Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да получи 52 000 дози „АстраЗенека“ още днес

| обновено на 25.02.21 в 07:31
Снимка: БГНЕС

България настоява още днес (25 февруари) да получи 52 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“, като страната ни може осигури въздушен транспорт за целта. Това съобщи Нова телевизия, като се позовава на писмо от здравното министерство до ръководството на шведско-британската компания. Става ясно, че на 1 март България вероятно ще получи малко над 1/3 от договорените иначе 142 000 дози.

В позиция до медията от компанията „АстраЗенека“ казват, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

„Производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че „АстраЗенека“ полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на март се очакват още две доставки“, казват още производителите на препарата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима служители на ООН са убити при израелски удар в Газа

Шестима служители на агенцията на ООН за палестинските бежанци са били убити при два израелски въздушни удари срещу училище в централната част на ивицата Газа. Сред загиналите е ръководителят на убежище за разселени палестинци в училището, както и петима други, които са помагали на настанените, уточняват от агенцията, според която това е..

публикувано на 12.09.24 в 02:41

Инфлацията в САЩ продължава да намалява

Инфлацията в САЩ е намаляла, а увеличението на цените е най-ниско от 3 години насам. Очакванията са Федералния резерв, който играе ролята на Централна банка на САЩ да намали лихвените проценти следващата седмица. Според доклада на Министерството на труда ,миналият месец потребителските цени са се повишили само с 2,5% спрямо миналата година. Това..

публикувано на 12.09.24 в 02:36

Индипендънт: "Хийтроу" може да загуби 4 милиона пътници заради бюрокрация

Британското летище „Хийтроу“ може да губи по 4 милиона пътници годишно, заради допълнителни бюрократични мерки, които бяха одобрени от правителството. Става дума за изискването от април 2025 година задграничните транзитни пътници да се регистрират и да платят по 10 паунда за така нареченото „електронно разрешение за пътуване“, съобщи вестник..

публикувано на 12.09.24 в 02:19

Русия отново порази многоетажен блок в Украйна

Заради ново руско нападение с дронове е спрял тока в украинския град Конотоп, област Суми, съобщава УНИАН. Според кмета на града, там е поразена гражданска инфраструктура, като има и ранени, а пожари са избухнали в централната част. Снимки от местни Телеграм канали показват поразена многоетажна жилищна сграда. През последните седмици на масирани руски..

публикувано на 12.09.24 в 02:15
Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал (вдясно) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Киев, 11 септември 2024

САЩ и Великобритания обещаха нова помощ за Украйна

Обещания за 1 милиард и 500 милиона долара икономическа, финансова и хуманитарна помощ донесоха първите дипломати на САЩ и Великобритания Антъни Блинкън и Дейвид Лами при посещението си в Киев. Голяма част от помощта на Вашингтон е за укрепване на енергийната система на Украйна, която пострада сериозно от руските бомбардировки. Лондон ще помогне на Киев..

публикувано на 11.09.24 в 21:03

Строителството на първата турска атомна централа се забавя

Отказ на германската компания "Сименс" да достави ключови компоненти ще забави с няколко месеца довършването на първата атомна електроцентрала в Турция от руската компания "Росатом". Това съобщи турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, цитиран от Анадолската агенция и "Ройтерс". Първи блок в централата в Аккую трябваше да бъде готов още..

публикувано на 11.09.24 в 20:30

Заловиха 38 нелегални мигранти в Монтана

Заловиха 38 нелегални мигранти, превозвани в бус, на околовръстния път на Монтана. Мигрантите са задържани при проверка на гранична полиция на обходния път на Монтана тази сутрин. Те са били превозвани в бус. В него са открити 38 чуждестранни граждани, с произход Сирия и Египет, на различна възраст, има и деца. Гранична полиция..

публикувано на 11.09.24 в 20:27