Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Снимка: архив

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата.

"Обединихме се около въвеждането на дигитален имунизационен паспорт", съобщи германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентна среща на върха на Европейския съюз. До три месеца Еврокомисията ще е готова с техническите условия по сертификата, допълни Меркел.

Израел обяви, че е ваксинирал половината си население с първа доза на "Пфайзер" и повече почти една трета - и с втората и въвежда зеления паспорт.

9-милионната страна оглавява световната класация за ваксинирани на глава от населението. Няма недостиг на дози, но властите отчитат забавяне. И предлагат ваксината в пакет с храни и напитки. 

След три национални карантини в Израел отново отпадат ограниченията. Пазари и молове са отворени за всички, но спортни зали, хотели, басейни - само за ваксинирани. Страната планира споразумения за туристически коридори, отново само за имунизирани.

В Русия е регистрирана трета ваксина срещу Covid-19, съобщи премиерът Михаил Мишустин. По думите му първите 120 хиляди дози „КовиВак“ ще се появят на пазара в средата на март. Планира се до края на годината да бъдат произведени 20 милиона дози и препаратът да излезе на международния пазар.

Има опити да се поставят под съмнение успехите на Русия в медицината и в борбата срещу коронавируса, заяви руският президент. Владимир Путин

определи като безперспективен натиска върху Русия със санкции и блокиране на международни проекти. Москва е обект на целенасочена информационна кампания с недоказани обвинения по редица въпроси, подчерта Путин.

Седмицата донесе ключови съдебни решения в Северна Македония. Три доживотни присъди бяха произнесени по случая Монструм  - убийството на петима македонци край Смилковското езеро през 2012-та. Протест срещу решението предизвика напрежение в Скопие. Демонстрантите скандираха "Диктатура", развяваха албански и американски знамена.

В същото време бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков беше осъден на 12 години затвор по делото "Таргет-Твърдина", а бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска - на четири години. Делото е свързано с продължително масово подслушване, засегнало около 20 000 граждани.

Сашо Миялков беше обявен за издирване и арест, а после сам се яви в прокуратурата в Скопие и обясни, че е бил болен.

Преди това премиерът Зоран Заев сравни изчезването му с бягството през 2018 година на първия му братовчед - бившия премиер Никола Груевски. Той подчерта, че обществото очаква справедливост.

Въздушен удар срещу подкрепяни от Иран шиитски милиции в Сирия стана първата военна операция под ръководството на новата президентска администрация и беше окачествен като силно послание към Техеран в момент, в който Вашингтон се опитва да съживи ядреното споразумение от 2015-та.

Китай призова администрацията на Джо Байдън да възобнови конструктивния диалог, след като отношенията между двете страни паднаха до най-ниската си точка от десетилетия по време на управлението на Доналд Тръмп.

От звуковия файл можете да научите повече за политическото напрежение в Армения, за данъчните проблеми на бившия испански крал и за това как млада американка, преболедувала като дете от рак, ще лети в Космоса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11