Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Ако наистина искаме нещо в България генерално да се промени след тези избори, логично е да заложим на новото, на новите лица, на новите идеи, на новите формации. Не е логично да очакваме от старите политически играчи изведнъж да ни изненадат със съвършено нова визия за бъдещето на страната. Ако имаха такава, те отдавна да са я приложили. Да, партиите на статуквото могат да печелят избори. Дори знаят как да останат по-дълго на власт. Но дали при тях има хора, която да са в състояние да мислят за нещо друго, освен за тяснопартийния си интерес? Силно се съмнявам. Както се казва в Евангелието от Марко, глава втора, „никой не налива ново вино в стари мехове, защото новото вино ще ги спука, и тогава и виното, и меховете ще се похабят; а наливат ново вино в нови мехове“.

Разбира се, тук големите разбирачи на политиката, соросоидните анализатори, веднага ще почнат да ви обясняват колко непредсказуеми, че и направо опасни, били хората, които прокарват нови идеи. Опасно било да се разбутва системата, защото тя, като цяло, си била добра. Само известни корекции били необходими, за да станела още по-добра. Освен това България отдавна била направила най-важното, т.е. веднъж завинаги се е определила геополитически. Пък ако се случело някакво голямо разтръскване, току-виж се оказало, че и въпросната геополитическа ориентация също взела та се изменила, притесняват се грантовите анализатори. Което пък в никакъв случай не бивало да се допуска.

А пък аз си мисля, че не бива да си слагаме букаи на мислите. Не бива да живеем в клишета и в политически ограничения. За каквото и да мислим, включително и за политика, трябва да разсъждаваме смело. Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора. Нека да променяме. И понякога колкото по-радикално променяме, толкова по-добре. Това важи и за външната и за вътрешната политика. Да вземем например данъците. Това е въпрос, който буквално засяга всички ни. Управляващите, както и някои други формации, казват, че няма да пипат данъците. И намират това твърдение за връх на политическата мъдрост. Само че точно това твърдение е символ на политическа глупост. Защото данъчната политика, както и всичко останало, подлежи на промяна. Например, трябва да бъде премахнат плоския данък. Това го изисква както социалната справедливост, така и нормалната логика.

Не е логично свръхбогаташите да бъдат облагани със същия данъчен процент, както и хората, които са на ръба на оцеляването. Данъчният процент на свръхбогаташите трябва да бъде много по-висок. Защото те са взели много от обществото и съответно му дължат много. Това важи с особена сила за България, където най-често свръхбогат далеч не се става със суперталант и изключителна работоспособност. В България свръхбогат се става благодарение та правилните контакти, както и на мошенгии, да използвам тази любима на нашия премиер дума. Повечето наши свръхбогаташи са крадци и измамници. Ето защо най-малкото, което могат да направят, е да плащат повече данъци. Струва ми се напълно справедливо.

Обаче повечето български партии са толкова силно свързани с едрия бизнес, че никога няма да чуете представителите им да говорят така. Те ще ви говорят за това как щели да подобрят инвестиционния климат, как щели още да опростят данъчното законодателството, за да бъдело добре за бизнеса. И нищо няма да кажат за подобряване благосъстоянието на нормалните хора. Освен това традиционните партии много обичат да говорят за консенсус. Постоянно ни обясняват как всички трябвало да се прегърнем и да живеем в мир и любов. Не знам за вас, но аз лично нямам никакво желание да се прегръщам с партии, които в продължение на дълги години правят само две неща. Първо, превръщат България в колониално образувание, и, второ, постоянно увеличават социалното разслоение, разделят страната на една много малка част свръхпривилегировани и една твърде голяма част ощетени. 

Бих искал в България да има повече партии, които с действията си, а не просто на думи, да показват, че ги е грижа за интересите на страната. Да работят едновременно както за установяване на българската независимост, така и за социалната справедливост. Съгласен съм, че твърде утопично звучи това. И все пак по-добре е да мислиш така, отколкото да се примиряваш със статуквото.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София - 6 май 2021 г.

Ден на храбростта и Българската армия

Днес честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. С водосвет и демонстрация на въздушна техника преминаха тържествата за 6 май в София тази година. Стотици хора наблюдаваха тържествената церемония, която се проведе пред паметника на Незнайния войн. Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на Негово светейшество..

обновено на 06.05.21 в 13:49

Българският военен контингент ще се изтегли от Афганистан до септември

На днешния ден на храбростта и празник на Българската армия стана ясно, че българският военен контингент ще се изтегли от Афганистан до септември. Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов каза, че решението е съобразено със съюзниците от САЩ и НАТО: "С решението и на новия американски президент  да изтегли американският..

публикувано на 06.05.21 в 13:42

"Орденът за храброст сред отличията на Царство България" - книга на Юли Грънчаров

В деня на Българската армия и на храбростта книгата на Юли Грънчаров "Орденът за храброст сред отличията на Царство България" вече може да бъде намерена на книжния пазар.  В продължение на осем години авторът събира информация и опит от авторитетни изследователи и страстни колекционери, уточняват издателите. В подготовката на труда си..

публикувано на 06.05.21 в 13:38
Красимир Ципов

ГЕРБ оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Партия ГЕРБ ще оттегли номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, след като свика тази сутрин Изпълнителната комисия в централата  на партията. Борисов нарече капан липсата на други кандидати за председател от страна на новите политически..

обновено на 06.05.21 в 13:35
Иван Милов

Иван Милов: Армията винаги е била чуждото дете в семейството

" Изтичането на кадри от въоръжените сили намаля, защото е достигнат минимумът, за да може една армия да съществува ". Това заяви пред БНР  Иван Милов, председател на Българската офицерска легия "Раковски".  По думите му помощта на политиците е конюнктурна и разписана добре на хартия и българската армия трябва да се опитва сама да оцелее : "..

публикувано на 06.05.21 в 12:58
Майор Наталия Иванова

Батальонът за ядрена, химическа и биологична защита в Мусачево е боеготов

В началото на април взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита получи оценка „боеготов“ в Усилените сили за отговор на НАТО. За приноса в колективната сигурност на НАТО и за чисто българските предизвикателства разказаха пред БНР на празника на Българската армия представители на батальона за ядрена, химическа и..

публикувано на 06.05.21 в 12:36
Красимир Каракачанов

ВМРО с води разговори за съвместно явяване на изборите с „няколко политически формации“

ВМРО води разговори с „няколко политически формации“ от патриотичния сектор за съвместно явяване на предсрочните избори, обяви лидерът на партията Красимир Каракачанов. По думите му официалните разговори ще започнат от понеделник на ниво ръководства. Без да конкретизира с кого ще се водят разговорите Каракачанов добави: "Валери..

публикувано на 06.05.21 в 12:22