Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басът Божидар Божкилов - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Божидар Божкилов

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.
Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Първи в поредицата по азбучен ред е басът Божидар Божкилов. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

Роден през 1993 г. в София, той от ранна детска възраст се занимава с музика - учи пиано и солфеж, а по-късно и класическо пеене в НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров“. Първи негови учители са големите ни артисти Стоян Попов и проф. Нико Исаков.

Специализира в Оперната академия „Борис Христов“ в Рим; Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция); Международната оперна академия в Сулмона (Италия); Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо (Италия). Участва в майсторските класове на Анна Томова-Синтова, Михаил Ангелов, Карло Коломбара, Бруна Балиони, Лариса Гергиева, Монсерат Кабайе и др. Има шанса да учи индивидуално при големия бас Боналдо Джайоти в Милано, а паралелно завършва и право.

На 19-годишна възраст прави оперния си дебют в поредица спектакли на оперите „Севилският бръснар“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ в италиански продукции. През годините участва в над 15 оперни заглавия и много галаконцерти на престижни сцени в България, Австрия, Албания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Франция, Черна гора, Северна Корея и др. Пял е на сцените на Мариинския театър и Ла Скала.

Божидар Божкилов е носител на престижни награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на Република България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“. Носител е на Първата национална награда „Панчо Владигеров“, категория „Класическо пеене“, в класацията за студенти, изявени в областта на музиката.

Звездата Соня Йончева с Божидар Божкилов (отляво), Марин Йончев и маестро Найден Тодоров

През 2020 г. опредната прима Соня Йончева го избра за свой партньор при голямото си завръщане с гала в Античния театър на Пловдив.

Чуйте в звуковия файл как Божидар Божкилов отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гласувайте за "Млад музикант на годината 2020"

Предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ Ви кани да изберете „Млад музикант на годината 2020". В националната анкета „Музикант на годината“, която се провежда от 1990 г., екипът на „Алегро виваче“ дава шанс на..

публикувано на 05.01.21 в 16:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49