Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 115 млн. са случаите на Covid-19 в световен мащаб

Ваксинационна карта в Сантяго, Чили.
Снимка: БТА

Нови ограничения за справяне с разпространението на Ковид-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб близо 115 милиона са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина. Продължава и кампанията за ваксиниране.

Германия въвежда ограничения по границата с Франция заради разпространението на новия коронавирус.

Чешкото правителство нареди задължително масово тестване във всички средни и големи компании. Мярката няма да важи за малките бизнеси с под 50 служители.

В Норвегия също влизат в сила нови рестрикции.

Междувременно директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията предупреди, че разпространението на силно заразните варианти на коронавируса заплашва да подхрани „потенциална четвърта вълна на епидемията“ в страната. Над 50 милиона души в Съединените щати са получили поне една доза от ваксината срещу Covid-19.

В Испания броят на ваксинираните е над 1,2 милиона души. Франция облекчи забраната за имунизиране с „АстраЗенека“ на възрастните. Хората от 65 до 75 години сега могат да бъдат ваксинирани с този препарат, ако страдат от здравни проблеми като диабет и високо кръвно налягане.

Израел проведе най-бързата в света ваксинационна програма и в страната над половината от населението вече е ваксинирано с първа доза. В Русия вече са одобрени три ваксини собствено производство.

След Унгария Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила руския препарат „Спутник V“, въпреки че няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59

Посланикът ни в Русия Атанас Кръстин няма да участва при встъпването в длъжност на Путин

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да участва в церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в петия му президентски мандат по здравословни причини, съобщи за БНР дипломатически източник. Същевременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел съобщи, че е изпратил писмо до всички страни-членки..

публикувано на 07.05.24 в 10:51

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42