди и вяра, но и времето на силовите групировки...

публикувано на 06.04.21 в 14:41
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките

„Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи  поради разностранните решения до момента на правителството и Щаба да се отваря и затваря непрекъснато“, каза пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването, част от ЕКИП. "Т рябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките , която да е ясна и видима и за..

публикувано на 06.04.21 в 09:55