Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевградско допълват електронната система за ваксините с телефон

Снимка: БТА

До късния следобед вчера лечебните заведения в Благоевградска област нямаха никаква яснота колко хора са заявили по електронен път, че желаят да се ваксинират. Някои от болничните заведения, които направиха опит да влязат в системата, за да се подготвят навреме, се оказа, че нямат нито алгоритъм, нито оторизация. Едва в края на деня стана ясно, че списъците засега ще се подават от РЗИ.  

Повечето жители на областта, които се възползваха от доставените ваксини в имунизационните кабинети, са подали заявките си по телефона, а не чрез електронния регистър, показа проверка на кореспондента на БНР. 2145 дози от ваксината "АстраЗенека" бяха разпределени в 18-те имунизационни центрове в областта. Количествата отговарят на заявилите в електронния регистър на Здравното министерство, че желаят да се имунизират. Повечето от тях обаче са посочили друга ваксина и затова интересът днес беше слаб. 
Какъв е алгоритъмът за останалите обясни д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция: 
"Ще чакат или наново ще се запишат. Просто нямаме толкова ваксини".
Част от хората, чакащи пред имунизационните кабинети, бяха притеснени от информацията за съмнителна партида на "Астра Зенека", но това не ги отказа:
В онкологичната болница в Благоевград са се имунизирали и чужденци, пребиваващи у нас. Има запитвания и от хора с двойно гражданство от Северна Македония: 
"Преподавател от Югозападен университет, японка. Тя дойде и си направи ваксината".
В държавната болница в Благоевград имунизациите започнаха следобeд, а кабинетът се намира на приземния етаж на хирургичния блок.

„Проблемът е, че тези, които са записани, имат право на избор. Дали са ни „АстраЗенека“, те пък искат „Пфайзер“. Има хора, които отказват, което означава, че трябва да бъдат записани по телефон, да имат уговорка. Иначе ще чакат и ще се нервират, стават безредици“, обясни за БНР д-р Огнян Митев.

В общинската болница по онкология също са получили списъка на записалите се по електронен път от РЗИ. Наличните ваксини обаче ще стигнат само за половината желаещи, казва д-р Георги Георгиев.  

„Имаме 79 човека, които са записани чрез електронната платформа. Още преди да заработи тя, имаше хора, които се обаждаха на посочени телефони. Започваме ваксинация. Дали са ни 4 флакона от ваксината на „АстраЗенека“ – 44 човека ще можем да ваксинираме.“

Малко над 100 души за заявилив електронния портал, че желаят да се ваксинират в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Само 9 от тяхпредпочитат наличната към момента „АстраЗенека“. Яснота за това е имало едва след 18 часа вчера, признава д-р Ангел Тонгов. В болницата имат 10 флакона, което по думите му се равнява на 100 дози. 

Остава важният въпрос какво се случва с имунизацията на хората, предпочели друга ваксина, но попълнили прилежно електронния формуляр? Тук се намесва телефонната комуникация.  

Управителят на онкологичната болница в Благоевград д-р Георгиев посочва още едно от несъвършенствата на системата:

От РЗИ имаха неблагоразумието да дадат личния ми телефон за контакт, джиесема ми, и аз по цял ден си говоря с хората, правя списъци и им обяснявам, че ние можем да ваксинираме на този етап само с „АстраЗенека“. Персонално съм поел ангажимент, когато имаме тази възможност, да им се обадя лично.“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48