Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред останалите без работа екскурзоводи в Израел

Пристанището на Яфо
Снимка: pixabay.com

Може ли за един ден да обиколиш Лондон, Рим и Солун и за вечеря да си бъдеш вкъщи?

Повече от година международното летище на Израел е затворено. Имаше много кратки моменти, когато полетите бяха разрешени. Страшното е, че съвсем произволно, летището отново биваше затваряно заради увеличаване на броя на заразилите се в Израел. Въпреки че имаха купен обратен билет, много израелци оставаха за дълго в чужбина, без да могат да се завърнат. До Израел се стига само със самолет или кораб. Това остави хиляди екскурзоводи без работа, защото израелците се славят като най-пътуващата нация след японците. Имаше протестни демонстрации, но те не дадоха резултат. Тогава гидовете, подкрепени от общините, организираха мащабна протестна акция, в която взеха участие и техните фенове.

"Преди пандемията имах много работа. За моите авторски екскурзии се резервираха места месеци напред. Феновете ми имат групи в социалната мрежа. От почти година съм си вкъщи. И изведнъж получих покана от общината на Тел Авив - Яфо в продължение на 10 дни да водя екскурзии в Лондон, Рим и Солун. Вече си стягах багажа, когато стана ясно, че и трите пътувания са в Яфо. Площадът около часовниковата кула за една нощ се беше „превърнал“ в Parliament Square - площада пред Биг Бена в Лондон. Там можеше да се качиш на двуетажните червени автобуси, да се снимаш с гвардейците, да се обадиш по уличните телефони с характерните червени кабинки. Е, имаше и „екстри“- да поседнеш на пейка между Шерлок Холмс и д-р Уотсън, а ако вдигнеш глава да видиш как лети Мери Попинс, и естествено да се чуят беседите за Лондон, които аз и моите колеги изнасяхме", каза Йоси Тувал, дългогодишен екскурзовод за Европа.

След това, всяка от сформиралите се на място групи от посетители, бързичко се придвижваше към Солун или Рим, допълни той.

Заведения в Израел работят отново от 7 март/ЕПА/БГНЕС

"На пристанището в Яфо бяха спретнали един мъничък Солун. Много поклонници имаше на рибния пазар. Собствениците на многобройните кръчми и капанчета на крайбрежната улица бяха взели много присърце идеята за 10 дни да „маскират“ заведението си в таверни. Чуваше се гръцка музика, а на самата алея имаше бутафорни колони с капители и картонени статуи на герои от гръцката митология. Разбира се, гръцката митология има сериозно присъствие и в Яфо. На хвърлей от брега е скалата на Андромеда и мястото, където Персей е извършил своя подвиг. И накрая, площадът в Яфо, където е паметника на Наполеон и прочутата катедрала "Свети Петър" на папския нунция по Светите земи, се превърна в площад на стария Рим. Върху калдъръма бяха разстелили платно с изобразена на него мозайка, децата можеха да подскачат на батут, с формата на пица, а ние разказвахме за най-загадъчните места на Вечния град“, допълни Йоси Тувал.

Към инициативата за театрален протест на екскурзоводите се присъединиха от още три града в Израел. В Бер Шева - столицата на пустинята Негев бяха решили да припомнят, че в човешката история не липсват бедствия, къде по-страшни от Covid-19. Дори потопът не е попречил на хора и животни да пътешестват. Градски автобус бе „маскиран" като Ноев ковчег, а за тези, които отдавна не са ходили в зоологическа градина, вътре бяха подредени дребни животни и птички.

За всички в Ерусалим, които се оплакват, че им е омръзнало да ходят от къщи до работата и обратно, виждайки едни и същи сгради, за една нощ няколко от знаковите небостъргачи се „превърнаха“ в непознати чудовища Студентите от художествената академия „Бецалел“ помогнаха на протеста на екскурзоводите. Те, с помощта на плат, светлини и надуваеми елементи, показаха колко различни могат да изглеждат обичайните сгради. Достатъчно е да имаш въоръжение и да ги преобразиш.

Яфо по време на карантината/ЕПА/БГНЕС

И накрая, в крайморския град Хедера, решиха да се присъединят към жаждата за пътувания, но пресъздавайки, с наличните си средства, космически пътешествия. От този град е първият израелски космически турист, на когото до края на годината му предстои полет. Кметството на Хедера организира нощни „звездни турове“ с помощта на дронове-осветители. Те сe движат и рисуват космически картини.

Много са тези, които мечтаят да пътуват. Други заявяват, че се страхуват да напуснат Израел, който е първенец във ваксинирането по света и едва ли биха се възползвали от възможността за полети, дори ако отворят международното летище и докато не се намери лек срещу мутациите на коронавируса, ще си седят вкъщи. На друго мнение е Авшалом Грин, дошъл да подкрепи протеста на гидовете:

"Искам да пътувам в чужбина и то надалеч. Може би до Америка. Не искам да ходя на организирана екскурзия за седмица-две, а на пътешествие между месец и две години. Това да е компенсация, че дълго бях затворен вкъщи. Времето тече. Искам да видя повече места по света, а не ставам по-млад. Ще дойде време, когато човечеството ще се справи с Covid-19, но не и със старостта. Може би летището ще е отворено, а аз няма да мога да пътувам".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15