Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Снимка: БНР

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели. 

„Освен известен муден процес в началото, който можеше на някои хора да им изглежда като саботаж или опит за саботаж, не сме наблюдавали нещо сериозно.“

Снимка: БГНЕС

Заради противоепидемичните мерки хората са били пропускани бавно и са се образували опашки, обясни още Божинова.

„Това си беше нещо като минирепетиция за изборите, не беше решаваща пандемичната ситуация“, подчерта Божинова. По думите ѝ когато има по-голям залог в избора, хората се мобилизират да отидат.

Обзор физико-географски е отделен и затруднен в получаването на някои услуги от Община Несебър. Желанието да се отделят от Несебър е старо, няколко кмета искат да направят това, посочи Даниела Божинова и припомни, че подписката за провеждането на референдума за отделяне е била много широко подкрепена.  

Обзор   Снимка: БГНЕС

След сегашния съвсем ясен резултат в полза на нова община ще трябва той да бъде представен пред Министерството на регионалното развитие и пред президента, който да издаде указ, уточни Божинова.

„Не можем да кажем, че на 100% ще има нова община. Има едно обстоятелство, което може да ги спре и това е недостатъчният брой население, жители на тези село и Обзор. Но пък това не го спазва всяка четвърта община в България.“

Инициативен комитет беше против отделянето на Обзор. Според неговия представител Кольо Божков е имало изборен туризъм за референдума.

„Идваха от цяла България да гласуват тук, да наклонят резултатите. Целият вот е контролиран.“

Според Божков по време на кампанията са били използвани „измислени числа“ и в Обзор „всичко е, както трябва“.

Кольо Божков потвърди, че „пъпната връв“ между двамата кметове – на Обзор и на Несебър, както и между институциите – кметство и община, отдавна е прекъсната, а общуването между кметовете е съпроводено от нападки.

Какво е надделяло в референдума? „Политиката най-вече и бизнес интересите, предполагам, че са в строителството. Ще се разкрият тук доста големи терени, които явно ще бъдат застроени“, отбеляза Божков.

И местни интереси има. Усеща се някакъв повей отвънка, от София даже.“

Несебър   Снимка: БГНЕС

Кметът на Обзор Христо Янев коментира в предаването „Преди всички“, че Община Несебър винаги е неглижирала Обзор и съставните селища. Той смята за несериозни твърденията, че има намесени интереси.

Според Янев категоричният вот показва, че жителите на Обзор и съседните селища искат да се отделят от една от най-богатите общини в България. „От хубаво никой не бяга“, изтъкна той.

Кметът на Обзор отрече тезата за изборен туризъм. „Няма такова нещо. Заличени бяха (от избирателните списъци)и местни хора, които постоянно живеят в града – това е истината.“

Обзор не може да си реши проблемите – има проблеми, няма чуваемост от страна на общината, обобщи Христо Янев. „Ние можем да бъдем независими, можем да се издържаме, няма да сме в тежест на държавния бюджет.“

Отделянето не е самоцел в Обзор, смята и Даниела Божинова. „Залогът всъщност е доброто управление.“

Липсата на децентрализация води до появата на напрежения не само по линия София – общини, но и вътре в самите общини, заяви тя. 

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гласоподаватели чакат , за да дадат своя вот - 28 февруари 2021 г.

73% от жителите на Обзор и шест села са поискали да се отделят от община Несебър

При вероятно най-високата избирателна активност на референдум в страната 73 на сто от гласоподавателите в Обзор и шест села са поискали на референдума, проведен в неделя, отделянето им от община Несебър. Те са дали отговор "да" на въпроса:..

обновено на 01.03.21 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите...

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори..

публикувано на 23.04.24 в 10:16