Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи в Смолян с акция за чистотата на града

Валентин Кехайов и Мирослав Чавдаров
Снимка: Радостина Чернокова

В Смолян младежи, загрижени за чистотата на града си, са сложили табели, с които призовават да пазим и да сме отговорни.

Оригиналните табели се монтират във всички квартали на Смолян, в паркови пространства и оживени места. 

Част от табелите са направени с помощта на БГ Бъди активен, а другата част със средства от бюджета на община Смолян по програма на местната комисия за борба с противообществените прояви.

Дизайните на табелите са на победителите в конкурс, организиран в рамките на проект партньорство за красива и чиста България -  част от дългосрочната програма - „Място България“.

Целта е да допринесем за повече отговорно отношение сред местните жители относно изхвърлянето на отпадъци, каза Валентин Кехайов, председател на неправителствената организация „Млади изследователи за младежко развитие" в Смолян.

„Движейки се в самия град видяхме, че за съжаление, макар и толкова приятен чист град напоследък виждаме доста вандалски истории, свързани с това да бъдат надраскани доста стени и да бъдат изхвърляни боклуци извън самите кошове. Решихме, че със слагането на такива образователни табели в същото време забавни ще провокираме интереса на самите граждани и евентуално да помогнем самите вандали да преустановят самата дейност, тъй като за съжаление това не е примера, който ние като млади хора искаме да даваме на други млади хора. Това е уникалното в тази инициатива, защото самите млади хора се изправят пред други свои връстници и казват стига, престанете това не е града, в който искаме да живеем, искаме да правим смислени и съдържателни неща“, коментира той.

Според Кехайов в инициативата са включени актьори, от които да почерпят знания за базови неща за актьорското майсторство.

„Ние винаги сме твърдели, че заедно се случват нещата, в кооперация с община Смолян и с областната управа. Това е смисъла на тази инициатива - да направим така, че да свържем всички заинтересовани страни“.

Мирослав Чавдаров, който е от инициативата на „Млади изследователи за младежко развитие“ коментира:

"Искам да изглежда едно по-добро място за живот, за младите хора, да има по-малко вандалски прояви, аз съм част от тази инициатива и съм твърдо за това нещо".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Общност в помощ на зависимите”: Единственото, което помага, е пълно въздържание

„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в „Преди всички“ Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово. „Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

Политика по Толкин и “Властелинът на пръстените”

В непримирими врагове ли се превърнаха партиите на промяната, които трябваше да впрегнат енергията си заедно в името на общественото развитие? Кой кого ще подкрепи, кой на кого ще разчита и може ли политическата реалност да се превърне във фантастично, дори фанатично упражнявано изкуство, което прехвърля естетическите и етични..

публикувано на 02.08.21 в 08:14

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на  „Хоризонт“  Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“ . „Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години..

публикувано на 31.07.21 в 10:26

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира   храненето според гените. Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020..

публикувано на 30.07.21 в 17:08
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора , между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци. Всичко това, което се случва в Арт..

публикувано на 27.07.21 в 10:48

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Брадатата агама Мишо е най-новият обитател на Екомузея с аквариум в Русе

На първия етаж в единствения по рода си Екомузей с аквариум, от няколко дни живее в собствено пространство екзотичен гущер с роднини в Австралия.  Този вид често е избиран за домашен любимец, тъй като не е агресивен, а много гальовен. Екологът Красимир Киров от Екомузея запознава с агамата Мишо и разказва историята на живота му.  Ако сте..

публикувано на 25.07.21 в 09:00