Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Диманов: Осъществих своята детска мечта и покрай поезията и китарата обиколих три континента

Ивайло Диманов
Снимка: Станислава Пирчева

Ивайло Диманов е роден на 6 март 1956 г. в София. Има висше филологическо образование (1982). Дълги години е бил журналист във в. „Народна младеж”, редактор в „Пулс”, заместник-главен редактор на в. „Земя”, главен редактор на вестниците „Арт” и „Quo vаdis“, списание „12 ½” и „Виж”, управител на ИК „Алтер Его”. Има стотици публикации в целия централен печат и повечето електронни медии, автор е на 12 книги с поезия, белетристика и театрална критика. Лауреат е на много национални и международни литературни отличия, между които: „Южна пролет”, „В полите на Витоша”, Националната награда за поезия „Димчо Дебелянов”, литературното отличие „Георги Джагаров”, Националната награда „Николай Хайтов”, първа награда в Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов”, лауреат на Mеждународния литературен конкурс „Torino in Sintesi” и много други.

Той написа 10 юбилейна книга "Всички пътища водят към "Гарибалди". Мечтаел е да стане артист и да излезе на сцената:

"Като започнах да пиша поезия и като стана така, че никой артист не четеше стиховете ми както аз бих искал, сам си ги четях. Осъществих своята детска мечта и покрай поезията и китарата обиколих три континента, повече от 200 концерта, пожелавам на всеки пишещ събрат", каза в предаването "Нощен хоризонт" Ивайло Диманов.

Той е работил във вестник "Пулс и „Народна младеж":

"В "Пулс" - едно невероятно издание, уникално издание, каквото нямаше никъде по света - младежко издание за литература, изкуство и култура. И там екипът беше от талантливи млади хора и това беше късмет за мен, защото попадайки в литературния отдел на този чудесен вестник, аз имах възможност не само да упражнявам редакторската си професия, но и да давам възможност да растат млади таланти, да публикувам първите им текстове и сега с гордост мога да кажа, че съм помогнал на много млади хора да тръгнат в тази професия".

Имал е безброй концерти със свои авторски песни и поезия в различни градове на България, в Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия, Украйна, Русия, Англия, Южна Корея, Гърция, Швеция, Белгия, Канада и САЩ. Пял е с Ал Бано и Ромина, със самия Окуджава. Участник и лауреат във фестивалите на авторската песен в Ловеч, София, Несебър, Бургас, Браила. Създател и ръководител на Националния бардфест „Есенни бардове“ в Разград. Макар да пише некомерсиална музика по свои стихове, неговите клипове в YouTube имат над 60 000 гледания. Има издаден самостоятелен албум с авторски песни «Наздраве, Самота!», с който през 2018 г. поетът представи България в Международния фестивал на поезията в легендарната консерватория «Санта Чечилия» в Рим.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49