Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Матев е оправдан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

Прокуратурата ще протестира срещу решението на Софийския градски съд

| обновено на 12.03.21 в 18:19
Йоан Матев
Снимка: БГНЕС

Без виновен приключи на първа инстанция делото за убийството в Борисова градина от преди шест години. С три на два гласа състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев, че умишлено е причинил смъртта на 15-годишния Георги Игнатов.

На 2 юни 2015-а тялото на Георги беше намерено с прободна рана в сърцето на пейка в столичната Борисова градина, а Матев получи обвинение 20 месеца по-късно.

Извършителят на престъплението беше издирван по стоп кадър на видео от една от охранителните камери на Националното радио, на който се вижда младеж, който се оттегля от Борисова градина. Според разследващите Йоан е бил посочен от брат си. Марсел Матев е показал и къде е ножът, с който е убит Георги.

Петчленният съдебен състав е бил единодушен, че младежът от видеото е Йоан Матев и че той е бил в Борисовата градина. Според мнозинството - младши съдията Андрей Георгиев и двама съдебни заседатели, обаче няма нито преки, нито косвени доказателства, че е държал ножа, с който е убит Георги.   

Адвокат Ина Лулчева заяви:

"Изводите са, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там две години. Очевидно съдът е приел същото".

Според председателя на съдебния състав Руси Алексиев и третия съдебен заседател, макар и косвени, доказателствата водят към Йоан Матев. 

Така смята и представителят на родителите на убитото момче - Станислава Каракушева.

Прокуратурата, която поиска 12 години затвор за Йоан Матев, ще протестира присъдата:

"Независимо, че става въпрос от косвени доказателства, те представляват една действителна последователна верига, която води до несъмненият извод, че той е извършителят, така че според нас имаме всички основания присъдата да бъде отменена и той да бъде признат за виновен", каза говорителят на СГП прокурор Антоанета Панчева.

В последната си дума пред съда подсъдимият изказа съболезнования на близките на Георги Игнатов, а след като чу "невинен", си тръгна без коментар.

Матев прекара в ареста повече от 3 години, а по време на пандемията беше освободен под домашен арест. От днес вече е с най-леката мярка за неотклонение  - подписка. 

Делото приключи на първа инстанция шест години след у на 2 юни 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест предшества поредно заседание по делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов преди 5 години в столичната Борисова градина. Подсъдим за смъртта на момчето е Йоан Матев.

Протест преди делото за убийство в Борисовата градина

За пореден път близки и приятели на 15-годишния Георги Игнатов, който беше убит преди 5 години в столичната Борисова градина , се събраха пред Съдебната палата с настояване за справедлив процес. Подсъдим за смъртта на момчето е Йоан Матев...

обновено на 17.06.20 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03