Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред останалите без работа екскурзоводи в Израел

Пристанището на Яфо
Снимка: pixabay.com

Може ли за един ден да обиколиш Лондон, Рим и Солун и за вечеря да си бъдеш вкъщи?

Повече от година международното летище на Израел е затворено. Имаше много кратки моменти, когато полетите бяха разрешени. Страшното е, че съвсем произволно, летището отново биваше затваряно заради увеличаване на броя на заразилите се в Израел. Въпреки че имаха купен обратен билет, много израелци оставаха за дълго в чужбина, без да могат да се завърнат. До Израел се стига само със самолет или кораб. Това остави хиляди екскурзоводи без работа, защото израелците се славят като най-пътуващата нация след японците. Имаше протестни демонстрации, но те не дадоха резултат. Тогава гидовете, подкрепени от общините, организираха мащабна протестна акция, в която взеха участие и техните фенове.

"Преди пандемията имах много работа. За моите авторски екскурзии се резервираха места месеци напред. Феновете ми имат групи в социалната мрежа. От почти година съм си вкъщи. И изведнъж получих покана от общината на Тел Авив - Яфо в продължение на 10 дни да водя екскурзии в Лондон, Рим и Солун. Вече си стягах багажа, когато стана ясно, че и трите пътувания са в Яфо. Площадът около часовниковата кула за една нощ се беше „превърнал“ в Parliament Square - площада пред Биг Бена в Лондон. Там можеше да се качиш на двуетажните червени автобуси, да се снимаш с гвардейците, да се обадиш по уличните телефони с характерните червени кабинки. Е, имаше и „екстри“- да поседнеш на пейка между Шерлок Холмс и д-р Уотсън, а ако вдигнеш глава да видиш как лети Мери Попинс, и естествено да се чуят беседите за Лондон, които аз и моите колеги изнасяхме", каза Йоси Тувал, дългогодишен екскурзовод за Европа.

След това, всяка от сформиралите се на място групи от посетители, бързичко се придвижваше към Солун или Рим, допълни той.

Заведения в Израел работят отново от 7 март/ЕПА/БГНЕС

"На пристанището в Яфо бяха спретнали един мъничък Солун. Много поклонници имаше на рибния пазар. Собствениците на многобройните кръчми и капанчета на крайбрежната улица бяха взели много присърце идеята за 10 дни да „маскират“ заведението си в таверни. Чуваше се гръцка музика, а на самата алея имаше бутафорни колони с капители и картонени статуи на герои от гръцката митология. Разбира се, гръцката митология има сериозно присъствие и в Яфо. На хвърлей от брега е скалата на Андромеда и мястото, където Персей е извършил своя подвиг. И накрая, площадът в Яфо, където е паметника на Наполеон и прочутата катедрала "Свети Петър" на папския нунция по Светите земи, се превърна в площад на стария Рим. Върху калдъръма бяха разстелили платно с изобразена на него мозайка, децата можеха да подскачат на батут, с формата на пица, а ние разказвахме за най-загадъчните места на Вечния град“, допълни Йоси Тувал.

Към инициативата за театрален протест на екскурзоводите се присъединиха от още три града в Израел. В Бер Шева - столицата на пустинята Негев бяха решили да припомнят, че в човешката история не липсват бедствия, къде по-страшни от Covid-19. Дори потопът не е попречил на хора и животни да пътешестват. Градски автобус бе „маскиран" като Ноев ковчег, а за тези, които отдавна не са ходили в зоологическа градина, вътре бяха подредени дребни животни и птички.

За всички в Ерусалим, които се оплакват, че им е омръзнало да ходят от къщи до работата и обратно, виждайки едни и същи сгради, за една нощ няколко от знаковите небостъргачи се „превърнаха“ в непознати чудовища Студентите от художествената академия „Бецалел“ помогнаха на протеста на екскурзоводите. Те, с помощта на плат, светлини и надуваеми елементи, показаха колко различни могат да изглеждат обичайните сгради. Достатъчно е да имаш въоръжение и да ги преобразиш.

Яфо по време на карантината/ЕПА/БГНЕС

И накрая, в крайморския град Хедера, решиха да се присъединят към жаждата за пътувания, но пресъздавайки, с наличните си средства, космически пътешествия. От този град е първият израелски космически турист, на когото до края на годината му предстои полет. Кметството на Хедера организира нощни „звездни турове“ с помощта на дронове-осветители. Те сe движат и рисуват космически картини.

Много са тези, които мечтаят да пътуват. Други заявяват, че се страхуват да напуснат Израел, който е първенец във ваксинирането по света и едва ли биха се възползвали от възможността за полети, дори ако отворят международното летище и докато не се намери лек срещу мутациите на коронавируса, ще си седят вкъщи. На друго мнение е Авшалом Грин, дошъл да подкрепи протеста на гидовете:

"Искам да пътувам в чужбина и то надалеч. Може би до Америка. Не искам да ходя на организирана екскурзия за седмица-две, а на пътешествие между месец и две години. Това да е компенсация, че дълго бях затворен вкъщи. Времето тече. Искам да видя повече места по света, а не ставам по-млад. Ще дойде време, когато човечеството ще се справи с Covid-19, но не и със старостта. Може би летището ще е отворено, а аз няма да мога да пътувам".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33