Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за пианистката Донка Куртева

Отбелязваме 115-годишнината от рождението на видната българска пианистка с голяма международна кариера Донка Куртева. Името на тази музикантка е познато на тези, които следят конкурса за непрофесионални пианисти VivaPiano, където се връчва награда на нейното име. Уви, с изкуството ѝ почти никой не е запознат - през 40-те години на ХХ век тя емигрира в чужбина и посещава България само веднъж - през 70-те години. Има запазен запис от нейното изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №2 от Рахманинов през 1972 г. с Варненската филхармония под диригентството на Йордан Дафов, но все пак тогава тя е в напреднала възраст.

Донка Куртева е родена на 6 март 1906 г. в  София, в семейство с културни традиции. Двете ѝ сестри са певици, а тя самата започва да взема уроци по пиано при  Люба Мандушева от 6-годишна. Завършва Софийското музикално училище в класа по пиано на Андрей Стоянов. През 1925 г. заминава за Виена, където две години учи при известния клавирен педагог Пол де Кон. След това продължава усъвършенстването си в Париж при Чампи и Корто.

През сезона 1928/1929 изнася редица концерти с тенора Енрико ди Мазей във Франция и Швейцария. Тъй като при завръщането си в България вече е открита Музикалната академия, тя продължава обучението си и го завършва в класа на своя предпочитан педагог Андрей Стоянов. В този период започва и голямата кариера на Донка Куртева у нас и в чужбина - гостува с концерти в Италия, Германия, Полша, Чехия, Румъния, Югославия. Изнася самостоятелни рецитали и  участва в концертите на големите симфонични оркестри. В репретоара ѝ са Концертите на Бетовен /№4 и №5/, на Шуман, Шопен, Лист, Чайковски, Прокофиев, Рахманинов, Григ, сонати за пиано на Брамс, Лист, Бетовен, Шопен, цикълът "Карнавал" и Симфоничните етюди на Шуман, клавирни пиеси на френските композитори Дебюси и Равел, и, разбира се, творби на български композитори.

Донка Куртева има блестящи изяви и в камерни състави - в трио с Недялка Симеонова и Светослав Марчинков, в сонатно дуо с Владимир Аврамов, в състави, които изнасят стотици концерти в София и страната.

Донка Куртева (1906-1991)За нея големият наш цигулар Владимир Аврамов пише в спомените си:

“Не мога никога да забравя редицата съвместни сонатни концерти, които изнасяхме в продължение на години с Донка Куртева. Те включваха творби от Моцарт, Бетовен, Григ, Цезар Франк, Шуман и др. Нейното необикновено излъчване, съсредоточеното ѝ вживяване при изпълняваните произведения, прецизният ѝ съпровод, оставиха у мен незабравима, запомняща се следа. Веднъж, при изпълнението на една от гениалните сонати, се обърнах с бегъл поглед към нея и забелязах, че  оголените ѝ ръце са настръхнали - реакция на темпераментното вживаване, което се случва при най-съвършено изпълнение на гениален творец. На Донка Куртева не мога да не отредя най-високо признание за клавирно музициране, нямащо граници. Също така изпълненията ѝ с нашия квартет бяха прецизни до съвършенство."

През 1947 г. Донка Куртева емигрира в САЩ и се установява в Детройт. Продължава концертната си дейност в Мичиган, Охайо, Лос Анжелес, Чикаго, занимава се активно и с преподавателска дейност - има  студио в Карнеги хол в Ню Йорк. Умира точно преди 30 години, през 1991 г.

В звуковия файл ще откриете и малка част от Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов - единствения запис на Донка Куртева, съхраняван в Златния фонд на БНР.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участие на вокалната група „Радиодеца“ в БНР на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени” през 2017 година

Групата "Радиодеца" на БНР ще участва в онлайн изданието на Фестивала „Сен Дени”

На 19 април вокална група "Радиодеца" на БНР ще вземе участие в онлайн изданието на Фестивала на изкуствата и науката „Сен Дени”, който в предишни години се провеждаше в красивия френски град Льош. 15-ото издание на фестивала ще се проведе от 18 до 23 април онлайн. "Ние сме гостували четири пъти преди това - 2014, 2015, 2017 и 2019 г. с..

публикувано на 18.04.21 в 16:12
„Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“

Изложбата "Значими жени в историята" събра трима посланици в Русе

Изложбата "Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе" събра техни превъзходителства посланиците на Словакия Мануел Корчек, на Словения - Анджей Франгеш и на Кипър - Мариос Кундуридис. Защо именно в Русе? Защото от тук започна изследването на мястото на жените в историята. Основата положиха Ренета Рошкева и проф. Николай Ненов от..

публикувано на 18.04.21 в 15:36
Теодора Иванова-Додо

Теодора Иванова-Додо е победител в конкурса за пиеса на театър „София“

Пиесата „Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е големият победител в шестото издание на конкурса за написване на съвременна българска пиеса на театър „София“. Наградата е две хиляди лева и поставяне на текста на сцена. Това ще стане съвсем скоро.   Директорът на театър „София“ Ириней Константинов обяви големия победител и отличените пиеси в..

публикувано на 18.04.21 в 14:05
Фрагмент от постановката „Тиха нощ“

Най-новата постановка в афиша на Сатиричния театър е „Тиха нощ“

Най-новата постановка в афиша на Сатиричния театър в София е „Тиха нощ“ по текстове на британския актьор и драматург Стивън Бъркоф. Спектакълът на Теодор Елмазов се играе на сцена „Комеди бар“. Адаптацията и режисурата са на Валентин Ганев. За по-малко от час и половина Тео Елмазов влиза в ролята на Хари - стар актьор, който се..

публикувано на 17.04.21 в 19:15
Галерия „Квадрат 500“

Деца нарисуваха впечатленията си от азиатско изкуство в галерия "Квадрат 500"

15 деца посетиха залата за азиатско изкуство в галерия "Квадрат 500" в София и нарисуваха впечатленията си. На децата е поднесен увлекателен разказ. "Първата музейна разходка включваше примери от Азия, от този екзотичен континент и бяха представени произведения от колекцията на Националната художествена галерия от индийско изкуство, от..

публикувано на 17.04.21 в 18:07
Хосе Кура и Нина Найденова

Операта „Манон Леско“ в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Операта „Манон Леско“ на Пучини ще бъде концертно представена на 17 април в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов“.  Изпълнението е в памет на Камен Чанев, който ни напусна през 2020 година след боледуване от коронавирус, в разцвета на творческите си сили. През всички години на блестящата си кариера на оперен певец той беше възторжено..

публикувано на 17.04.21 в 14:13

Спомен за обоиста Георги Теодосиев

Повече от четвърт век във всяко издание на предаването „Алегро виваче“ припомням на нашите слушатели забравени български музиканти от миналото и констатирам, че много рядко съм говорила за нашите великолепни изпълнители на духови инструменти. Спомням си, че през 50-те години, когато започнах да посещавам редовно симфонични концерти, Софийската..

публикувано на 16.04.21 в 20:33