Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Снимка: Пламен Христов

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на агенциите и кмета на Ловеч, но тя за втори път е отменена, сега - защото били уведомени за нея медиите. 

Конфликтът между четирите частни погребални агенции в града и Общината е заради новите цени в услугите и заради ограничаване на правата. 

„От 15 февруари таксите са увеличени двойно и тройно. За гробно място се плащаше около 300 лева, а сега е около 770 лева. Това не отговаря на инфлацията, на нуждите на населението. Ние се борим за правата на гражданите“, каза Елица Пенчева, управител на една от агенциите. 

Според Димитринка Гечева от друга агенция цените са непосилни, а „Обреди“ - Ловеч са монополизирали изкопаването на гробните места

„Нямаме достъп до ритуалните зали, които са общински, но хората си плащат за тези услуги“. 

От Общината правят административни спънки за издаване на препис на извлечение на смъртен акт, посочи Иваничка Бошнякова. 

Представители на траурните агенции заявиха, че ще търсят правата си по съдебен ред

Кметът Корнелия Маринова отказа коментар, а от пресцентъра на Общината обявиха, че ще изразят позицията си на официалния сайт

Община Ловеч осъществява дейността си при спазване на действащото законодателство, като приложими в конкретния случай са Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за общинската собственост, Закон за устройство на територията, Закон за местните данъци и такси, Закон за гражданската регистрация, Закон за защита на личните данни, Наредба № 2 на МЗ за здравните изисквания към гробищните паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на Община Ловеч, Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04
Любомир Бабуров

Любомир Бабуров: Наблюдаваме ренесанс на космическите изследвания

„Космосът е най-интересен за изследване, а  ренесансът в космическите изследвания може да е мощен стимул  дори и за обединяване на една нация. Това е модерният прочит на бъдещето на космическата надпревара“. Това каза пред БНР Любомир Бабуров, съосновател на Ratio, платформата, която среща публиката с хора и с технологии от космическия сектор...

публикувано на 12.04.21 в 10:43

Стела Симеонова: Всяко затваряне води до отлив на деца от образователните центрове

Защо частните образователни центрове продължават да се чувстват жертви и при поредното разхлабване на мерките няма да заработят с пълен капацитет? Като не само дискриминационно, а абсолютно нелогично определи пред БНР продължаващото ограничение за учебните центрове Стела Симеонова от Българската асоциация на неформалното образование...

публикувано на 12.04.21 в 09:13

В очакване на новия парламент

Новите депутати, които ще положат клетва до дни, вече са ясни . Те ще заемат банките в зала „Света София“ и ще поставят началото на 45-ото Народно събрание - шест политически сили и очаквания за различни политически сюжети. ГЕРБ остава без лидера си в парламента Бойко Борисов, но с вицепремиера Томислав Дончев, редица настоящи и бивши..

публикувано на 12.04.21 в 08:33

Панорама на полски планинарски и екстремни филми в София от 13 април

Панорама на полски планинарски и екстремни филми ще се проведе в Полския културен институт в София на 13, 14 и 15 април. От 19.00 ще бъдат прожектирани 8 от най-добрите заглавия на тази тематика, наградени от световни кинофестивали.     "Лентите са с награди от световни кинофестивали, включително и от Международния фестивал на планинарското..

обновено на 11.04.21 в 21:20