Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще продължи да работи в тясно сътрудничество и с новия парламент, и с новото правителство

Германският посланик Кристоф Айххорн пред БНР за свободата, изборите и независимите медии

Промените в Закона за радиото и телевизията са много добра основа за управлението на БНР и на БНТ

Кристоф Айххорн
Снимка: Ани Петрова

"Има една стара германска традиция, че срещите в сряда са един вид на хора, които има какво да си кажат и се харесват, имат възможност да дискутират по актуални въпроси, затова много се радвам, че днес, в сряда, съм в това студио". Това каза пред БНР негово превъзходителство Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България. Той е и тясно свързан с радиото, журналист, модератор и репортер в Радио ARD, следвал е история, публично право, европейско право, международно право и политология. Дипломацията го отвежда от Москва през Вашингтон до София.

Тема на разговора е как упражняваме свободата и дали се възползваме от нея, за изборите и за независимите медии.

"Сряда е добър ден да се говори за свобода, защото свободата е важна тема и така разговорът може да продължи до следващата сряда. Ще ви разкажа една лична история - бях на 16 и произхождам от Западна Германия, бяхме на гости в ГДР, там се запознах с 16-годишно момиче и тя сподели, че не може да пътува, където поиска, че трябва да чака да стане на 60 години, за да може да пътува. Тогава разбрах какво значи наистина свободата". 

В предаването "Хоризонт до обед" той сподели още:

"Бранденбургската врата е символ на загубената и отново намерената свобода. Тя е символ и за германците, и за цяла Европа. Когато светът се отвори, всички имахме големи надежди за бъдещето и разбрахме, че е изключително важно да запазим тази свобода, това основно чувство, което ни събира всички нас в Европа".

По повод отношенията между България и Македония, страни, които не се сближават, а дори се отдалечават, германският посланик коментира:

"Като член на европейското семейство, а това са както българите, така и германците, ако погледнем ситуацията на Балканите, на мен ми се появява една лична история отново - баща ми произхождаше от една полска в момента територия, а майка ми - от една част на Германия, която сега е част от Русия. Искам да кажа, че всички ние имаме трески за дялане. Възприех едно много важно чувство от родителите си - доникъде няма да стигнем, ако се опитваме непрекъснато да връщаме времето назад - трябва да научим своите уроци, но трябва да живеем живота си напред - за всички около нас европейски страни. Да преодолеем емоциите и да вървим всички в една посока, за да имаме едно добро бъдеще. Зная, че много българи мислят като мен". 

Във връзка с предстоящите избори германският посланик заяви:

"Всеки дипломат трябва да работи с всяко правителство и с всички политически сили, в страната, в която работи и живее. Като член на ЕС България ни е близък партньор и Германия ще продължи да работи също в толкова тясно сътрудничество както с новия парламент, така и с новото правителство, както и досега. Българските граждани избират бъдещите управници. Политическото бъдеще на България се решава от българитеПартиите също очакват един по-силен парламент с доверие на обществото към него". 

Посланик Кристоф Айххорн посочи още, че върховенството на закона е от централно значение за доверието на гражданите, за чуждестранните инвеститори, за развитието на страната изобщо


Във връзка с независимостта на медиите в България и във връзка с промените в Закона за радиото и телевизията, според които се предвижда нов принцип на финансиране за БНР и за БНТ - не както досега на час програма, а според нетните разходи, посланикът на Германия заяви:

"Като бивш радио журналист и приятел на България бих казал, че се зарадвах, че българският парламент и правителство се обърнаха към нас за експертна помощ. Американски колеги също консултираха промените в закона. Всеки може да види тези мнения в интернет. Но едно нещо е много важно - нашата роля беше да предоставим експерти, а не да напишем българския закон. Очаква се промените да се приемат преди изборите. Според мен това ще бъде една много добра основа за управлението както на БНР, така и на БНТ, за стабилно и дългосрочно финансиране, една много добра основа за независимостта на тези две медии и изключително важен сигнал за медийната свобода".

Интервюто с посланик Кристоф Айххорн можете да чуете звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55