Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Конгрес на българите в Украйна“ честити празника на България

Снимка: БТА

В поздравителен адрес Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ честити празника на България. „Нека помним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и заедно можем повече. Бъдете здрави и горди българи!“, пишат те в адреса.

Днес, на 3 март България отбелязва национален празник, почитащ едно от най-важните исторически събития на страната. Трети март, Денят на Освобождението на България от турско робство, ознаменува възкресението на българската държава от дълговековно чуждестранно владичество, припомнят от организацията. И допълват, че въпреки всички сложности и трудности, през които са минали нашите предци, силата на българския дух ги е крепила и успява да събуди борбеността сред народа, и благодарение на националните герои, цяла България поема път към Освобождението.

„Днес почитаме паметта на героите, които са направили всичко по силите си България да бъде освободена. Важно е да напомним и за ролята на бесарабските българи, които се завръщат в България и активно участват в освободителния процес. Това са Александър Малинов, Александър Теодоров-Балан, генерал Иван Колев и много други.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-емблематичните сгради на датската столица, предаде Ройтерс. Огънят е погълнал заострения връх на кулата, който е се е срутил върху покрива. Няма данни за пострадали. На излъчени от медиите кадри се вижда как хора отнасят големи картини далеч от сградата, за да ги спасят от..

публикувано на 16.04.24 в 11:39
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за..

публикувано на 16.04.24 в 11:29