Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на бързи обороти - визи, коронавирус, Тръмп и Мария Бакалова



За първи път една европейска институция съди друга заради България и още три страни. Европейският парламент завежда дело срещу Еврокомисията в Съда на Европейския съюз.

Причината е, че Комисията не е предприела нищо срещу пренебрегването от страна на Съединените щати на пълната визова реципрочност. Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.


Темата за коронавируса и тази седмица продължи да доминира дневният ред на Стария континент. Наблюдава се ръст на случаите на Covid-19 в Централна и Източна Европа, както и повишаване на броя на новозаразените в няколко западни европейски страни.

След дълго колебание Германия и Франция  разрешиха използването на ваксината на "АстраЗенека" и на хора над 65 години. Междувременно все повече европейски държави проучват възможността за поръчка на ваксини срещу Covid-19, които не са одобрени в Европейския съюз.


След Унгария Словакия стана втората държава от Общността, купила руския препарат "Спутник V". Австрия пък преговаря за руската и китайска ваксина.

Ефективна присъда заплашва бившият френски президент Никола Саркози. Той беше осъден на 3 години за корупция и злоупотреба със служебното положение. Той става вторият бивш президент на Франция, осъден за корупция, след покойния Жак Ширак.


Доналд Тръмп с първа реч след напускането на Белия дом, в която намекна, че може да се кандидатира за трети път на президентските избори след 4 години. Той заяви още, че републиканците са единни и няма да прави нова партия.

Доналд Тръмп
Историческо посещение на папа Франциск в Ирак. Това е и първото пътуване на 84-годишния папа извън Италия от края на 2019-та година.

Можеше ли Мария Бакалова да стане първата българка със златен глобус? Този въпрос си задаваха мнозина тази седмица, когато бяха връчени престижните филмови награди.   

Въпреки надеждите българката не получи наградата за най-добра актриса в комедия за ролята й в "Борат 2". Призът взе британската актриса Розамунд Пайк за участието си във филма "Много ми пука".



Повод за гордост имахме през тази седмица. За първи път в историята Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме по повод Трети март.

Чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18