Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия на

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър

| обновено на 02.03.21 в 17:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу Съединените щати за незачитане на визовата реципрочност, съобщи в "Туитър" председателят на мониторинговата група в Европарламента София ин'т Велд.

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

София ин'т Велд добавя, че Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

От нейния офис съобщиха за "Хоризонт", че решението е гласувано вчера и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да го внесе в Съда на ЕС, като вот в пленарна зала не е задължителен.

Говорителят на Еврокомисията Адалбер Янз отказа коментар по въпроса, но припомни, че през декември миналата година Комисията е публикувана комюнике за визовата реципрочност, в което е подчертала, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между Общността и Съединените щати.

"Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последствия в тази насока", каза Янз.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря със София ин'т Велд:

Госпожо Ин'т Велд, бихте ли обяснили процедурата, която следва?

"След като правната комисия гласува решението, това означава, че тя е дала официална препоръка на председателя на Европарламента какво да прави. Той трябва да реши дали да го внесе в Съда или не. Обаче по досието имаше първоначален вот в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, после в пленарна зала, после пак в същата комисия, сега в правната, където получи много ясно изразено мнозинство. Така че няма причина председателя да не го внесе в Съда.  Срокът да се внесе е четвъртък, така че трябва да се действа много бързо. Смятам, че всеки може да разбере колко е важен този случай, по който се работи от много, много време.  Години наред Европейската комисия отказва да се захване с проблема. Така че е наша работа да го направим, да отнесем случая в Съда и да го спечелим. Абсолютно неприемливо е това, което Комисията направи. Хората трябва да разберат, че всички европейски граждани са равни пред закона. Досега Комисията казваше: "Да, да, американците не спазват споразуменията, не махат визите за България, Румъния, Хърватия и Кипър. Но ние сме в диалог". Ами те са в диалог от толкова години и срокът изтече отдавна. Съединените щати са съюзници, разбира се, близък приятел, но тези 4 страни трябва да бъдат третирани като всички останали. Те не спазват правилата и това означава, че визовата реципрочност трябва да бъде премахната или поне Еврокомисията би трябвало да даде предложение това да бъде направено. Надявам се, че Комисията няма да позволи нещата да отидат толкова надалеч, ще предложи това и тогава американците ще разберат, че сме равноправни партньори, третираме ги с уважение, те нас също и въпросът ще се реши, преди да се стигне до съдебно решение". 

Само че от днешния отговор на Комисията стана ясно, че на този етап тя не възнамерява да дава предложение в тази насока с мотива, че такова действие ще усложни по-нататъшните отношения между ЕС и Съединените щати....

"Е, ние така или иначе ще стигнем до съда. Комисията използва тази клауза "по усмотрение", която казва, че тя е задължена да предложи замразяването на визовата реципрочност, ако другата страна не спазва условията, освен ако няма негативни последствия за трансатлантическите отношения. Проблемът е, че Комисията интерпретира това по много едностранчив начин. Много странна интерпретация е да казваш, че ако ЕС приложи закона, това ще има негативен ефект върху трансатлантическите отношения. Какво значи това? Тоест, те ще пострадат, защото американците не зачитат законите и конституционните структури на Общността, както и това, че всички нейни граждани трябва да се третират равноправно. Къде тогава е отрицателното влияние върху трансатлантическите отношения? Така че интерпретацията на Комисията за тези отношения е много едностранчива, тесногръда и  подчинена".

Съдебната процедура обаче отнема време и изходът също е неясен. Колко време би отнело едно такова решение?

"Не мога изобщо да предвидя това, не знам колко време ще отнеме на Съда. Разбира се, случаят е много важен, защото е изцяло свързан с отношенията между институциите, начина, по който Европейската комисия разбира своята роля и по който представлява своите граждани, а има и връзка с трансатлантическите отношения. Затова досието е много деликатно, но не бих се учудила, ако не стигнем до окончателно решение, тъй като Комисията може да започне да работи, а американците да разберат, че сме приятели, съюзници и равни. Това означава, че ние спазваме техните закони, те - нашите и това означава, че трябва да премахнат визите за всички граждани на ЕС".

Не е ли по-вероятно при новата американска администрация въпросът да се реши чрез двустранни разговори между Съединените щати и ЕС?

"Много се надявам това да стане, но нека имаме предвид няколко неща. Администрацията на Тръмп носи отговорност за много лоши неща, но не за всички тях. Този въпрос е още преди той да встъпи в длъжност и не можем да обвиняваме само републиканците и него. Същото беше и при Обама. Надявам се влизането на  президента Байдън в Белия дом да даде поне възможност въпроса да се уреди. От това обаче можем да извадим поне едно заключение - Европейският парламент стои зад всички свои граждани. Ние не толерираме едни да бъдат по-равни от другите. Затова за мен случаят е много, много важен. Дори и да отнеме повече време, е наистина важен за усещането на гражданите за тяхната принадлежност към ЕС". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29