Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече сигнали за нерегламентиран достъп на големи групи моторни шейни в националните паркове

Планината - трябва ли да бъде арена за моторни спортове

Емил Нешев: Налагане на наказания и регистрация на моторните шейни ще реши проблема

Снимка: Слушатели на БНР

Слушатели сигнализираха пред "Хоризонт" за увеличен брой нарушения на моторни шейни в националните паркове. Те изпратиха видеозаписи до БНР на моторна шейна, заснета в сърцето на Рила, по главното било.

Моторните шейни не само навлизат безпрепятствено в забранените зони, но вече се движат на групи, дори в дни, в които в планината е пълно с хора. Освен че пречат на туристите, те замърсяват природата, тормозят дивите животни и могат да предизвикат лавини.
"На 3 март бяхме на ски преход с приятели над хижа "Мальовица", дойдоха пет-шест моторни шейни, почнаха да ни подвикват по-бързо да се спускаме, после на два-три метра преминаваха покрай нас, което не е приятно. Подадохме сигнал до 112, до управата на парк "Рила" и екоминистерството. В ден с толкова много хора имаше толкова много шейни, което означава, че проблемът е излязъл извън контрол." Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Христова.

"Подобен случай имахме също на 3 март от друга част на Рила, до езерата - 8 шейни се катереха където могат по върховете, разчертават цялата долина..."  допълни скиорът Генадий Сергеев, който също е сигнализирал на 112.

Още през 2015 г. Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ" изпраща становище до институциите във връзка с разработването на План за управление на Националния парк “Пирин" и проблема с шейните. В него пише за сериозен конфликт между големия брой туристи, моторните шейни и съпровождащите ги замърсяване на въздуха и силен шум, заради което планината се превръща в арена за моторни спортове.

Снимка: Валерия Николова

"Шест години по-късно няма напредък - дори моторните шейни стават по-мощни, няма наказание за използването им", коментира пред БНР авторът на становището - екологът Андрей Ралев.

"Няма и добро сътрудничество на парковата охрана с полицията, първите нямат правомощия за санкциониране, а шейните пречат на животните с големия шум. Трябва да се регламентира кой може да ги ползва и къде, особено да не се движат в забранените места", поясни още Андрей Ралев.

От Националния парк "Рила" потвърждават, че през последните няколко години сигналите за нерегламентирано движение на моторни шейни там са зачестили. В отговор на запитване от БНР от парка пишат, че само на 3 март чрез единния спешен номер 112 са получени 8 сигнала. Съставени са 5 констативни протокола за административни нарушения, предстои образуване на административно-наказателно производство.

Сигнали има отправени и към парк "Пирин".

"Институциите трябва да решат проблема, трябва да се въведат наказания, а такива няма, затова и се увеличават случаите", коментира пред БНР Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

"Това е модно сега след младите хора, затова се разраства. Ние като служба непрекъснато ходим на инциденти с такива хора. Досега имаме два инцидента с моторни шейни в планините. Мога да кажа, че случаите се увеличават", отбеляза Емил Нешев в предаването "Хоризонт до обед".

Снимка: БГНЕС

Другият проблем по думите му е, че тези шейни не се регистрират.

"Сега не знаеш коя шейна на кого се води, не можеш да идентифицираш кой кой е на шейната, затова регистрация на мотороните шейни е първата крачка, след това и парковата охрана да може да наложи глоби, а те да бъдат събирани чрез механизмите на държавата."

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16