Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов музикален конкурс за наградите на "Кантус Фирмус"

Нова възможност за изява ще имат младите инструменталисти, занимаващи се професионално с класическа музика. В ход е началният подбор на ученици и студенти за първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“. Той  ще се проведе в периода март - септември 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио.

Конкурсът е в два етапа и ще завърши с тържествен заключителен концерт в зала „България“ с публика и съобразно противоепидемичните мерки за съответния период. Събитието е насочено към инструменталисти, обучаващи се в средните и висши музикални учебни заведения в България на възраст до 22 години.

В състезанието могат да участват млади таланти от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Нов български университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Ще бъдат включени изпълнители на струнни лъкови инструменти, дървени и медни духови инструменти, пиано, както и камерни състави.

Участниците се разпределят в две възрастови групи: І-ва група до 15 години и ІІ-ра група от 16 до 22 години, а всяко училище ще осъществи предварителна селекция за допускане до конкурса. В първия тур участниците ще бъдат записани от екип на организаторите и всички записи ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио, предоставяйки им шанс да достигнат до по-широка публика с изпълненията си. Видеозаписите от този тур ще бъдат качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“, където ще бъдат достъпни за всички любители на класическата музика. След оценката на журито до втория тур ще бъдат допуснати по 10 кандидати от всяка възрастова група, които ще имат възможност да свирят на живо пред оценяващите.

В журито са поканени изявени музиканти с активна международна кариера. Изпълненията на участниците от втория тур и заключителния концерт също ще бъдат записани и излъчени по Classic FM радио, както и споделени в You Tube канала на „Кантус Фирмус“ и Facebook профилите на продуцентската компания и радиото. Предвидени са по три парични награди за всяка категория, както и специални награди от „Кантус Фирмус“ и Classic FM радио, една от които е участие в концерт с оркестър в Европейския музикален фестивал 2022.

Повече информация и регламент за конкурса, създаден в подкрепа на младите изпълнители, има в сайта на организаторите.

Васил Димитров, изпълнителен директор на агенция "Кантус Фирмус", разказа повече за замисъла и реализацията на новото начинание в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микрофон с граната - артистичен знак за свободата на словото

Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната микрофон. Работещата в Берлин българска художничка Марияна Василева показва първата си  самостоятелна изложба у нас – тя е озаглавена „pro homine“ и е подредена в галерия „Sariev“ в Пловдив. „Pro homine“ в буквален превод означава „за човека“. Безспорно..

публикувано на 21.04.21 в 10:16
Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова

Проф. Милчо Василев и Мая Василева-Четрокова за създаването на Концертино за пиано и оркестър

Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова записаха в Първо студио на Българското национално радио, заедно със Симфоничния оркестър, създаденото преди години Концертино за пиано и оркестър.   Това Концертино има и сантиментална стойност. То е израз на подкрепа от проф. Василев в способностите на неговата дъщеря...

публикувано на 20.04.21 в 17:17
Стоян Варналиев

Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни. Той е ученик на известната тракийска народна певица Вълкана Стоянова. "Аз нямах представа, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова - бел. на редактора), не бях чувал, но когато чух за първи път "Димитър кара гемия" в едно предаване, онемях,..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Мирела Иванова: "Бележките под линия" е прочит на веселия ужас на съществуването ни

"Бележките под линия" е вторият спектакъл в Народния театър "Иван Вазов", който носи подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова.   "Представлението е дело на режисьорката Катя Петрова и една трагикомична игра по моя текст на великолепните актриси Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева,  Ана Пападопулу, Вяра Табакова..

публикувано на 19.04.21 в 15:01
Николай Петров- Glow в действие на ул. Бачо Киро 38

34 художници нахлуват с арт инсталациите си в градската среда, за да проговорят срещу езика на омразата

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза . 34 художници се включиха в инициативата. „Рисунките ни трябва  да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми “, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts.  Графити артистът и художник Николай Петров - Glow, чиято..

публикувано на 19.04.21 в 13:05

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на локдаун в културния сектор в Австрия не възпират устрема на личности, които са вдъхновители с широк хоризонт на идеите и инициатори на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значимост. Такава фигура е д-р Александър Александров , който..

публикувано на 19.04.21 в 10:54
Алекс Цонков

„Играта продължава“ – дебютен сборник с разкази на Алекс Цонков

Сборникът с 13 разказа "Играта продължава" е дебютен за Алекс Цонков, но увенчава продължителни опити в писането, стартирали още в детството му.  " Още от малък започнах да пиша една книга – игра на тетрадка с химикал, върху която залепвах с тиксо ксерокопирани илюстрации от други книги ", сподели авторът в предаването "Графити по въздуха"...

публикувано на 19.04.21 в 10:23