Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София: Децата от 5 до 12 клас ще учат вкъщи, заведенията - отворени до 22 часа

Родители искат яснота от премиера по бъдещата стратегия за образованието

| обновено на 10.03.21 в 19:27
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

В София от петък всички ученици от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение, а всички заведения, включително и тези в хотелите, и игралните зали, ще работят до 22:00 часа. Онлайн обучение се въвежда във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Детските градини и яслите ще работят като досега.


Това реши Оперативният щаб за коронавирус в столицата, като ограниченията ще действат до 26 март, информира кметът Йорданка Фандъкова и допълни:

„Продължават работа кабинетите в общинските ДКЦ-та или бивши поликлиники, които да позволят на хората, които са със съмнения или с по-леки симптоми, да посещават, да получават медицинска помощ, да правят своите тестове, без да натоварват допълнително лечебните заведения“.

Приетото днес решение на Софийския оперативен щаб гласи, че срокът на действие на новите мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

И още: Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По-рано днес кметът Фандъкова, която предложи новите мерки, коментира: 

Нивата на заразените, най-вече на хоспитализираните, достигнаха нивата от месец ноември, когато започна резкият скок,.....за да можем да облекчим лечебните заведения, да дадем възможност на всеки, който има нужда да се лекува. Отново в девет столични поликлиники работят Covid кабинетите, където хората могат да отидат, да направят своя тест и съответно да получат консултацията с лекар“.

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов в Covid-зоната на 11 ДКЦ

Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191.

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на Софийския щаб, посочи още кметът Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Намираме се в абсолютно парадоксална ситуация. Дистанционното обучение на практика не е спирало. За шест учебни месеца децата ни са били в училище едва два. Най-удобно е декларирането на мерките срещу Covid да се случи на гърба на учениците“. Това каза в предаването „12+3“ по "Хоризонт" Любомира Марекова, родител и сред организаторите на подписка за връщане на големите ученици в клас. Тя цитира статистика, според която българските ученици са сред най-дълго отстранените от присъствено обучение. 

Родителите ще настояват за спешна среща с премиера, за да се обсъди стратегията на управляващите по отношение на образованието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49