Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предимствата на обучението в малките училища

Директорът на началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица Юлиана Лозанова
Снимка: Личен архив

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско.

Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв. Маслово и Дневен център за работа с деца на улицата - Костинброд отбелязаха международния ден за борба с училищния тормоз.

Така 14-те деца на училището в Драговищица стават част от поредната инициатива на учителите, които пък смятат себе си за част от семейството на учениците си. Евгения Димитрова – учител на първи и втори клас споделя и в "Хоризонт до обед" философията си:
 
"Детето трябва да знае защо отива в училище, ние сме като едно семейство".

Възможността да обърне внимание на повече деца е едно от предимствата, които преподавателят вижда в работата си. А особено в очакване на новата реалност след пандемията, смята, че това е и основният коз за привличане на повече ученици в училищата на по-малките населени места.

"Работа за учители има, при нас бройката е напълно здравословна, в други държави разделят класовете, за да са по-малки, а при онлайн обучението резултати са постигнали децата от високообразованите семейства - така е в Нидерландия."

Милен, Антония, Десислава, Евелина - родители на деца, които учат или са учили в школото в село Драговищица, споделиха в "Хоризонт до обед":

"Тук е по-добре да учи детето, на чист въздух и в една почти семейна среда, направо индивидуално обучение."

Директорът на началното училище "Отец Паисий" в Драговищица Юлиана Лозанова разказа, че между колеги обсъждат развитието на потенциала на малките училища по време на пандемията:

"За мен за по-малките ученици не е добре онлайн обучението, особено за тези до 2-ри клас. Малките училища и сега са привлекателни."

Но засега за Юлиана Лозанова началото на всяка учебна година е битка, за това да намери деца. 14 са сега децата в началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица, независимо, че имат и преподаватели, база, осигурено столово хранене.

Още по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03
Анна Двораковска

Как сдружение „Тревога за смога в Полша“ се бори за чист въздух

В София преди време започна инициатива за подмяна на старите печки с нови на пелети, газ, ток или ТЕЦ. До април са били подписани 700 договора за подмяна, като програмата е била насочена към 5000 домакинства. А как е в Полша - отговорите дава Анна Двораковска, съосновател и координатор на Сдружение „Тревога за смога в Полша“, което..

публикувано на 20.09.21 в 13:33