Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да работиш от райско кътче: workation

Снимка: pexels.com/Andrea Piacquadio

Докато редица страни по света налагаха през 2020-а и продължават да налагат ограничения за пътуване и блокади в опит да овладеят разпространението на Covid-19, някои Карибски държави се отварят за света и предоставят възможност за дистанционна работа на хора от цял свят. 

За много хора работата от вкъщи се превърна в нещо нормално по време на пандемията от Covid-19. И някои щастливци могат да изпълняват задълженията си от всяка точка на земното кълбо, стига да има стабилна интернет връзка. В резултат на това редица екзотични дестинации, които загубиха приходите си от туризъм, се възползват от ситуацията като предлагат визи за дългосрочно пребиваване за дистанционни служители, като по този начин наливат пари в икономиките си.

Едно от райските кътчета, където човек в продължение на година може да работи дистанционно е Барбадос. Министър-председателят Миа Мотли:

„Covid-19 създаде големи трудности за страните, които разчитат на туризма. Част от предизвикателството се отнася до краткосрочните пътувания. И приехме, че ако имаме механизъм, който да позволява на хората, които искат да се възползват от възможността да бъдат в различна част на света, да се порадват на слънцето, морето, пясъка, на едно стабилно общество, което функционира добре, Барбадос е перфектното място за това. И вместо да сте тук за седмица или месец, защо бизнесът ви да не бъде планиран от тук, предвид факта, че Covid-19 донесе несигурност, а ние можем да ви осигурим сигурност за следващите 12 месеца. Освен всички удобства като турист, ще ви бъде осигурено и необходимото, за да можете да работите и да изкарвате парите си.

Снимка: unsplash.com/Edgar Chaparro

Хората, които предприемат подобна стъпка дават следните съвети: след като дестинацията е избрана и престоят – потвърден, внимателно да планираме пътя си до мястото, за да не се окажете неприятно изненадани от ограниченията за пътуване, които сравнително често се променят. След това трябва да сте наясно какъв вид отрицателен тест за коронавирус се изисква, колко време преди да пристигнете трябва да се направи и да намерите подходящата лаборатория за това. Ето още съвети от Карън Ти, която един месец е работила дистанционно от Вирджинските острови:

„Ако мислите да пътувате по време на пандемията е добре преди това да натрупате спестявания, за да сте спокойни, в случай, че нещо се обърка. Вторият ми съвет е да обсъдите решението с работодателя ви. Също така, когато ангажирате мястото си за престой, попитайте за скоростта на интернет връзката.”

Хавай. Снимка: unsplash.com/Christian JoudreyБермудските острови също предоставят специални сертификати, които позволяват дистанционна работа до една година и осигуряват привилегии като на бермудски гражданин. Аруба и Каймановите острови са някои от другите страни, които предлагат програми „дигитален номад” за работници от чужбина, които за известно време искат да „избягат” от пандемията. Дистанционно може да се работи още и от Хавай и дори Исландия и Дубай.

Най-големият недостатък на подобна стъпка са разходите – да се установи и работи спокойно човек в Карибския регион например, не излиза евтино.

Тбилиси, Грузия. Снимка: unsplash.com/Anna Bannahyan

По-малки и не толкова привлекателни на пръв поглед държави, като Естония и Грузия, също предлагат възможности за работа от разстояние, като тази тенденция, засилила се през последните няколко месеца, някои анализатори допускат, че може да очертае бъдещето на работата, пътуванията и гражданството като цяло.

Идеята туристическите дестинации да се предлагат и като работни места всъщност не е нова. Японският технолог Цугио Макимото предвижда този феномен още през 1997 г. като пише, че ръстът на дистанционната работа ще принуди държавите да се „състезават” за граждани и дигиталният номадизъм ще доведе до спад в материализма и национализма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50