Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тайната благотворителна дейност на Исак Семо

Изглед от Тел Авив
Снимка: Димитрина Кюркчиева

По стара еврейска традиция в продължение на 7 дни в дома на покойник отиват хора, които са го познавали, за да изкажат своите съболезнования. И семейство Семо от Тел Авив отворили вратите на дома си, като смятали, че ще дойдат най-много стотина души, но започнали да пристигат съвсем непознати за близките на родения в България инженер и юрист Исак Семо. Всеки от тях разказвал някаква история, за която семейството не подозирало. Тогава станало ясно, че освен, че се грижел за най-близките си, г-н Семо имал един друг, непознат за тях живот. Той бил свързан с благотворителност и помощ на различни хора.

Това, което съпругата му Офра си спомня, е как в една ветровита и дъждовна вечер Исак я помолил да дойде да го вземе от спирка на междуградския транспорт. Тя помислила, че колата му е дефектирала. Много се учудила, когато след няколко дни пристигнал куриер, който донесъл огромна саксия, опакован акумулатор и някакво писмо, което съпругът й веднага скрил. Дни след смъртта му Офра научила, че в онази бурна нощ съпругът й е видял на шосето как съвсем непозната млада майка се опитва да запали колата си, а акумулаторът й явно е бил изтощен. Бебето в колата й пищяло. Тогава той снел акумулатора от своята кола и го инсталирал при младата майка, за да може бързо да се прибере. Самият той вървял километри в бурята, до първата спирка на междуградския транспорт и оттам позвънил на жена си да го прибере.

Исак Симо имал фирма за експертна помощ в подготовка на документи по оценка на щетите на машини, претърпели авария, за пред застрахователните дружества. Фирмата била от средния бизнес. Би могъл да си намали данъците, ако подкрепя такива дейности, спонсорирането на които се стимулира от държавата. Той, обаче, помагал не на тях. Към него се обръщали хора, на които дори роднини са отказвали да станат гаранти при получаване на заем за купуване на жилище. Лично спонсорирал способни младежи в следването им. Няколко души разказали как ги е подпомогнал не само материално, но и със съвети, и с връзки да започнат свой бизнес.

Моделът за благотворителност и въобще на помощ за хората Йсак Семо получил от майка си. Тя не била с високо образование, но нейният начин на живот бил продукт на наблюдаваните от ранно детство взаимоотношения между хората от тяхната улица в София, които и в тежки моменти, и в радост си помагали един на друг. Живеели близко до Женския пазар. Смятала, че богатството е материално и душевно. Душевно богатият човек винаги може да помогне на другите, а Бог бди над семейството му. Обикновено не приемала пари или подаръци в замяна на услуги или помощ, която е оказала. Ако прекалено много настояват да й се отплатят, тя вземала подаръка и веднага го давала на някое семейство в нужда.

Самата Офра Семо на няколко пъти откривала, че някак сметките в семейния бюджет не излизат. Тогава съпругът ѝ я питал дали нещо липсва на нея и на децата. Ако имат нужда от нещо, той ще се погрижи да го получат. Тя не е с български корени, но семейство Семо така я е приело и „осиновило“, че и тя помага на когото с каквото може. Дълго е била директор на училище и е спасявала много от учениците от отпадане от образованието или пък материално, когато родителите са останали без работа или им се случило някакво нещастие. Обикновено не говори за това.

Щафетата е поел един от синовете й – Бени, който е юрист. Има фирма, с дейност и в България. Лично той на няколко пъти безплатно е защитавал пред съда хора, които нямали средства да си наемат адвокат. Противниците им са платили на най-добрите защитници и е имало опасност да не възтържествува справедливостта.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: При смените на директори на държавни болници се подхожда партийно

"Повечето от директорите на държавни болници няма да бъдат сменени", каза за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването. Коментарът му е във връзка с предложението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за смяна на бордовете и на изпълнителните директори на..

публикувано на 09.04.21 в 12:26
Илка Зафирова получи

Илка Зафирова: По дух съм бунтарка

„Отговорен човек съм. Не понасям някой да закъснява, някой да не си знае текста. По дух съм бунтарка, но по реализация вече не . Ако усетя, че съм прекалила, винаги съм готова да подам ръка и да се извиня“. Това сподели в предаването „12+3“ на рождения си ден актрисата Илка Зафирова.  „ Талант, дисциплинираност и отдаване на това, което правиш ...

публикувано на 08.04.21 в 15:02
ANDREY TARKOVSKY INTERNATIONAL INSTITUTE - OFFICIAL PAGE

Владимир Игнатовски: Тарковски е предупредил за бъдещия спад на култура, но ние не го чуваме

Отбелязваме годишнина от рождението на великия филмов режисьор Андрей Тарковски . Проф. Владимир Игнатовски, един от големите ни кинокритици, е преводач на книга за Тарковски. Професор Владимир Игнатовски открива творчеството на Тарковски чрез първия филм на режисьора - „Иваново детство“. Впоследствие успява да се запознае с него и на живо:..

публикувано на 08.04.21 в 13:35
Коста Костов

Проф. Коста Костов: По-малкък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус, сочат последните данни

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР проф.Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на..

публикувано на 08.04.21 в 10:06
Славчо Пеев

Славчо Пеев: Не можем да се опазим от мрачния хумор

„Обичам страхотно този театър, а много от колегите ми, с които казвахме истини на народа от сцената, вече ги няма…  Аз съм благодарен, че животът ме свърза със Сатиричния театър, мястото, където се казваха неща, които другаде не можеше “. Това каза пред БНР Славчо Пеев, обичаният поколения наред български театрален, телевизионен и кино актьор,..

публикувано на 07.04.21 в 10:14
Слави Трифонов

Пътят на Слави Трифонов - от шоуто до депутатско място

Безспорно една от изненадите на парламентарния вот беше успехът на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". При 98,93% въведени протоколи "Има такъв народ" печели 17,73% от гласовете. Песента "Едно ферари с цвят червен" беляза поколението на 90-те - време на много надежди и вяра, но и времето на силовите групировки...

публикувано на 06.04.21 в 14:41
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките

„Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи  поради разностранните решения до момента на правителството и Щаба да се отваря и затваря непрекъснато“, каза пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването, част от ЕКИП. "Т рябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките , която да е ясна и видима и за..

публикувано на 06.04.21 в 09:55