Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жените по-често са на първа линия в основните сектори по време на пандемията

Все още нито една страна в света не е постигнала напълно равенство и овластяване на жените и момичетата. Жените на всички континенти са изправени пред редица предизвикателства, някои от които възникват в последно време. Какви са социалните и икономическите последици за жените една година след началото на пандемията от Covid-19.

По данни на Европейския съюз жените са в по-голяма степен изложени на риск от заразяване с коронавирус поради тяхното непропорционално високо представителство сред персонала на първа линия в основните сектори по време на настоящата криза - три четвърти от заетите в сектора за оказване на грижи са жени. По-голямата част от персонала, предоставящ основни услуги в блока, са жени, включително 76% от здравните работници, 82 на сто от касиерите и 93% от работещите в сферата на грижите за деца и учителите. Председателят на парламентарната комисия по равенството на половете Евелин Регнер:

„В някои райони над 90 процента от персонала, работещ с болните, са жени. В лечебните заведения, като касиери в супермаркетите, полагане на грижи за възрастните - там е нежният пол. Жените се героите на тази криза. И следователно те заслужват по-добро заплащане и прозрачност при формиране на заплатите. Те заслужават водещи места в политиката и компаниите. Това женско лидерство в живота трябва да е оценявано и добре заплатено. За това обаче е необходима много работа. Що се отнася до жените и пазара на труда - безработицата драстично расте в несигурните сфери, в които те са заети. Това извежда на преден план нуждата от равенство между половете за всички финансови инструменти на Европейския съюз, които се вливат в националните икономики”.

Кризата, породена от Covid-19, засяга жените и мъжете по различен начин и откроява, а в някои случаи и задълбочава, съществуващите неравенства между половете - мнение, което се подкрепя и от първия еврокомисар по равнопоставеността Хелена Дали:

„Очевидно е, че Covid кризата доведе до усилване на съществуващите отдавна неравенства между жените и мъжете. Напредъкът от последните години в сферата на половото равноправие е заплашен. Затова трябва да гарантираме, че нуждите и перспективите пред жените са акцент в европейския фонд за възстановяване”.

Хелена Дали представи миналата седмица предложение за равно заплащане на жените и мъжете за еднакъв труд. Сред мерките за прозрачност е въвеждането на задължение за големите дружества да съобщават разликите във възнагражденията на двата пола. Целта е изравняване на заплащането между мъжете и жените в Евросъюза, като разликата в момента е около 15 процента по-високи заплати за представителите на силния пол. Подобно законодателство вече съществува в Германия, Испания и Финландия.

По време на пандемията се наблюдава тревожно нарастване на домашното насилие. Но и преди нея всяка пета жена в Европейския съюз е била жертва, а по време на пандемията броят им се е увеличил поне с 30 процента. Около 50 жени на континента губят живота си всяка седмица вследствие на домашно насилие. Мерките за изолация затрудняват достъпа до помощ. В същото време в интернет се увеличават тормозът и насилието, основано на пола. Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия:

„Тази година ще предложим ново законодателство за борба срещу насилието над жени. Това се превърна в още по-неотложен въпрос заради блокадите. Да се живее без страх от насилие е основно човешко право и трябва да осигурим адекватна защита за всички жени в европейските страни - както в реалния живот, така и в интернет пространството, и особено вкъщи. Освен това жените трябва да са в центъра на възстановителния план за всяко правителство.

Три жени - д-р Аслам Туречи, професор Сара Гилбърт и д-р Кизмекия Корбит, чиито имена вероятно не сте чували, но им дължим много. Те са три учени от Германия, Великобритания и Съединените щати, забележителни жени, които са ръководили екипи, разработили първите три ваксини срещу коронавируса”.

Разликите в заплащането, пенсиите и полагането на грижи между жените и мъжете са важни фактори за феминизирането на бедността. В сравнение с мъжете, жените обикновено прекарват 13 часа повече на седмица в безвъзмездно полагане на грижи и извършване на домакинска работа. Миналия месец китаец беше осъден от бившата си съпруга за годините неплатена домашна работа, която тя е свършила, и трябва да й изплати компенсация. Тази година в азиатската страна влезе в сила нов Граждански кодекс, според който разведени двойки за първи път имат право да потърсят компенсация, ако са имали повече отговорности вкъщи. Какви обаче са амбициите на Европейския съюз? Давид Сасоли - председател на Европейския парламент:

„Пандемията води и до големи възможности - например да преосмислим това, което искаме да постигнем - да построим едно по-справедливо общество. Няма да имаме дигитален преход или зелен преход, ако нямаме равнопоставеност между половете. И точно заради това по време на преговорите за многогодишната финансова рамка настояхме равенството на половете и аспектите, свързани с пола, да бъдат основен приоритет в седемгодишния бюджет на Европейския съюз.

Наш дълг е да гарантираме, че насилието срещу жени ще е престъпление, което ще се наказва, независимо къде се случи в Европейския съюз. Трябва да се ангажираме всички страни членки на блока да ратифицират Истанбулската конвенция и това не е абстрактен въпрос. Той има влияние върху това какви сме ние и какви искаме да бъдем”.

Въпреки, че изминаха повече от 25 години от приемането на Пекинската декларация на ООН, посветена на правата на жените, равенството между жени и мъже далеч не е факт. Индексът на Европейския институт за равенството на половете за 2020-а показва слаб напредък - коефициентът за Европейския съюз е 68%, като 100% се равнява на пълно равенство, а показателят за България е под средния за блока - 59,6 на сто. С това темпо жените в Европа биха се радвали на пълно равенство най-малко след 60 години.

Репортаж на Силвия Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК иска 78% на сто от възрастното население на Европа да има работа до края на десетилетието

Поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа до 2030-та година - това е една от целите, заложена в подписания социален ангажимент по време на срещата на европейските лидери в Порто. Така участниците подкрепиха плана за действие на комисията за Европейски стълб на социалните права.  Другите залегнали цели до 2030-та година в..

обновено на 08.05.21 в 06:50

1123 са новите случаи на коронавирус

1 123 са новите случаи на коронавирус у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 86 са починалите с Covid-19 за последното денонощие, излекуваните са 2 381. 5 855 са пациентите с коронавирус в болница, 570 от тях в интензивни..

обновено на 08.05.21 в 06:49
Педро Санчес

Испанското правителство предлага магистралите в страната да бъдат платени от 2024

Правителството на Испания предлага от 2024 години всички магистрали в страната да бъдат платени. Целта е да се намали дефицитът от 8 милиарда евро, който е изразходван за поддържането им. Преди мярката да влезе в сила ще бъде проведена разяснителна кампания относно необходимостта й.  Пътните такси на магистралите са включени в Плана за..

публикувано на 08.05.21 в 03:18

Туристите от Русия и Израел в Кипър се увеличават

Кипър посреща вече засилен туристически трафик от Русия и Израел, който се очаква да се увеличи и дава надежда за предстоящия летен сезон.  Постепенното отваряне за руския туристически пазар - втория най-важен за Кипър след този на Великобритания, започна от началото на май. В момента пълни с руски и израелски туристи са 20 хотела в курортите..

публикувано на 08.05.21 в 02:47
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: Премахването на патентите за ваксините няма да реши проблема с пандемията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че  премахването на патентите за ваксините срещу Covid-19 няма да реши проблема с пандемията в дългосрочен и средносрочен план: "Мисля, че трябва да сме отворени за такива дискусии, но когато си тръгнем, да имаме поглед върху тях на 360 градуса. Защото ние се нуждаем от ваксини..

публикувано на 08.05.21 в 01:45

Манолова: Документите на Илчовски отиват в европрокуратурата и институции

Временната парламентарна комисия за ревизия на управленията през последните 10 години изслуша твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за злоупотреби с власт и политически рекет от приближени до ГЕРБ лица, както и собственика на компанията „Градус“ Иван Ангелов, който беше обвинен от Илчовски в рекет.  Председателят на комисията Мая..

обновено на 07.05.21 в 22:10

Гърция затвори емблематична ТЕЦ на лигнитни въглища

Гърция затвори емблематична електроцентрала за производство на ток от лигнитни въглища. Настъпва краят на ерата на въглищата, съобщават гръцките медии. Пълна промяна и в производството на електроенергия за манастирите в Света гора. След половин век дейност електроцентралата до град Козани затвори днес. Гърция започва амбициозна програма за..

публикувано на 07.05.21 в 22:05