Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Клисаров, "Пряка демокрация": Разделението на властите е основната ни цел

Петър Клисаров
Снимка: Личен архив

"Видяхме, че в България не може да се прави бизнес и установихме, че трябва да направим партия, за да променим условията и да можем да живеем по друг начин и да правим бизнес по друг начин". Това каза пред БНР Петър Клисаров, представителна партия "Пряка демокрация". Той е живял и работил в чужбина дълги години, но се връща преди години в България, за да прави бизнес:

"Върнах се в България да правя бизнес - размразяването на проекта "Белене" беше един от тях. Вторият - представлявах една от най-големите американски корпорации в сферата на инфраструктурните проекти. Работихме 5 години, като направихме проекта на Интермодалния терминал в София, генералния транспортен план на България, водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча и няколко други. Но видяхме, че не може да се прави бизнес тук".

По думите на Клисаров идеята им за дигитална пряка демокрация е с първа цел разделение на властите:  

"Отделяйки властите една от друга, те могат да бъдат контролирани само от народа, който ги овластява. Предлагаме и механизъм за отзоваване, ако народните представители, управляващите и съдиите не изпълняват задълженията си".

Петър Клисаров беше категоричен, че за да се въведе пряка демокрация, е необходимо да се мине през последно Велико народно събрание, което да се разпусне след това, защото е тромава институция:

"На нас са ни необходими два мандата по 4 години, за да стигне България на определено ниво в много отношения".

Интервюто на Снежана Иванова с Петър Клисаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на Гърция потвърди екстрадирането на българин в САЩ

Гърция екстрадира в САЩ българин, арестуван по обвинение за участие в престъпна група и извършване на контрабанда. Гръцкият Върховен съд потвърди екстрадирането на българския гражданин, който беше задържан до Серес. Той се издирваше с "червена бюлетина" на Интерпол за контрабанда на стоки от Америка през България за Русия. Роднини..

публикувано на 25.07.24 в 10:42

Радев ще посети Франция за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Българският държавен глава ще бъде придружаван от..

публикувано на 25.07.24 в 10:34
Делян Пеевски

Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че утре ще внесе в прокуратурата нова информация за корупционни практики в ПП-ДБ. "Защото се забравиха записите, които излязоха по медиите, за кешовете, законни, незаконни, обажданията на Кирил Петков, Асен Василев, Денков и всички които бяха в тези записи. Защо никой не говори за тях? Аз ще внеса..

публикувано на 25.07.24 в 10:24

Пожарът на гръцка територия до българската граница вече не е активен

Днес в Гърция е намален рискът от пожари поради рязка промяна на времето. Няма активни огнища до границата с България. Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница Пожарът на гръцка територия в планината Славянка до българската граница вече не е активен. Има тлеещи участъци, които и днес пожарникарите се..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Без съгласие в НС по въпроса за депутатската ваканция

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин. Само "Има такъв народ" и "БСП за България" са настояли парламентът да не излиза във ваканция през август, съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко..

публикувано на 25.07.24 в 09:58

Отмениха изслушването на министър Калин Стоянов в НС

Депутатите отмениха изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради „негови неотложни ангажименти, свързани с усложнената обстановка по границата и опасността от навлизане на пожари от гръцка страна на българска територия“.  Депутатите изслушват Калин Стоянов и Виолета Коритарова Към програмата си включиха и..

публикувано на 25.07.24 в 09:58
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Обществена енергия за ВНС има. Проблемът е, че то може всичко

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му , защото има достатъчно обществена енергия за това. Големият проблем обаче е, че ВНС може абсолютно всичко . Това мнение..

публикувано на 25.07.24 в 09:22