Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За кого е проблем сборникът "2020 Отвътре и отвъд"

Текстовете ще бъдат публикувани в интернет

Йоан Запрянов
Снимка: Фейсбук/Йоан Запрянов

"Аз се чувствам все пак отговорен за 17-те автори, работили в продължение на месеци по сборника и после два месеца трябваше да мълчим, докато не дойде една дата, в която разбрахме, че дори и да тръгнем да го издаваме, ние вече влизаме в активна кампания и за активни журналисти, това вече е нещо много проблематично", каза в "Преди всички" Йоан Запрянов, журналист от "Капитал" и главен редактор на сборник с анализи на тема за случилото се през 2020 година - "2020 Отвътре и отвъд".

Коментарът му е по повод факта, че фондация „Конрад Аденауер“ финансира, а после спира от печат сборник с анализи на тема случилото се през 2020 година, защото текстовете били критични към правителството.

"Това нещо трябваше да се появи около 20 януари, за да няма проблем нито с нас като журналисти, нито с фондацията, която не може 6 месеца преди избори да издава по подобни теми. Но не се получи така. Фондацията работи с партиите от ЕНП, организира събития.

Нашите текстове не са твърде остри или нещо различно или критично, със сигурност не са нещо, което ще свали правителство, да не говорим, че в момента има интерес към книгата предимно заради предисторията...", посочи Запрянов.

Книгата е трябвало да излезе в тираж от 500 бройки, като разпространението е било поверено на младежкото ДСБ.

"Темите бяхме изпратили още през ноември, обяснение защо я спират не получихме, нищо че темите бяха одобрени от самата фондация, през януари трябваше да е излязъл от печат, после януари ни казаха, че не може да излезе  логото на фондацията, а през февруари имахме официална среща и ни беше посочено, че ние в текстовете агитираме за "Демократична България", не че са антиправителствени текстове, това беше посочено", разказа още Запрянов.

Сега авторите са получили парите си, сборникът е готов.

"Преди два дни имаме официален отговор от шефа на българското бюро на фондация „Конрад Аденауер“, че ние можем да разпространяваме сборника както решим. Нашата идея е да довършим изданието визуално и да го публикуваме в интернет", съобщи Запрянов.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Манов

Стефан Манов: Няма мнозинство за радикални промени в Изборния кодекс

„ЦИК днес не работи ефективно. В редица важни решения се получава блокиране на партиен принцип. Партийните квоти гласуват монолитно. /…/ От години тази ЦИК зад формалния параван на професионална институция с мандат от 5 години, тя се сформира от партиите в Народното събрание. ЦИК или не трябва да бъде на партиен принцип, или, ако е на..

публикувано на 23.04.21 в 08:04

ЕК прие подход за изкуствения интелект с четири нива на риск

Европейската комисия предложи нови правила и действия за постигане на надежден изкуствен интелект, определени от нейния изпълнителен заместник-председател Маргрете Вестегер като “революционни”. Те предвиждат забрана за с истемите с изкуствен интелект, които са несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората. Сред тях са и такива,..

публикувано на 22.04.21 в 20:26
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17