Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба в РИМ Благоевград показва живота и делото на Тодор Александров

Паметник на Тодор Александров в Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

На 4 март се навършиха 140 години от рождението на Тодор Александров - една от най-ярките и харизматични личности, обрекли живота си на борбата за освобождаването на българите от Македония и Одринска Тракия. Безспорен лидер, който успява да възроди и върне към живот Вътрешната македонска революционна организация в най-тежките години на войни и предателства от страна на официалната власт в България. Мразен от враговете си и обичан от народа, който го възпява в песни, живи и до днес.

По повод кръглата годишнина от рождението на „последния цар на планините“ както историци и народ наричат войводата Тодор Александров, в Регионалния исторически музей в Благоевград беше подредена документална изложба. В нея за първи път се показват документи и снимки, които са част от архива на музея, сред тях и едно знаково писмо на войводата, издаващо неговата твърдост и суровост към предателите на българщината в Македония, разказва докторът на историческите науки Елена Александрова:

"В изложбата са използвани документи, снимки от Държавна агенция "Архиви", от Националната библиотека. Акцент са материали от фонда на музея, сред които бих могла да откроя писмо на Тодор Александров до Арсений Йовков от времето на Първата световна война, когато Арсений Йовков е и български военен управител на Прищина. Текстът му е интересен, има малко назидателен характер, защото той обвинява Арсений Йовков в колаборация с албанците в Прищина и казва, че непременно трябва Арсений Йовков да промени тази стратегия, тъй като българският национален интерес за Тодор Александров стои над всичко и не би толерирал такова поведение".

В обогатяването на музейния архив за Тодор Александров принос имат и наследниците на знакови войводи от Пиринска, Вардарска и Егейска Македония:

"Някои от печатните материали, които сме представили са от личния фонд на Матовия род, били са лично притежание на войводата Милан Матов, тук имам предвид конкретно книгата "Заговорът против Тодор Александров", издадена 1925 година. Основната част от документите и материалите, които излагаме, са част от архива, с който музеят се сдоби през 2014 година на Александър Пелтеков и тези неща са непубликувани и непоказвани от нас до момента".

Изложба по повод 140 години от рождението на Тодор Александров в РИМ Благоевград    Снимка: Кети Тренчева

Тази вълнуваща документална изложба е само повод да си припомним за делото на Тодор Александров. Енциклопедия „Британика“ го нарича некоронованият цар на българите от Македония и това поставя здрава стена пред опитите за присвояване на националната ни история. Роден в Ново село, първите познания за света той получава от баща си, Александър Попорушев - даскал в Щип и Радовиш. Завършва българското педагогическо училище в Скопие, където е привлечен към една от групите на ВМОРО:

"В което лично Христо Матов му е преподавал и той го въвлича в тайните на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Следват учителски години в Кратово, в Радовиш, в Кочани. Революционната му дейност се свързва със Скопския революционен район, четник е в четата на Мише Развигоров, участва в Скопския конгрес на ВМОРО от 1906, в подготовката на Кюстендилския конгрес от 1908 година", допълни Елена Александрова.

Най-тежкото вътрешно разцепление в организацията е по повод така наречения майски манифест, в който някои от лидерите на ВМРО търсят помощ от Коминтерна за съвместни действия на Балканите и за обединението на отнетите от майка България Вардарска и Егейска Македония :

"Дейността на Тодор Александров след 1919 година е предимно политическа. Той заедно с неговите съратници търсят пътища за осъществяване на автономия на Македония, която знаем след Ньойския конгрес по-голямата част от нея влиза в границите на Сръбското кралство, Егейска Македония е дадена на Гърция. Тодор Александров по това време търси пътища за решение, Комитерна му предлага такъв вариант, но той категорично отхвърля да е подписал лично майският манифест за връзка на Вътрешната македоно-одринска революционна организация със средите на Коминтерна в Москва".

Тодор Александров и Пейо Яворов        Снимка: архив

На 31 август край село Сугарево Тодор Александров е убит. Той става жертва на външен заговор, с помощта на предателите в собствената си организация, за да остане в историята редом до Гоце Делчев, като продължител на делото му и като последния цар на планините.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20