Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Луковит и Кръвният център в Плевен в спор след смъртта на пациент с Covid-19

Снимка: БГНЕС

В задочен спор влязоха многопрофилната болница в град Луковит и Кръвният център в Плевен след смъртта на пациент от Covid-19. За случая сигнализира Надя Николаева - снаха на починалия човек, на когото е трябвало да бъде прелята реконвалесцентна плазма.

В края на януари Сашо Братанов се разболява от Covid-19. Състоянието му се влошава бързо и на 26 януари 2021 година е приет в болницата в град Луковит с пневмония. Четири дни по-късно лекарите съобщават на близките му, че трябва да му бъде прелята реконвалесцентна плазма, разказа неговата снаха Надя Николаева:

"Като това може да стане единствено и само, ако си намерим донор. Той е кръвна група Б положителна, която е по-рядко срещана от другите, след което аз реших директно да се свържа с Кръвния център в Плевен, тъй като Луковит работи с този Кръвен център като локация. От Кръвния център в Плевен получих изключително съдействие и информация, попаднах още първия път на д-р Михайлов, който каза, че имат налична такава плазма, съответно - Б положителна. Това, което трябва да направи болницата от Луковит, е да подаде искане към Кръвния център и да изпрати линейка, с която да бъде взета плазмата".

След повторно обаждане в болницата в Луковит, лекарите заявили, че не е такъв редът, че на всяка цена трябва да се намери донор.

"Истината е, че не получавах никакво съдействие и човешко отношение от болницата. След хиляди разговори, едва във вторник те пуснаха въпросното искане и вечерта му вляха плазмата".

Управителят на болницата в Луковит д-р Иван Иванов заяви, че е запознат със случая:

"Болният има придружаващи заболявания на сърцето, които са лекувани предварително, приет е на 26-и. Започната е веднага терапия, която е по протокол терапия основно с антибиотици, след това за разреждане на кръвта и най-важното кислород".

Лекуващият лекар Диана Дончева разказа, че с постъпването в лечебното заведение започнала терапия за пациента, но препаратите не са дали очаквания ефект. На близките му е обяснено, че трябва да намерят дарител, за да бъде отпусната кръвна плазма. От Министерството на здравеопазването съобщиха още преди месец, че лечението с кръвна плазма не е свързано с наличие на дарител, а със състояние на пациента. След преливането близките му имат достатъчно време да намерят дарител, който да я възстанови:

"В този случай вече функционираше плевенската кръвна банка и тя се занимаваше с организацията на това нещо, и в момента, в който ние поискахме кръвна плазма, те ни казаха, че неговата кръвна група я няма", допълни Диана Дончева.

От Кръвния център в Плевен твърдят, че Надя Николаева сама се е свързала с тях, за да провери дали има налична плазма. От болницата в Луковит не е постъпвало искане за отпускане на плазма, разказа д-р Желязко Михайлов, началник отделение Клинична транзфузиология в Кръвния център в Плевен.

"Ако се бяха обадили от болницата в Луковит, веднага щях да им кажа - да, в случая имах две или три плазми с Б положително". 

Д-р Дончева коментира, че поради невъзможността на близките на Сашо Братанов да намерят донор, лична лекарка от болницата в Луковит сама е предложила да дари плазма.

"Дори колежката, която е личен лекар - Царина Нинова, тя реши да дари кръв, след като те няколко дни изпаднаха в невъзможност да намерят дарител. Не знам къде са публикували, къде са търсели, но отговорът, който получавахме всеки ден от тях беше, че не могат да намерят кръводарител. Тогава се съгласи колежката да отиде да дари също кръв, но нещата бяха вече забавени".

В крайна сметка рековалесцентната плазма стига до Сашо Братанов, но два дни, след като му е прелята, той почива. Надя Николаева не обвинява никого:

"Аз не обвинявам лекарите, по-скоро обвинявам системата. Иска ми се други хора да не минават през нещо подобно".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05