Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската библиотека в Тел Авив изпълнява дейността си предимно онлайн

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Да отидеш в библиотеката за книги е едно от прекрасните преживявания за хора от всяка възраст, но за пенсионерите е бягство от всекидневието и обещание за нови, прекрасни часове с книга в ръка.

В периода на локдауните заради пандемията почти навсякъде по света библиотеките бяха затворени. В Израел бе намерен начин не само да обменят книгите на читателите, но и да продължат лекциите, прожекцията на филми по литературни произведения, музикално-поетичните вечери.

По време на локдауна цялата дейност на библиотеката в Тел Авив е станала дистанционна и дигитализирана. Културните мероприятия са се провеждали чрез приложението zoom.

„Стараехме се да има поне по две на седмица. Така помагахме и на артисти и музиканти, които по време на локдауните са без работа. В същото време поставихме всички каталози на библиотеката в мрежата.

Възрастните хора до към 80-85 години добре се справят с компютъра. За по-старите е проблем. Имахме дежурни библиотекари, които по телефона, са техни консултанти и оформят заявките им.

Тези от пенсионерите, които живеят на до километър, километър и половина от библиотеката и искат да се пораздвижат, поръчаните книги ги чакаха в торбичка при портиера.

За другите, в дейността ни се включиха доброволци, които разнасяха поръчките и прибираха прочетеното. Удължихме срока на заемане и поръчване на книги във всички формати, включително и във вид на компактдискове.

Най-възрастната ни читателка е на 93 години. Въпреки пандемията, тя, както в продължение на десетки години, всяка седмица сменяше книгите. Доброволци й ги носеха до вкъщи", каза за БНР завеждащата отдел в Градската библиотека в Тел Авив Диана Леви.

Тя подчерта, че колкото и да са се опитвали да поддържат духа на пенсионерите читатели с активна дистанционна програма, още първия ден след карантината десетки, а дори стотици от тях са дошли в библиотеката.

„Използваха всичките ѝ фоайета, сладкарници, английския двор, дори залите за кръжоците, за да се срещнат помежду си. Бяха зажаднели за жив контакт. Искаха да си говорят. Искаха интеракция. Само човек срещу книга или срещу компютър не е добре за душата му.

Научихме, че дигиталната дейност е много важна възможност, независимо дали ще има пандемия или не. Тя осезателно навлиза в живота ни и не може да се откажем от нея. Знам, че много хора, по здравословни или други причини не могат да напускат дома си. Подаваме им ръка посредством дигитализацията.

Библиотеката е най-демократичното място в културата на един народ. При нас всички имат еднакви права, но всеки е с различни интереси. Дейността ни отчита различни показатели: възраст, интереси, еднократни или серия от мероприятия. Но разбрахме, че не може да правим дългосрочно планиране. Колкото повече хора се ваксинират, толкова разширяваме дейността ни“.

Диана Леви подчерта, че са наблегнали на аудио книгите.

„Те са подходящи за тези, които вече недовиждат и им е по-трудно да се справят с писано слово. Вече имаме в сайта си близо 100 хиляди книги от различни жанрове и на няколко езика. С помощта на библиотекарите, още преди пандемията, успяхме да скачим безплатното приложение на телефоните на много от по-възрастните читатели и те много активно ги ползваха в дните на изолация, а и не само. Лично аз също го харесвам и на идване към работа, в автобуса, слушам по него поредния откъс от избраната от мен книга“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36