Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли планетариум в София

Млад екип планира производство на планетариуми

Прожекции на мозъка и обучение по физика ще са част от програмите

Снимка: Недислав Веселинов

Екип от ентусиасти от Катедра "Радиофизика и електроника“ към Физическия факултет на Софийския университет решава да започне работа по проект за откриването на планетариум в столицата. Подпомагат ги експерименталното конструкторско бюро "Фотоника", както и фондациите "Карол Знание" и "Америка за България". 
"Зад този проект стоят и много съмишленици, полусферата на купола е готова, а това е най-трудна част от проекта, използвали сме авиационна технология с епоксидна смола и фибростъкло, тествахме вече купола", разказва в предаването "Хоризонт до обед" докторантът от Физическия факултет на Софийския университет Недислав Веселинов. 
Екипа на проекта за новия планетариум

"Проведохме разговор с най-добрия специалист по проекционни технологии в света и така нашият купол ще дава възможност на посетителите, гледайки напред, да се чувстват все едно са на Марс - образът ще е ясен все едно си в марсоход", поясни Веселинов.

"Засега групата търси места къде да постави купола на планетариума" каза в 17-годишният Апостол, ученик във Втора немска гимназия. Той е човекът, през който минава финансовата част на проекта. 

"Искаме в планетариума да се прожектират не само филми за Космоса, но и за физика, биология, проекции на мозъка.

Снимка: Недислав Веселинов

Очаква се през 2021 година в училище да се внедрят нов тип иновативни стаи по европейски програми и искаме поне пет училища в България да могат да учат в планетариума, свързахме сме по тази идея и с образователното министерство", каза още ученикът.

Апостол планира производството на планетариуми да стане бизнес. Казва, че вече малки общини били проявили интерес. И освен създаването на планетариумите, Апостол смята, че неговата идея включва разработването в бъдещите филми за тях.

"Надяваме се с приходите да правим филми за различни възрастови групи - като ще избираме различни теми за всички, филми, които забавляват и дават много нови знания", посочи още Апостол.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Занимания за деца, организирани от Регионалната библиотека в Ловеч

Регионалната библиотека в Ловеч организира занимания за деца

За поредна година Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч организира интересни занимания за деца. Всеки вторник и четвъртък от 10 до 12 часа се провеждат занимания в Културно-образователния център "Д-р Васил Радославов" в стария квартал "Вароша" в рамките на инициативата "Лятна читалня"...

публикувано на 27.07.21 в 19:25
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Притесняват ли се жителите на Харманли от присъствието на мигрантите там

Центърът за настаняване на мигранти в Харманли е с капацитет 3 хиляди души, но в момента там живеят 520 души, които са от Афганистан, Сирия   и Ирак.  "Първоначално това бяха семейства с деца, харманлийци са толерантни, помагали са с каквото могат. Разбираме хората, които бягат от война и искат да спасят семействата си, но в..

публикувано на 27.07.21 в 17:29

Проф. Татяна Янчева: Прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери

" Ние прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери и това е така, защото спортът е една от малкото области, в които завоюваме значими постижения", каза за БНР професор Татяна Янчева, заместник-ректор в Националната спортна академия във връзка с участието на българските спортисти в олимпиадата в Токио. По думите..

публикувано на 27.07.21 в 16:24
Регионалния исторически музей в Плевен

Започват летни занимания за деца в РИМ Плевен

Какво правят археолозите, за да попаднат на следи и дейности, оставени от човека в миналото.  Какви етапи преминават, за да изследват и ни представят символи, рисунки и артефакти -това са малка част от въпросите, отговорите на които ще търсят в Плевен по време на инициативата „Лято в музея“. В парка на Регионалния исторически музей очакват..

публикувано на 27.07.21 в 15:16

Никола Каравасилев мечтае да създаде закон в астрономията или физиката

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на..

публикувано на 27.07.21 в 13:46

Достъпно е приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите

Вече е достъпно приложение за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите. То е  zashtiti.gorata.bg „Безусловно вярвам, че всички политики, политици, всичко, което се случва в държавата следва нагласите  - обществените и желанията на всички нас - на хората и на обществото. Ако ние като общество развием..

публикувано на 27.07.21 в 12:13
Велина Тодорова и Венелин Стойчев

Учебникът по гражданско образование като карта и компас за бурните води, в които плуваме

„Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се да направим учебника като разказ, като приказка , която повече да дава смисъл, отколкото да дава определения.“ Това обясни пред БНР  социологът и политолог Венелин Стойчев, който е сред авторите на един от учебниците по „Гражданско образование” за зрелостниците. Преди..

публикувано на 27.07.21 в 09:06