Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Нарцис Торбов:

Северозападна България не е била сериозно засегната от Юстиниановата чума

Местността „Градище"
Снимка: Фейсбук - Александра Петрова

Скалният пролом Вратцата е живописен каньон на река Лева, който освен природна забележителност е и място, дълбоко свързано с историята и произхода на града.  В местността "Градище", която се намира непосредствено в подножието на скалния пролом, е имало селище още от времето на траките до османското владичество.

От години екип от врачански археолози под ръководството на доц. Нарцис Торбов проучва този многопластов исторически обект. При последните разкопки бяха намерени монети, за които могат да се направят някои любопитни изводи за мащабни епидемии от миналото като така наречената Юстинианова чума.

Проучва се църквата до прохода Вратцата, която е с дължина над 20 метра, защото тази година бяха разрити две пристроявания пред входа ѝ.

„И най-важното за мен са монетите. Ние имаме монети тази година от император Юстиниан, който управлява от 527 до 565 година. Едната монета е отсечена в Солун и въз основа на римските цифри, които са сложени върху реверса, става ясно, че монетата е отсечена през 564 година. Другата наша интересна монета, която ни дава възможност да разсъждаваме от кое време е била църквата, от кога тя е съществувала, е монета от Юстин II и София. Юстин II е управлявал от 565 до 578 година", каза в предаването "Нощен хоризонт" доц. Торбов.

Монетата, въз основа на римската цифра, която е поставена върху реверса, е отсечена през 574 година.

„Ние сме уверени вече, че църквата, която сме проучвали, заедно с двете пристроявания, направени пред входа, през 574 година е съществувала. Понеже нас ни уплашиха с всякакви пандемии, ние археолозите започнахме да обръщаме внимание на това, което е известно от историята и се оказа, че църквата, която е съществувала по времето на император Юстин и Юстиниан е пряко свързана с много голяма чумна епидемия, която е обхванала почти цяла Европа. Става дума за така наречената Юстинианова чума, като първата вълна на Юстиниановата чума е от 541 до 545 година или това са годините, през които е управлявал самият Юстиниан“.

Доц. Нарцис Торбов и Александра Петрова            Снимка: Александра Петрова

Сведения за тази епидемия има в много източници, но най-интересното е от Прокопий Кесарийски, който е написал няколко важни съчинения за управлението на император Юстиниан.

„От произведението на Прокопий Кесарийски за Персийската война става ясно, че Прокопий е бил очевидец на събитията. Той е загубил съпругата си, загубил е дъщеря си, загубил е част от слугите си. Известно е, че и самият император Юстиниан е бил заболял, но е успял да се излекува. Епидемията започва от Африка, от Африканските провинции на Византия, постепенно тя се прехвърля върху същинската европейска част и може да се предположи, че през 542 година и самият Константинопол е обхванат от чумната епидемия. Прокопий Кесарийски съобщава много потресаващи факти. Той казва, че за ден са умирали по 5 хиляди души, а е имало дни, в които са умирали и по 10 хиляди души. Не знаем дали тези сведения са преувеличени или не“.

Доц. Нарцис Торбов и Александра Петрова        Снимка: Александра Петрова

Според Нарцис Торбов населението от Северозападна България и района на Враца не е било масово обхванато от чумната епидемия.

Ако те бяха обхванати масово от чумната епидемия, първата ѝ вълна е през периода 541 - 545 година, едва ли местното население е щяло да има ресурс да изгради църква. Друго, което ме обнадеждава е следното, че империята е успяла за един относително кратък период от време да се възстанови, защото ние в нашия край намираме монети от тази година, които са сечени в Никомедия и в Солун, което означава, че след първата вълна 541 - 545 година правителството, управата, императорите, които са управлявали Византия са успели да възстановят целостта на  Византия“, подчерта доц. Нарцис Торбов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57