Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Нарцис Торбов:

Северозападна България не е била сериозно засегната от Юстиниановата чума

Местността „Градище"
Снимка: Фейсбук - Александра Петрова

Скалният пролом Вратцата е живописен каньон на река Лева, който освен природна забележителност е и място, дълбоко свързано с историята и произхода на града.  В местността "Градище", която се намира непосредствено в подножието на скалния пролом, е имало селище още от времето на траките до османското владичество.

От години екип от врачански археолози под ръководството на доц. Нарцис Торбов проучва този многопластов исторически обект. При последните разкопки бяха намерени монети, за които могат да се направят някои любопитни изводи за мащабни епидемии от миналото като така наречената Юстинианова чума.

Проучва се църквата до прохода Вратцата, която е с дължина над 20 метра, защото тази година бяха разрити две пристроявания пред входа ѝ.

„И най-важното за мен са монетите. Ние имаме монети тази година от император Юстиниан, който управлява от 527 до 565 година. Едната монета е отсечена в Солун и въз основа на римските цифри, които са сложени върху реверса, става ясно, че монетата е отсечена през 564 година. Другата наша интересна монета, която ни дава възможност да разсъждаваме от кое време е била църквата, от кога тя е съществувала, е монета от Юстин II и София. Юстин II е управлявал от 565 до 578 година", каза в предаването "Нощен хоризонт" доц. Торбов.

Монетата, въз основа на римската цифра, която е поставена върху реверса, е отсечена през 574 година.

„Ние сме уверени вече, че църквата, която сме проучвали, заедно с двете пристроявания, направени пред входа, през 574 година е съществувала. Понеже нас ни уплашиха с всякакви пандемии, ние археолозите започнахме да обръщаме внимание на това, което е известно от историята и се оказа, че църквата, която е съществувала по времето на император Юстин и Юстиниан е пряко свързана с много голяма чумна епидемия, която е обхванала почти цяла Европа. Става дума за така наречената Юстинианова чума, като първата вълна на Юстиниановата чума е от 541 до 545 година или това са годините, през които е управлявал самият Юстиниан“.

Доц. Нарцис Торбов и Александра Петрова            Снимка: Александра Петрова

Сведения за тази епидемия има в много източници, но най-интересното е от Прокопий Кесарийски, който е написал няколко важни съчинения за управлението на император Юстиниан.

„От произведението на Прокопий Кесарийски за Персийската война става ясно, че Прокопий е бил очевидец на събитията. Той е загубил съпругата си, загубил е дъщеря си, загубил е част от слугите си. Известно е, че и самият император Юстиниан е бил заболял, но е успял да се излекува. Епидемията започва от Африка, от Африканските провинции на Византия, постепенно тя се прехвърля върху същинската европейска част и може да се предположи, че през 542 година и самият Константинопол е обхванат от чумната епидемия. Прокопий Кесарийски съобщава много потресаващи факти. Той казва, че за ден са умирали по 5 хиляди души, а е имало дни, в които са умирали и по 10 хиляди души. Не знаем дали тези сведения са преувеличени или не“.

Доц. Нарцис Торбов и Александра Петрова        Снимка: Александра Петрова

Според Нарцис Торбов населението от Северозападна България и района на Враца не е било масово обхванато от чумната епидемия.

Ако те бяха обхванати масово от чумната епидемия, първата ѝ вълна е през периода 541 - 545 година, едва ли местното население е щяло да има ресурс да изгради църква. Друго, което ме обнадеждава е следното, че империята е успяла за един относително кратък период от време да се възстанови, защото ние в нашия край намираме монети от тази година, които са сечени в Никомедия и в Солун, което означава, че след първата вълна 541 - 545 година правителството, управата, императорите, които са управлявали Византия са успели да възстановят целостта на  Византия“, подчерта доц. Нарцис Торбов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17