Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за проф. Анна Белчева

Проф. Анна Белчева получава титлата Доктор хонорис кауза на НМА през 2014 г.
Снимка: В. Балевска

Преди броени дни, на 11 февруари 2021 г., от този свят си отиде известната преподавателка по хорово дирижиране в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров“ проф. Анна Белчева. Тази смърт ме разстрои много, защото детството и студентските ми години бяха тясно свързани с нея. Припомних си как като деца пеехме в хор “Бодра смяна“ и детския хор към Софийската опера, и понеже тя е била и в хора на „Софийските славейчета“ - предшественика на „Бодра смяна“, всички я гледахме с уважение като към по голяма от нас, а всъщност бяхме връстници. Още от малка тя се ползваше с авторитет - това беше нещо съвсем естествено.

После, след години, се оказахме в един курс в Академията - в класа по хорово дирижиране на проф. Димитър Русков, и станахме близки приятелки. И отново тя се отличаваше от всички - имаше знания в различни от музиката области, имаше и дар слово, беше амициозна и целенасочена, но винаги беше готова да помогне, да посъветва. Беше мъдра - може би личният ѝ живот я беше направил такава, но ѝ се възхищавах. И както става - след години животът ни раздели, всеки пое своя собствен път и се виждахме епизодично. Но, поне за мен, тя винаги е била образец на поведение и пример на завършена във всяко отношение личност. 

Анна Белчева е родена на 29 август 1934 г. в София. От 6-годишна пее в детските хорове на Бончо Бочев. През 1953 г. постъпва в Музикалната академия. По препоръка на проф. Русков поема ръководството на групата “Детска песен“ към Радио София. След завършването си тя е хоноруван асистент в Академията, като от 1962 г. преподава четене и свирене на хорови и оркестрови партитури, а от 1970 г. е редовен преподавател по хорово дирижиране. От 1988 г. е доцент, а през 1997-а става професор. По случай 80-годишнината си тя е удостоена със званието Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“.

Успешна кариера като хоров диригент Белчева има с вокалния ансамбъл „Collegium musicum”, който ръководи в периода 1975-1981 г. С ансамбъла гостуват няколкократно в Германия и Франция, получават отличия от фестивали в Люксембург, Унгария, Швейцария. Въпреки успешните изяви като диригент, Белчева предпочита преподавателската дейност, на която тя се посвещава с много знания и опит. Тя има редица публикации в справочни и методични издания, пише учебни пособия. Интересни са нейните доклади на теми като „Хоровата музика и изобразителното изкуство“, “Равновесие между музиката и словото в хоровата пракика“, “Фонетични проблеми при вокалообразуването в хора“ и др.

Със смъртта на проф. Ана Белчева загубихме един музикант, който всеотдайно беше посветил своя живот на хоровото изкуство. Поклон пред паметта ѝ! 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Зайранов

Цигуларят Мартин Зайранов - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред..

публикувано на 21.04.21 в 16:44

Микрофон с граната - артистичен знак за свободата на словото

Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната микрофон. Работещата в Берлин българска художничка Марияна Василева показва първата си  самостоятелна изложба у нас – тя е озаглавена „pro homine“ и е подредена в галерия „Sariev“ в Пловдив. „Pro homine“ в буквален превод означава „за човека“. Безспорно..

публикувано на 21.04.21 в 10:16
Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова

Проф. Милчо Василев и Мая Василева-Четрокова за създаването на Концертино за пиано и оркестър

Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова записаха в Първо студио на Българското национално радио, заедно със Симфоничния оркестър, създаденото преди години Концертино за пиано и оркестър.   Това Концертино има и сантиментална стойност. То е израз на подкрепа от проф. Василев в способностите на неговата дъщеря...

публикувано на 20.04.21 в 17:17
Стоян Варналиев

Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни. Той е ученик на известната тракийска народна певица Вълкана Стоянова. "Аз нямах представа, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова - бел. на редактора), не бях чувал, но когато чух за първи път "Димитър кара гемия" в едно предаване, онемях,..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Мирела Иванова: "Бележките под линия" е прочит на веселия ужас на съществуването ни

"Бележките под линия" е вторият спектакъл в Народния театър "Иван Вазов", който носи подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова.   "Представлението е дело на режисьорката Катя Петрова и една трагикомична игра по моя текст на великолепните актриси Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева,  Ана Пападопулу, Вяра Табакова..

публикувано на 19.04.21 в 15:01
Николай Петров- Glow в действие на ул. Бачо Киро 38

34 художници нахлуват с арт инсталациите си в градската среда, за да проговорят срещу езика на омразата

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза . 34 художници се включиха в инициативата. „Рисунките ни трябва  да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми “, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts.  Графити артистът и художник Николай Петров - Glow, чиято..

публикувано на 19.04.21 в 13:05

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на локдаун в културния сектор в Австрия не възпират устрема на личности, които са вдъхновители с широк хоризонт на идеите и инициатори на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значимост. Такава фигура е д-р Александър Александров , който..

публикувано на 19.04.21 в 10:54