Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: Да има законодателни промени, така че медицинските специалисти да остават в България

Пореден протест на медицински специалисти

| обновено на 01.03.21 в 17:51
Снимка: БГНЕС

Точно две години след първите на протести на медицински сестри, специалистите отново излязоха пред Министерството на здравеопазването. Те смятат, че държавата не е изпълнила основните им искания - подобряване на условията на труд и възнагражденията, както и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване.

Към 12 часа около 50 медицински сестри от цялата страна от Синдиката на българските медицински специалисти се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Те споделиха, че исканията им остават същите като преди 2 г., и заявиха, че държавата не е изпълнила нито едно от тях, както и искането за повишаване основните възнаграждения на медицинските сестри.

От Синдиката на българските медицински специалисти изразиха несъгласието си и по отношение на допълните средства, които получават в условията на пандемия. 

"Тъй като миналия месец сме имали само 12 болни, които са с положителни PCR-и, не ни дадоха пари, 1000 лева. Дадоха на отделението едни пари като обща сума, които да се разделят на всички работещи, и се получиха по 277 лева".

"Преценяват на кой кога да дадат вече на местно ниво, като на санитарката прецениха 1000 лева, а двете сестри си делят по 500", допълни друга.

Сестрите допълниха, че заплатите от 950 лв. на много места в страната не са достигнати. 

Председателят на синдиката Мая Илиева заяви :

"За съжаление, и тези подаяния, които сега в момента ги дават от 360 лева се оказва, че след като тези пари бъдат обложени с данък, на много места те стават около 200. Тези средства рано или късно ще бъдат спрени. Без медицински специалисти здравеопазване няма как да има в Българя. Тук за качество изобщо няма да говоря. Пациентът е оставен на произвола".

"Продължаваме с исканията си отпреди две години, но сега настояваме най-вече за това, да има такива законодателни промени, които да дават възможност на медицинските специалисти да остават да работят в България", коментира по-рано днес в предаването "Преди всички" Мая Илиева, лидер на Синдиката на българските медицински специалисти.

Мая Илиева посочи още, че ще протестират отново за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, за да не се налага на медиците да работят на две или три места, както и една медицинска сестра да не обслужва 50 пациенти, а също за увеличаване на заплащането за извънредния и нощния труд.

"Медицинските специалисти са принудени да работят на няколко места, защото не получават нормално заплащане, но ако работеха наедно място, това щеше доведе до фалиране на много болници, затова според тома е умишлено, да се прилага геноцид на цяло едно съсловие".

"Сега от министерство на здравеопазването се опитват да наложат една специалност "здравни асистенти" и студенти по медицина, които да работят в болниците, заради недостига на медицински сестри, но тези хора не носят отговорността на медицинските специалисти, те нямат и компетенциите на медицинските специалисти това е абсолютно незаконно - ако нещо се случи с пациент, отговорността се носи от нас, не от здравните асистенти".

По думите на Илиева трябва да се промени начинът на финансиране на болниците, защото по време на пандемията, когато е бил спрян плановият прием, приходите за заплати са били недостатъчни.

"Може да се реши например частните болници да не получават пари от НЗОК, а във връзка със заплащането по 1000 лв. за медиците на първа линия се оказа, че не всички от тези хора са получили средствата, а са ги получили хора, които не са на първа линия - няма контрол отново. Така се източва и Здравната каса..."

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07