Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Георгиевски не търси изява, старае се да намери решение

Той подчерта, че разговорите в историческата комисия с РСМ стават мъчителни

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

„Крайно неудобно е да определям срещите ни като безплодни. Когато не постигаме резултати, смисълът от дейността на една толкова важна комисия започва да избледнява и да се превръща в игрови момент в политическите взаимоотношения между двете държави... През последните две срещи забуксувахме в Средновековието. Нашите колеги демонстрират двойни стандарти. Те искат да се откажат при разговорите за учебниците от това, което вече бяхме определили в общото предложение към двете правителства за съвместното честване на цар Самуил, където ясно е посочено, че той е български владетел. Те се опитват да се откажат от тази обща позиция, постигната преди повече от година и половина. Разговорите стават мъчителни, защото слушаме изцяло политически тези, изцяло лишени от историческата канава“. 

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната историческа комисия с Република Северна Македония. Той подчерта, че „мантрата на македонците е правото на различна перцепция, за да се стигне до мултиперспективност в крайния резултат

В предаването „Събота 150“ проф. Димитров коментира предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски

Той е от малкото политици в РСМ, които търсят позитивен подход и нормален изход от създаденото безсмислено напрежение. Георгиевски е най-опитният политик на съвременната политическа сцена и със сигурност е най-заслужилият сред всички действащи за промените в РСМ, за осъществяването на прехода от формална и непълноценна държавност към независима държава. Той не е политик, който търси изява, а се старае да намери решение... Неговите предложения са различни, някои са чисто политически, в други се опитва да навлезе в историческа материя, но пак като политик. Най-безспорни са препоръките му за даване на пълна гаранция от РСМ, че няма претенции към Пиринска Македония, че няма да подпомага организации, които търсят македонско малцинство в България. Историците не се нуждаят от политически съвети как да си вършат работата“. 

По думите на проф. Димитров около 10% от населението в РСМ е получило българско гражданство или очаква такова, а реалното население на страната е не повече от 1,5 млн. души. 

Интервюто с проф. Ангел Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община Свищов получава 1,7 млн. лева за подмяна на водопроводите в града

Община Свищов получава финансиране от 1,7 млн. лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за подмяна на водопроводите по 29 улици в крайдунавския град. С безвъзмездно отпуснатите средства ще бъде подменена над 7500 метра улична водопроводна мрежа в Свищов, с което значително ще намалеят загубите на..

публикувано на 13.04.21 в 15:21

Изложба за Раковски в музея на София

Изложба, посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, се открива днес в музея на София. Най-новата временна експозиция разказва за дейностите му като революционер, учен, поет, публицист и издател. Заниманията му са разгледани и обяснени в контекста на епохата на Възраждането, пребиваването му в редица чужди..

обновено на 13.04.21 в 15:05
Бистра Йоновска

Психологът Бистра Йоновска: Важно е децата да не живеят със страхове

„ Децата не бих казала, че почувстваха тревогата на родителите в пандемията . Те са по-адаптивни в сравнение с родителите, които преекспонират нещата понякога“.  Това каза пред БНР Бистра Йоновска.  Професионалният ѝ път е свързан с развитието на най-малките. Над 30 години е директор на детска градина в най-големия плевенски квартал „Сторгозия“.  В..

публикувано на 13.04.21 в 14:59

ВАС няма да гледа жалбата за отказа на Бойко Борисов да е депутат

Тричленен състав на Върховния административен съд отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за избран депутат и прекрати делото. Според съдии Аделина Ковачева, Тодор Петков и Любомира Мотова право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, какъвто не е жалбоподателят - Гражданското сдружение “Боец”...

публикувано на 13.04.21 в 14:58

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, съобщават от Регионалната инспекция на околната среда и водите в Русе. Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи, разположени в северната част на традиционното гнездилище. Останалите двойки, които първоначално загнездиха върху..

публикувано на 13.04.21 в 14:56

Нов комплекс за хора с психични разстройства е изграден в Дряново

В Дряново беше изграден изцяло нов комплекс за социални услуги за хора с психични разстройства. Предстои сградите да бъдат обзаведени и оборудвани и следващата година да бъдат настанени потребителите. Сградите в комплекса са 7 и догодина ще станат дом за хора с психични разстройства, за които сега се полагат грижи в специализирани домове..

публикувано на 13.04.21 в 14:31

Безлихвени заеми за близо 10 млн. лв. за физически лица, 205 млн. за бизнеса

Безлихвени заеми за почти 10 милиона лева са одобрени за физически лица след подновяването на схемата, гарантирана от Българската банка за развитие. За бизнеса подкрепата надхвърля 205 милиона лева. Над 2 хиляди са одобрените кредити след рестарта на антикризисната програма за физическите лица, допълват от Българската банка за развитие. От..

публикувано на 13.04.21 в 14:25