Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Саджид Садпара пред БНР: Имам голяма подкрепа и мисля да продължа мечтата на баща си

Али Садпара и синът му
Снимка: Pakistan Alpine ClubСаджид Садпара бе най-младият участник в експедициите на К2 тази зима. С голям интерес медиите и световната алпийска общност очакваха разказа му, тъй като той беше последният, видял баща си Али Садпара, исландеца Джон Снори и чилиеца Хуан Пабло Мор, преди тримата да изчезнат под върха на 5 фервуари. 

Хуан Пабло Мор, Али Садпара и Джон Снори
Саджид е най-младият човек в света, изкачил К2, втория по височина връх на планетата. Това се случва през лятото на 2019 г., когато Саджид е на едва 19 години, и не е случайно - баща му е един от най-добрите пакистански алпинисти и през 2016 г., със Симоне Моро и Алекс Чикон осъществяват първото зимно изкачване на Нанга Парбат. 

Ето какво казва Моро за Али Садпара в интервю за БНР: "Ако трябва да намеря дума, с която да го опиша, то той беше много забавен! Щастлив човек... Обичаше да се смее, да танцува, да се шегува. Беше може би на-силният пакистански алпинист, когото съм срещал. Притежаваше всички качества, които идеалният партньор има, бе голяма привилегия да се катериш с него. Беше широкоскроен, непредубеден, много дружелюбен. Голяма загуба е за пакистанската планинарска общност, той можеше да ръководи едно ново поколение пакистански алпинисти, защото това е, от което се нуждаят пакистанците сега - лидер, който да промени малко начина на мислене и местните хора да не бъдат приемани просто като височинни носачи, а като височинни алпинисти".

Тази зима Али и Саджид бяха наети от исландеца Джон Снори, за да направят заедно опит за първо зимно изкачване на К2 - цел, която бе недостижима десетлитетия наред. До 16 януари, когато 10 непалци успяха да изкачат върха. 

Саджид на К2
Десетки хора в няколко експедиции имаше този сезон на К2, когато се разгираха и няколко трагедии. Първо, при падане загина испанецът Сержи Минготе, после подобна трагедия сполетя и българина Атанас Скатов, а по същото време изчезнаха Снори, Али Садпара и чилиецът Хуан Пабло Мор, които дни по-късно, след продължителна, но неуспешна спасителна акция бяха обявени за мъртви. 

Саджид се прибра при майка си Фатима и своите двама братя и една сестра, за да им съобщи какво се е случило на К2. 

След края на издирвателната акция той обяви в социалните мрежи, че идното лято организира нова операция за издирване на телата на баща си, Снори и Хуан Пабло Мор, както и за почистването на К2 от стари въжета.

Интервю на Таня Иванова
Защо решихте да организирате тази операция за почистване на К2?
Обявих тази операция, тъй като има твърде много стари въжета там, особено близо до скалните участъци (Комина на Хаус и Черната пирамида), над тях въжетата са покрити със сняг, но под Лагер 3 има над 20 стари въжета, не знаеш кое е новото... Повечето инциденти се дължат на тези, останали от преди, въжета. Затова реших, че е добре да бъдат махнтати - това ще бъде добре за следващите експедиции. Има много приятели на баща ми в Пакистан, които ми помагат и ще участват в тази операция.

Мислите ли, че инцидентът с баща Ви, Снори и Хуан Пабло Мор се дължи на скъсване на старо въже?
Не, там, в онзи участък няма стари въжета, там имаше фиксирани парапети - на места покрити от сняг. Така че, не мисля, че причината за изчезването им е във въжетата.
Снори и Садпара - баща и син
След експедицията изразихте пред пакистански медии увереност, че тримата са успели да изкачат върха, и предположихте, че инцидент с тях се е случил на слизане. Кое Ви кара да мислите, че са успели да стигнат върха?
Да, сигурен съм в това. И тримата бяха много силни и опитни алпинисти, бях с тях близо до участъка "Гърлото на бутилката", беше към 11-12 по обед, те бяха във форма, движеха се добре, бяха перфектни. Аз започнах да слизам към Лагер 3 (имаше фиксирани парапети), времето беше добро, нямаше вятър. Едва към 6ч. вечерта задуха силен вятър. Значи те са имали 5-6 часа добро време. Мисля, че са изкачили върха към 5ч. следобед, престояли са 15 минути горе и са започнали да слизат. Тогава се е появил силният вятър - беше със скорост около 40-50 км/ч, и мисля, че това е създало проблем. Температурата беше около минус 60 градуса, страшен студ и силен вятър, затова мисля, че не са успели да слязат. Попаднали са в лоша ситуация и не са могли да направят нищо. Задуха ли силен вятър там, оставаш блокиран горе, нищо не можеш да направиш. 

Да Ви върна към нощта преди атаката на К2, когато се оказахте в Лагер 3 с много хора, опитващи се да намерят място в твърде малко палатки. Успяхте ли да се подготвите за атаката?
Бяхме 6 души в палатка за трима - аз, баща ми, Снори, двама шерпи и българинът Атанас Скатов. Той се преоблече в палатката ни, сложи 2 пухенки една върху друга, подготви се за атака, излезе, изкачи се малко над Лагер 3, но се върна в палатката ни. Шерпът му също се подготви за атака, но после се отказа... Ние сме хора на планината и искаме да си помагаме. Шерпите се опитват да помагат, те са приятели. Казахме им, че може да ползват палатката ни, но това ни създаде проблеми.
Снори и Садпара
При това положение, в какво състояние тръгнахте за атака на върха? Имахте ли достатъчно сили?
Да, аз тръгнах, зареден с достатъчно енергия, реших да не използвам допълнителен кислород. Стигнах долната част на "Гърлото на бутилката". Баща ми и Снори също бяха в добро състояние. Тогава, близо до "Гърлото на бутилката" започнах да чувствам силна умора, вече нямах енергия. Носех 1 бутилка кислород за себе си и реших да дишам от нея, но регулаторът й се повреди. Разбрах, че не мога да продължа към върха без кислород, и реших да сляза до Лагер 3, където да подготвя нещата за тях, да стопя сняг, да приготвя вода, а после да ги чакам... Но те не се върнаха...

Какво Ви каза баща Ви, преди да се разделите?
Каза ми: "Дишай от бутилката с кислород и после се качвай към върха"... После той тръгна нагоре...

Бяхте ли информирани предварително за голямата цепнатина по маршрута?
Да, знаехме. Непалците също ни казаха - има фиксирано въже, можете и да успеете да я прескочите. Когато се качвах нагоре, един от участниците в експедицията, Томас Ротар, ме срещна и каза, че е невъзможно да се прескочи тази цепнатина. Когато стигнах там, Снори и Хуан Пабло стояха пред нея, беше широка 1,5-2 метра. Баща ми също дойде. Успяхме да я прескочим и продължихме нагоре. 

Защо участвахте в тази експедиция - това Ваше желание ли беше или Вашият баща Ви помоли да му помогнете? 
Тази зима имаше много желаещи да изкачат К2 в Пакистан - единственият осемхилядник, който не беше изкачван през зимата. Ние с баща ми бяхме единствените пакистанци. Казах му, че искам да участвам в експедицията като пакистански алпинист и да опитаме заедно с него да изкачим върха. 
Снори и Садпара (баща и син)
Как се разбирахте с Джон Снори, кой вземаше решенията?
Джон Снори вземаше добри решения, ние бяхме наети от него. Но когато непалците тръгнаха да атакуват, казах на баща си и на него - добре е и ние да отидем, вече сме напълно готови. Но прогнозата на Снори показваше, че на 15 и 16 януари ще има вятър със скорост 50-60 км/ч. Решиха, че при такъв вятър не можем да тръгнем нагоре. Казвах им - шерпите ще отидат, но те отвръщаха - не, не, не е възможно. Така че нашата прогноза не беше добра и, в крайна сметка, решихме да се приберем в Базовия лагер. (Това се потвърждава и от съобщенията, които БНР получи от Джон Снори на 15 януари: "Според нашата прогноза, утре - 16 януари, ще е хубав ден, но с ветрове със скорост 60 км/ч на върха, на 17 януари ще е още по-зле - 80 км/ч. Днес стигнахме Лагер 3 - Саджид стига Лагер 3, бел.ред. Шерпите ще атакуват върха, но е прекалено рисковано... Утре ще слезем в Базовия лагер".)

След трагедията с баща Ви много хора в социалните медии изразиха очаквания Вие да продължите мечтата на баща си - Хималайската корона. Каква, обаче, е Вашата мечта, какво искате Вие да постигнете?
Тази пролет ще остана при семейството си. Имам подкрепата на пакистанското правителство, на пакистанската армия. Мога да участвам в експедиции, имаме добри алпинисти, имам добра връзка и с непалските шерпи - те ми казаха, че ако искам, мога да се включа в техни експедиции. После ще се опитам да последвам мечтата на баща си. Аз също имам силна връзка с планината и мисля да продължа по неговия път. 
Саджид Садпара
Интервю със Саджид Садпара можете да чуете в звуковия файл по-горе.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор след завръщането си от Русия

Екстремните спортове 2 - 10 май 2021

Националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7 медала от Европейското първенство за юноши и девойки в Перм, Русия. 15-годишният Николай Русев спечели златото в боулдъра, златото в комбинираната дисциплина и среброто в скоростта. 16-годишният Слав Киров спечели първото място в комбинираната дициплина в своята възрастова група,..

публикувано на 10.05.21 в 11:40
Законите на Мърфи

09.05.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 9 май 2021г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 10.05.21 в 09:29
Храмът „Възкресение Христово“ в Йерусалим

Поклонническият туризъм в Израел

Поклонническият туризъм е едно от основните направления на пътешествия в Израел. За мнозина това е най-важното пътуване в живота им, за което са мечтали дълги години.  Пандемията поставя нови предизвикателства пред него. Корeспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се присъединиха към пилигримски тур по нова екологично-религиозна пътека..

публикувано на 03.05.21 в 08:05
Първо място за Ники Русев

Екстремните спортове 25 април - 2 май 2021

Николай Русев е новият европейски шампион в боулдъра при младежи 14-15 години. В неделя 15-годишният катерач направи зрелищен финал и предизвика овациите на публиката, както и ласкавите думи на домакините в Перм, Русия.  "Красота, браво, невероятно!" - повтаряше коментаторът в студиото. На победния топ българинът се обърна, висейки на една..

публикувано на 03.05.21 в 07:00

02.05.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 02.05.21 година.

публикувано на 02.05.21 в 08:30
Асеновградски баири

Шесто издание на състезанието "Асеновградски баири"

След седмица, на 8 и 9 май над Асеновград ще се проведе шестото издание на състезанието "Асеновградски баири". То включва планинско колоездене (в събота) и планинско бягане (в неделя). Най-дългата дистанция е 44 км за колездачите и 40 - за бегачите. За първи път ще има надпревара с електрически велосипеди. Ето какво още разказаха за БНР организаторите:..

публикувано на 30.04.21 в 16:14

25.04.21 Законите на Мърфи

Изречението на месец април е с автор Петър Гонков от гр. Летница : Не вика за помощ този, който потъва в дълбоко... кресло. Победителят ще се състезава в годишната класация на "Законите на Мърфи" . Новите предложения, излъчени на 25 април 2021 г. , можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 26.04.21 в 09:01