Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предимствата на обучението в малките училища

Директорът на началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица Юлиана Лозанова
Снимка: Личен архив

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско.

Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв. Маслово и Дневен център за работа с деца на улицата - Костинброд отбелязаха международния ден за борба с училищния тормоз.

Така 14-те деца на училището в Драговищица стават част от поредната инициатива на учителите, които пък смятат себе си за част от семейството на учениците си. Евгения Димитрова – учител на първи и втори клас споделя и в "Хоризонт до обед" философията си:
 
"Детето трябва да знае защо отива в училище, ние сме като едно семейство".

Възможността да обърне внимание на повече деца е едно от предимствата, които преподавателят вижда в работата си. А особено в очакване на новата реалност след пандемията, смята, че това е и основният коз за привличане на повече ученици в училищата на по-малките населени места.

"Работа за учители има, при нас бройката е напълно здравословна, в други държави разделят класовете, за да са по-малки, а при онлайн обучението резултати са постигнали децата от високообразованите семейства - така е в Нидерландия."

Милен, Антония, Десислава, Евелина - родители на деца, които учат или са учили в школото в село Драговищица, споделиха в "Хоризонт до обед":

"Тук е по-добре да учи детето, на чист въздух и в една почти семейна среда, направо индивидуално обучение."

Директорът на началното училище "Отец Паисий" в Драговищица Юлиана Лозанова разказа, че между колеги обсъждат развитието на потенциала на малките училища по време на пандемията:

"За мен за по-малките ученици не е добре онлайн обучението, особено за тези до 2-ри клас. Малките училища и сега са привлекателни."

Но засега за Юлиана Лозанова началото на всяка учебна година е битка, за това да намери деца. 14 са сега децата в началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица, независимо, че имат и преподаватели, база, осигурено столово хранене.

Още по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай и Станислава Ганчеви живеят в САЩ и биха се върнали в България, ако имат работа

Братята Николай и Кирил Ганчеви отиват в САЩ с родителите си преди повече от 20 години. Живеят и учат там, но вече порасналите момчета поемат различни посоки. Единият избира да живее в България, другият остава  в Америка. Не се оплакват. Живеят добре, имат вече свои семейства и по 2 деца. Работят в различни области. Сънародниците ни в САЩ са готови..

публикувано на 01.10.22 в 15:47
Университетът в Тел Авив

Студенти от Театралния факултет на Университета в Тел Авив направиха екологичен пърформанс

Откриването на университетската учебна година е вълнуващо както за студенти и преподаватели, така и за бивши възпитаници. Всяка година, ден преди началото ѝ, белокоси старци и изтънчено облечени дами се събират в огромния парк на своята Алма матер в Тел Авив. Сбирките им не приличат на срещи за разказване на спомени от студентските години...

публикувано на 29.09.22 в 16:50
Български лампов радиоапарат

Николай Бимбалов дари 35 апарата за Музея за история на радиото в България

"Колекцията отиде на мястото, на което трябваше да бъде. Положих големи усили да реставрирам голям част от нея и да бъдат работещи и исках това нещо - труда ми да се запази за поколенията и да може да вдъхновява хора по пътя си", каза за БНР Николай Бимбалов. Респектиращата колекция на Николай Бимбалов Той направи впечатляващо дарение от български..

публикувано на 29.09.22 в 13:21

Актьори за кампанията: Общото между нас и политиците е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий , забелязват както анализатори, така и самите избиратели. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори само да ги слушаме, без да..

публикувано на 29.09.22 в 11:34

Протестите срещу хлора в Русе имат вододелна роля в развитието на България

Ако днес Радиото е символ за свобода на словото, за бързина в реакцията, за проверка на всяка информация, то преди 35 години това съвсем не е било така. От 1982 до 87 един 220 000-хиляден град през ден е обгазяван с хлор и хлорни съединения от румънския завод "Верахим". В цяла България се говори за "русенския бял дроб", но тихо, от човек на..

публикувано на 28.09.22 в 10:24

Гладоморът в картините на Йона Тукусер. Повтаря ли се историята?

В Националната галерия Квадрат 500 започва изложбата  "Глад" , посветена на Гладомора в Украйна през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. В тогавашния контекст и тогавашната ситуация, това е най-големият глад, който Източна и Централна Европа е преживявала в историята, каза в предаването "Хоризонт до обед"  кураторът Мартина Йорданова...

публикувано на 27.09.22 в 12:28

Каравелово: Всяка капка дъжд ни плаши. Проблемите стоят

"Всяка капка дъжд ни плаши. Проблемите стоят . Днес е 25-и ден след потопа. Нещата се правят на парче, на база лични контакти, връзки и т.н. Техниката е малко . Доброволците вършат каквото могат. Идват все по-малко, защото ръчен труд вече не е толкова необходим." Това разказа превд БНР Албена Бонева от наводненото карловско село Каравелово...

публикувано на 27.09.22 в 07:41