Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за смъртта на Милен Цветков продължава с разпити на свидетели

| обновено на 26.02.21 в 12:49
Служители на съдебна охрана водят Кристиан Николов - ноември 2020 г.
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на журналиста Милен ЦветковЖената, подала сигнал на телефон 112 минути след тежката катастрофа миналия Великден, в която загина журналистът, беше сред първите разпитани в продължаващия в Софийския градски съд процес. 

Подсъдим, че е причинил катастрофата умишлено, е 23-годишният Кристиан Николов.

Жената е чакала с автомобила си на червен светофар, когато чува първо  силен удар и вижда две коли – едната останала в центъра на кръстовището, а другата продължила до мантинелата в близост до намиращата се там метростанция. Тя е дала и първоначалната информация за поведението на хората в двете коли, видяла е как Николов и спътниците му слизат от колата, после се връщат да търсят нещо и пак излизат, като каза, че поведението им я е изненадало.

Видяла е как излиза от колата си Милен Цветков.

Според нейните показания и тези на съпруга ѝ Цветков е излязъл сам от автомобила си, а хората, които са се намирали в близост, са отишли да му помогнат. След това е бил поставен да седне на светофара, докато изчака линейката.

Семейството, което разказа първите си впечатления, останало около 5 минути на мястото на катастрофата, след което си тръгнало.

Показания даде служител в мол, който се намира в близост и който оказал първа помощ на Цветков и който също телефонирал на тел. 112.

Разпитите продължават с очевидци, които съдът основно пита дали Кристиан Николов е оказал помощ на Милен Цветков и в каква кондиция е бил.

На първото заседание във вторник показания даваха годеницата и приятели на подсъдимия Кристиан Николов. Те разказваха за купона, на който са били преди деня на катастрофата, колко са пили и употребявали ли са наркотици. И въпреки че прокуратурата съобщи за открити три вида упойващи вещества в кръвта на младия мъж, заради което той е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на Цветков, никой от приятелите му не каза да го е видял да се дрогира.

"Дали някой го е видял да взема, дали не го е видял, за нас това няма никакво значение, важна е обективната находка, това, което са намерили в организма му", коментира показанията адвокатът на наследниците на Милен Цветков Менко Менков.

По време на разпита си годеницата на Кристиан Николов -  Симона Цанкова - която е била в джипа, с който той удари колата на Цветков, каза, че Кристиан е бил първият, който се опитал да му окаже първа помощ. Че за това има и свидетели твърди и адвокатът на подсъдимия Константин Симеонов: 

"В дадения случай неговата помощ може да не е решаваща. Най-вероятно в конкретния случай, за съжаление, Милен Цветков не е имал никакви и шансове. Просто той е едно нормално момче".

Репортаж на Силвия Великова в предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Софийски градски съд гледа делото на Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата с журналиста Милен Цветков, 23 февруари 2021 г.

Разпити на свидетели по делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков

С разпит на свидетели започна процесът за тежката катастрофа от миналия Великден , в която загина телевизионният водещ Милен Цветков.  Подсъдим за смъртта на журналиста е 23-годишният Кристиан Николов. Заради шофирането след употреба на наркотици..

обновено на 23.02.21 в 18:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29