Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания и Франция не се отказват от "АстраЗенека"

Мадрид утвърди план за подпомагане на най-пострадалите сектори от кризата за 11 млрд. евро

| обновено на 12.03.21 в 17:54
Снимка: Ройтерс

Испания не е регистрирала досега нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с covid ваксината на "АстраЗенека" и ще продължи да я прилага, обяви здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Дариас се изказа малко след като здравните власти в Дания преустановиха използването на англо-шведската ваксина на фирмата "АстраЗенека" заради няколко случая на поява на тромби, единият от които - смъртен.

Дариас каза за телевизия "Секста", че в Испания са регистрирани незначителни странични ефекти от ваксинацията, уведомена е за случаите на съсиреци в Австрия, но до момента не е установена никаква случайна връзка между ваксината и тромбите.

Френската агенция по лекарствата също съобщи, че страната продължава ваксинациите с препарата на АстраЗенека. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви:

"Ваксинациите с "АстраЗенека" не трябва да се прекратяват. Провеждат се систематично изследвания при съобщаването на тежка реакция. Но ползите от ваксината към този момент са много по-големи от риска."

Европейската Агенция по лекарствата (ЕМА) подкрепи ваксината и изтъкна, че ползите са много повече от вредите.

Испания е одобрила тази "АстраЗенека" само за хора между 18 и 55 години и каза, че ще изчака за още данни от ЕМА, преди да прецени дали да последва примера на други европейски държави и да разшири обхвата на използване на препарата.

Броят на заразените спадна до най-ниска точка от август насам, след затихване на третата вълна, достигнала пик през януари, но скоростта на спадане се забавя.

За периода на последните 14 дни броят на случаите на 100 000 души достигна 132 в четвъртък, при 134 ден по-рано.

Правителството съобщи за 6255 новозаразени, с които общият брой стигна близо 3,2 милиона. Смъртните случаи нараснаха със 166 и вече са общо 72 085.

С намаляването на скоростта на разпространение на заразата и набиращото сила разпределение на ваксините някои испански региони отменят ограничителни мерки.

Испанското правителство утвърди днес план за подпомагане на най-пострадалите сектори от кризата.

Пакетът е на стойност 11 милиарда евро в помощ на малкия и среден бизнес, засегнат от коронакризата. 7 милиарда от него ще бъдат отпуснати директно на засегнатите фирми. Това е първата държавна помощ за испанските компании от началото на пандемията. До момента се отпускаха само държавни заеми.

Управляващите социалисти на премиера Педро Санчес и коалиционните им партньори от „Подемос“ на Пабло Иглесиас имаха различия по плана. От „Подемос“ настояваха за поне 8 милиарда директни помощи.

Испанската икономика регистрира рекорден спад от коронакризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Хана.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на лека кола, която се е запалила и поради вятъра огънят бързо обхваща гората край пътя. Шест самолета..

публикувано на 24.07.24 в 19:03